Επιστολη καταπελτης της ενωσης ελληνων χημικων στον τσιπρα για τα χημικα στις πορειες

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) απευθύνεται σε σας με αφορμή τα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα 3-10-2016 κατά τη διάρκειά των αντιπαραθέσεων των δυνάμεων επιβολής της δημόσιας τάξης και διαδηλωτών προχωρημένης ηλικίας στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον τραγικά.
Σε αυτό το διαμορφωμένο πολεμικό σκηνικό το οποίο αντικρύσαμε, θέλουμε, ως Επιστημονικός Φορέας αρμόδιος για τα θέματα της Χημείας, να ξεχωρίσουμε και
να επαναφέρουμε το θέμα της χρήσης χημικών ουσιών-δακρυγόνων από τις δυνάμεις επιβολής της δημόσιας τάξης για την καταστολή και διάλυση του πλήθους, το οποίο η ΕΕΧ έχει επιστημονικά προσεγγίσει και επισημάνει προς την Πολιτεία ήδη από το 2011.

Επιχειρώντας αρχικά μια επιστημονική προσέγγιση είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα δακρυγόνα που είναι σε χρήση από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας περιέχουν τη χημική ουσία CS (ορθο-χλωροβενζιλίδινομαλονονιτρίλιο) η οποία κατατάσσεται στα χημικά όπλα και είναι δέκα φορές δραστικότερη από αντίστοιχες ουσίες που εμπεριέχονταν σε δακρυγόνα του παρελθόντος. Η χημική ουσία CS μπορεί να αποβεί τοξική, εφόσον εκτοξευτεί από μικρή απόσταση- λιγότερο από πέντε μέτρα- στο πρόσωπο ανθρώπων και μέσα σε κλειστό χώρο. Όταν το CS εισέρχεται στον λάρυγγα μέσω της εισπνοής προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμό των ματιών. Μπορεί επίσης, να οδηγήσει σε διάτρηση του στομάχου, αφού εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα. Το CS - κυρίως σε μεγάλες συγκεντρώσεις - μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα ή ακόμη και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Διεθνείς μελέτες συσχετίζουν την ουσία αυτή και με θανάτους, σε περιπτώσεις εισπνοής πολύ μεγάλων ποσοτήτων, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους.
Keywords
Τυχαία Θέματα