Ντάισελμπλουμ,δανειστες και τα πολιτικα και mediaκα γιουσουφακια εκβιαζουν: η ελλάδα «έπαιξε κι έχασε» για χαλάρωση κανόνων από εκτ

«Η Ελλάδα 'έπαιξε και έχασε' σχετικά με την πρόθεση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τους κανόνες» είναι η νέα ασυνήθιστη -αν όχι ανάρμοστη- για τον θεσμικό ρόλο του, δήλωση του επικεφαλής του Εurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, μετά τις αιχμές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη στάση της κεντρικής ευρωτράπεζας, άποψη που συμμερίστηκε απολύτως και
ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης.

Όμως, πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ θα υπάρξει μόνο μετά από σταθερή συμφωνία στο Eurogroup, πρόσθεσε. Επανέλαβε ότι ο χρόνος εξαντλείται για την επίτευξη συμφωνίας, τη στιγμή που -όπως είπε- η Ελλάδα δεν τα καταφέρει χωρίς βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά δε τη νέα πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, o Ντάισελμπλουμ υποβάθμισε τη σημασία της κυβερνητικής κίνησης, λέγοντας ότι δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της.

«H ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το στοίχημα ότι αν διαπραγματευτεί μαζί μας, η ΕΚΤ θα ανοίξει το παράθυρο της ρευστότητας και θα χαλαρώσει τους κανόνες της» υποστήριξε ο Ντεϊσελμπλούμ, μιλώντας στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws.

«Όμως δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει στέρεα συμφωνία με το Eurogroup» συμπλήρωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Ντάισελμπλουμ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «ο χρόνος εξαντλείται για επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα», προειδοποιώντας ότι «η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια. Πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα».

Παράλληλα, ο Νταϊσεμπλούμ είπε ότι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση αν θα καταφύγει σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους πιστωτές.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Star Channel, άφησε αιχμές κατά της ΕΚΤ λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε αρκεστεί σε προφορικές δεσμεύσεις ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τις οποίες προηγουμένως είχε περιορίσει η ΕΚΤ.

Επιπλέον, καταλόγισε στην ΕΚΤ ότι πήρε μία «ανορθόδοξη απόφαση» στις 18 Φεβρουαρίου, αποτρέποντας τις τράπεζες από την αναχρηματοδότηση του χρέους.

Ερωτηθείς σχετικά με τις παραπάνω δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης είπε ότι έχει «μεγάλο δίκιο. Εμείς πήγαμε με την αίσθηση ότι μια συμφωνία είναι συμφωνία. Ότι όταν σφίγγουμε το χέρι και λέμε ότι αυτό σημαίνει το «α» και όχι το «β», σημαίνει το «α» και όχι το «β». Από την άλλη μεριά, όμως, δυστυχώς, δεν επεδείχθη ίδια προσήλωση στη μπέσα».in.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα