Oi τελευταιες αλλαγες στον "κοφτη" και τα ειδικα μισθολογια

23:58 1/6/2016 - Πηγή: Fimotro
ΕΔΩ ΚΑΙ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΘΕΙ Η ΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ... ΜΕΤΡΑ!
Οι τροπολογίες για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα κατατέθηκαν απόψε στην Βουλή και ενσωματώνονται σε νομοθετικές κυρώσεις που συζητούνται αύριο στην Ολομέλεια.Οι ρυθμίσεις αφορούν στο...
ΕΚΑΣ, τα κόκκινα δάνεια, τα ειδικά μισθολόγια κ.ά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τροπολογίες εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο για την Κύρωση της Προγραμματικής Συμφωνίας για τη Στρατιωτική Υλοποίηση του SESAR (Ερευνητικού Προγράμματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας
του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Περιλαμβάνουν πιο αυστηρό "κόφτη" δαπανών, αλλά και παράθυρο με ισοδύναμα μέτρα για αυξήσεις σε ειδικά μισθολόγια. Αν δηλαδή μέχρι το φθινόπωρο δεν βρεθούν τα ισοδύναμα τότε θα «παγώσουν» οι ωριμάνσεις στα ειδικά μισθολόγια για την επόμενη διετία. Ορίζουν επίσης την αλλαγή στον χρόνο εφαρμογής των νέων κριτηρίων του ΕΚΑΣ, θέματα ενέργειας, αποκρατικοποιήσεων, φορολογίας, ειδικών μισθολογίων αλλά και δανείων.
Κόφτης
Σε ότι αφορά τον «κόφτη» δαπανών που θα ισχύσει από το 2017 καθορίζεται ότι περιέχονται το ποσοστό επί του ΑΕΠ και το ποσό των δημοσιονομικών μέτρων προσαρμογής σε καθαρή βάση, δηλαδή μετά την αφαίρεση της δημοσιονομικής επίπτωσης επί των εσόδων του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με το εκάστοτε τεχνικό μνημόνιο συνεργασίας (MοU). Kαι τούτο ενώ σήμερα προβλέπεται το ποσό και το ποσοστό επί του ΑΕΠ της δημοσιονομικής επίδρασης των μέτρων προσαρμογής που θα ληφθούν επί των εσόδων του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης.
Ορίζεται επίσης ότι η προβλεπόμενη αναστολή επιβολής ή μείωση του ύψους των μέτρων του "κόφτη" σε περίπτωση εξαιρετικών συνθηκών μπορεί να λάβει χώρα κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς και όχι κατόπιν ειδικής διαβούλευσης όπως ισχύει σήμερα. Επίσης διασαφηνίζει τους μαθηματικούς τύπους βάσει των οποίων μπορούν να μειωθούν τα ανώτατα όρια εκτέλεσης των δαπανών γενικής κυβέρνησης.
Προβλέπει επίσης την αναστολή για τη διετία 2017-2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής όσων αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Ορίζει ότι η αναστολή δεν θα εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης καθαρής εξοικονόμησης δαπανών θα εξειδικεύονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016 και θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2017.
ΕΚΑΣ
Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, μεταφέρεται από 1η Ιουνίου η εφαρμογή των χαμηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων, κάτι που σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής αναδρομικών από το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με αυτό τον τρόπο προκύπτει δαπάνη της τάξεως των 38 εκατ. ευρώ.
Επίσης, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους. Συγκεκριμένα, ως αποδοχές για τον υπολογισμό του λαμβάνεται υπόψη η τελευταία πενταετία έως και 31/12/2013 και όχι μέχρι την αποχώρηση όπως ίσχυε. Επίσης, ο υπολογισμός γίνεται με συντελεστή 60% και όχι 75%.
Με ξεχωριστή τροπολογία καταργείται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου ο μειωμένος συντελεστής συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία και ορίζεται εφεξής σε 5,5 τοις χιλίοις αντί 3,5 τοις χιλίοις. Περιλαμβάνονται επίσης νομοτεχνικές βελτιώσεις για την διανομή κερδών του ΤΧΣ.
Keywords
Τυχαία Θέματα