Το χωνι:πως ο λατσης «πασαρε» τη eurobank στην εθνικη


Απεµπλέκεται από τις -µη προσοδοφόρες, πλέον- τραπεζικές δραστηριότητες και εστιάζει σε real estate (Golden Hall) και πετρέλαια (ΕΛΠΕ)
H απορρόφηση της Εurobank από την Εθνική Τράπεζα χαιρετίστηκε από πολλούς σαν mega deal που δηµιουργεί τον κυρίαρχο του τραπεζικού παιχνιδιού στην Ελλάδα
και επισφραγίζει την αναδιάρθρωση-εξπρές του κλάδου (καθ’ υπόδειξη της τρόικας…) καθώς µέσα σε λίγες µόνο εβδοµάδες η Πειραιώς απέκτησε την «υγιή» Αγροτική Τράπεζα και η Emporiki οδεύει προς την Alpha Bank µε τις… ευλογίες της Γαλλίδας µαµάς Credit Agricole. Η δεύτερη ανάγνωση, όµως, της συµφωνίας, αποκαλύπτει πολλές ανησυχητικές πλευρές…
Πρώτη και καλύτερη -έστω και αν δεν οµολογείται επισήµως- είναι ότι η συµφωνία φαίνεται να σηµατοδοτεί την αποχώρηση του Λάτση από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Από πού προκύπτει αυτό; Από τη σχέση ανταλλαγής των µετοχών ΕΤΕ-Eurobank που «δείχνει» ότι οι νυν µέτοχοι της Εθνικής θα ελέγχουν το 75% του νέου οµίλου και αυτοί της Εurobank το 25%.
Με δεδοµένο ότι η οικογένεια Λάτση ελέγχει αυτή τη στιγµή το 43,3% της Eurobank, στο νέο σχήµα το ποσοστό της θα υποχωρήσει στο 11%. Μετά τη διαδικασία επανακεφαλαιοποίησης της νέας τράπεζας το ποσοστό της οικογένειας Λάτση θα υποχωρήσει κάτω από το 2%, εάν δεν εισφέρει «φρέσκα» κεφάλαια στο νέο σχήµα, συνδράµοντας το ∆ηµόσιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ Στο ΧΩΝΙ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΠΡΕΖΑ TV
13-10-2012
Keywords
Τυχαία Θέματα