Tameio εκκαθρισης τραπεζων προτεινει ο ασμουσεν

Σε συγκεκριμένα σενάρια όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης του bail in των τραπεζών αναφέρεται ο Γ. Ασμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα...
Der Standard. «Δεν θέλουμε να είμαστε τίγρεις χωρίς δόντια», δηλώνει ο κ. Άσμουσεν και αναφέρεται εκτενώς στην προσπάθεια σύστασης της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, η οποία ξεκινάει μέσα στον Νοέμβριο, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι στο μέλλον θα υπάρχουν σαφείς
κανόνες για το ποιος -και με ποια σειρά- θα καλείται να επωμιστεί το βάρος της εξυγίανσης μιας τράπεζας.
Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκεται το ενδεχόμενο «bail-in», όπως τονίζει, πράγμα που σημαίνει ότι στο μέλλον οι μέτοχοι και οι πιστωτές μιας τράπεζας (καταθέτες) θα είναι και εκείνοι που θα επωμίζονται σε πρώτη φάση τις τυχόν απώλειες -και μάλιστα μέχρι και 8% του συνολικού ποσού και μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της τράπεζας από δημόσιους πόρους, μέχρι του ποσού του 5% .
Χρηματοδότηση
Ο κ. Ασμουσεν εκφράζει την ελπίδα πως θα υπάρξει και ένα ευρωπαϊκό ταμείο για την εκκαθάριση τραπεζών, που θα χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες και θα μπορεί να παρέμβει σε περίπτωση ανάγκης.
Με τον τρόπο αυτό, όπως ο ίδιος τονίζει, θα υπάρχει αρτιότερη προστασία των φορολογουμένων σε σχέση με σήμερα.
Αναφερόμενος στη διαδικασία, ο κ. Ασμουσεν σημειώνει πως η διαδικασία δεν ξεκίνησε μετά την τραπεζική κρίση της Κύπρου, αλλά πολύ νωρίτερα, μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η πιθανότητα να χρειαστεί να πληρώσουν για τις τράπεζες οι φορολογούμενοι θα είναι ασφαλώς μικρότερη, όχι όμως και ανύπαρκτη.
Στην ίδια συνέντευξη ο αξιωματούχος στέκεται στο γεγονός πως η δραστηριοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων αφορά περισσότερες της μίας χώρας και έτσι η δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου υπεύθυνου για την εκκαθάριση των τραπεζών δεν μπορεί να έχει εθνικό χαρακτήρα, όπως υποστηρίζουν οι Γερμανοί. Χαρακτηρίζει δε την τραπεζική ένωση ως το σημαντικότερο εργαλείο της ευρωπαϊκή ενοποίησης μετά το ευρώ και γι' αυτό κρίνει πως παρά την κόπωση των κρατών-μελών μετά από έξι χρόνια κρίσης οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα.
Σχολιάζοντας τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Ασμουσεν παρατηρεί ότι η ΕΚΤ μεριμνά για τη σταθερότητα των τιμών, έχοντας κατά νου τον πληθωρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε κάθε χώρα ξεχωριστά.
Keywords
Τυχαία Θέματα