Teneo intel : πως επηρρεαζονται γαλλια, ισπανια, πορτογαλια, ιταλια απο την ελληνικη κριση...

09:31 10/7/2015 - Πηγή: Fimotro
Τις επιπτώσεις και την βραχυπρόθεσμη πολιτική «μόλυνση» από την ελληνική κρίση ...
στις χώρες του Νότου εξετάζει η διεθνής εταιρία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo Intelligence.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας μπορεί η νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα να μην επηρέασε ουσιαστικά στην πολιτική των υπόλοιπων κρατών-μελών, αλλά οι επιπτώσεις ενός Grexit θα είναι πιο σημαντικές.

Όπως εξηγεί η εταιρία μία έξοδος της Ελλάδας
από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τα κόμματα σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ τα λαϊκίστικα ριζοσπαστικά κόμματα σε Γαλλία και Ιταλία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Grexit για να ενισχύσουν τη θέσεις τους κατά του ευρώ.

Συγκεκριμένα για την Ισπανία, μία αποχώρηση της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά για τους Podemos του Πάμπλο Ιγλέσιας, απειλώντας την προοπτική εκλογής του.

Βέβαια, σύμφωνα με την Teneo Intelligence η πρόσφατη πτώση στη δημοτικότητα του αντισυστημικού κόμματος δεν οφείλεται μόνο στις εξελίξεις του ελληνικού ζητήματος, αλλά σε εσωκομματικές διαφορές, στην έλλειψη ενός σαφούς προγράμματος και στην αντίληψη που έχει η κοινή γνώμη για τους Podemos ότι βρίσκεται στην άκρα Αριστερά.

Από την άλλη, η ελληνική κρίση μπορεί να επηρεάσει την Πορτογαλία με δύο τρόπους: από τη μία να ασκηθεί πίεση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο θα πρέπει να δώσει μάχη ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν τα ίδια ιδεώδη με τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους έχουν μία πιο μετριοπαθή στάση.

Από την άλλη, θα μπορούσε να αναδειχθεί εκ νέου η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους με τα κόμματα της Αριστεράς να ασκούν επίθεση στον κυβερνητικό συνασπισμό που αρνείται να εξετάσει το ζήτημα.

Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία μία έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση του επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, αλλά και εκείνου της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, που ζητούν επιστροφή στην ιταλική λιρέτα.

Όσο για την περίπτωση της Γαλλίας, ο πρόεδρος της χώρας, ο Φρανσουά Ολάντ, θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου, η οποία θα χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της Ελλάδας για να ενισχύσει την πεποίθησή ότι το ευρώ δεν λειτουργεί και πως η Γαλλία πρέπει να επιλέξει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα