Προϋπολογισμος βρυξελλων για «τροφιμους» μνημονιων

Ο προϋπολογισμός του 2015 θα είναι ο τελευταίος που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Από αυτόν του 2016 και μετά, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι Βρυξέλλες, καθώς η διαδικασία ψήφισής του από το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι τυπική. Η διαδικασία αυτή θα ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη που θα προσφεύγουν για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό
Στήριξης (ESM), με την Ελλάδα να είναι έτοιμη… να σύρει πρώτη τον χορό από τη στιγμή που η υπαγωγή της στην προληπτική γραμμή στήριξης θεωρείται δεδομένη. Κατόπιν τούτου, θα διατηρηθεί το καθεστώς της «ενισχυμένης εποπτείας» για την Αθήνα, η οποία, πριν καλά καλά προλάβει να συνέλθει από τα δύο προηγούμενα προγράμματα προσαρμογής, θα προχωρήσει στη σύναψη ενός νέου ειδικού τύπου μνημονίου.

Το νέο «πικρό ποτήρι» των Ελλήνων μαρτυρούν τα «ψιλά γράμματα» του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015, που συνέταξε το οικονομικό επιτελείο με βάση το «πατρόν» που της άφησε η τρόικα. Από το 2016, τόσο το προσχέδιο όσο και ο βασικός προϋπολογισμός θα περνούν από το «μικροσκόπιο» ενός ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου στο οποίο θα μετέχουν τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες από όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Η ειδική αυτή «τρόικα» θα παρακολουθεί και θα ελέγχει ανά πάσα ώρα και στιγμή τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού προκειμένου μέσα από τις αυτόματες παρεμβάσεις που θα γίνονται να εξουδετερώνεται ο κίνδυνος της απόκλισης από τους στόχους που έχουν τεθεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα