Τα fake news και η ακροδεξιά

Είχε διαφανεί ήδη από την εκλογή Τραμπ, το επιβεβαιώνουν πλέον και έρευνες: Πολιτικές πεποιθήσεις και ανάγνωση ψευδών ειδήσεων, aka fake news, συνδέονται άμεσα, διαπιστώνει έρευνα της γερμανικής δεξαμενής σκέψης Stiftung Neue Verantwortung, όπως διαβάζουμε στο Έθνος.
Σύμφωνα με την έρευνα οι ψηφοφόροι που στήριξαν το ακροδεξιό, ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (Alternative fuer Deutschland) στις εθνικές γερμανικές εκλογές
του Σεπτεμβρίου, είναι πιο επιρρεπείς στην παραπληροφόρηση. Για παράδειγμα, το 75% των ψηφοφόρων του AfD, που απάντησαν στην έρευνα (σε δείγμα συνολικά 1.000 ατόμων), θεωρούσαν αληθινή την ψεύτικη είδηση ότι πάνω από τους μισούς πρόσφυγες που έγιναν δεκτοί στη Γερμανία δεν έχουν τελειώσει το σχολείο. Και ένα στοιχείο που καθιστά επιρρεπείς τους ψηφοφόρους του AfD (και λογικά τους ψηφοφόρους αντίστοιχων λαϊκιστικών και ακροδεξιών εξαμβλωμάτων) είναι ότι δηλώνουν πως δεν εμπιστεύονται τα παραδοσιακά (ή συστημικά ΜΜΕ), αλλά ενημερώνονται για πολιτικά θέματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα