Γαλλια, μια αυθορμητη εξεγερση

Στην Γαλλία, από τις 31/03/2016 παρουσιάστηκε το φαινόμενο της Nuit Debout, που ούτε λίγο ούτε πολύ, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή. Τι είναι η Nuit Debout? Είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε όταν μια ομάδα ανοργάνωτων ανθρώπων, δηλαδή έξω από τα συνδικάτα και τα κόμματα, για την ακρίβεια μόνο μαθητές και φοιτητές, αποφάσισαν να καταλάβουν την Πλατεία Δημοκρατίας του Παρισιού και να την κρατήσουν όλη νύχτα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο εργατικό νόμο El Khomri που προσπαθεί
να περάσει η κυβέρνηση Ολάντ. Αυτό συνεχίστηκε για 11 μέρες στην κεντρική αυτή πλατεία, και στην συνέχεια επεκτάθηκε με περεταίρω κινήσεις, δηλαδή καταλήψεις σχολείων, καταλήψεις πλατειών και σε άλλες πόλεις, άφθονες εμπλοκές με τις δυνάμεις καταστολής, συλλήψεις, τραυματίες, κλπ. Σήμερα μόνο οι τραυματίες αστυνομικοί ανέρχονται στους 350, επομένως μπορούμε να κάνουμε κάποιες εικασίες για τις ζημιές και τους τραυματίες του άλλου στρατοπέδου.

Τι λέει όμως ο νόμος αυτός και προκαλεί την εξέγερση:

– Οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των γενικών συλλογικών. Ο εργαζόμενος που θα αρνηθεί να υπογράψει νέα σύμβαση εργασίας με χειρότερους όρους από την προηγούμενη, θεωρείται ότι παραιτείται και απολύεται χωρίς αποζημίωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα