Υπουργείο Ευτυχίας ιδρύουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ίσως τελικά τα χρήματα να μην μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία… τουλάχιστον με τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου. Έτσι, οι κυβερνήτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχαν μια νέα ιδέα. Αποφάσισαν να ορίσουν έναν υπουργό ευτυχίας. Φαίνεται ότι είναι το έθνος του Περσικού Κόλπου δεν ευχαριστήθηκε αρκετά με την κατασκευή της μεγαλύτερης εσωτερικής πίστας σκι, ούτε με το τεχνητό νησί που μοιάζει με φοίνικα. Διαπίστωσε επίσης ότι του λείπει και ένας

υπουργός Ανοχής, κι έτσι αποφάσισε να διορίσει κι έναν τέτοιο.

Οι σεΐχηδες που κυβερνούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν τον πιο σαρωτικό κυβερνητικό ανασχηματισμό στα 44 χρόνια της ιστορίας της χώρας τους, η οποία περιλαμβάνει δύο νέα υπουργεία. Η ανακοίνωση έγινε με κάθε …επισημότητα ενός βασιλικού διατάγματος του σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, ηγεμόνα του Ντουμπάι και πρωθυπουργού της χώρας: στο Twitter. "Είναι η αρχή ενός νέου ταξιδιού επιτευγμάτων και προσφοράς στους ανθρώπους και ζητάμε από τον Θεό να μας βοηθήσει να τους υπηρετήσουμε και να τους φροντίσουμε" δήλωσε ο σεΐχης Μοχάμεντ σε ένα ποστ στην αραβική γλώσσα.

Δεν είναι σαφές πώς οι νέοι υπουργοί ή το υπουργικό συμβούλιο θα εκτελούν τις νέες εντολές τους. Μαζί με το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο που έφτιαξε άνθρωπος και το ταχύτερο τρενάκι λούνα παρκ, η χώρα διεκδίκησε πρόσφατα βραβεία για μαζικότερο πλύσιμο χεριών, τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που τρώνε δημητριακά σε ένα μέρος και το μεγαλύτερο τραπέζι για πρωινό του κόσμου. "Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουμε παράσχει τις βασικές υπηρεσίες μέχρι στιγμής, στην εκπαίδευση και την υγεία, κι έτσι τώρα θα πρέπει να αγωνιστούμε για υψηλότερους στόχους", δήλωσε ο Αμπντουχαλίκ Αμπντουλά, πολιτικός επιστήμονας των Εμιράτων.

Δεν έχουν πειστεί όμως όλοι… "Το Υπουργείο Ευτυχίας ακούγεται οργουελικό και απειλητικό, δεδομένου ότι πρόκειται για ένας κράτος επιτήρησης, αλλά είναι σύμφωνο με την αρκετά υψηλή αυτο-εκτίμησή τους" σχολιάζει ο Nicholas McGeehan, ερευνητής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κυριαρχείται από μη εκλεγμένους βασιλείς και όσοι τους επικρίνουν κινδυνεύουν με δίωξη και φυλάκιση. "Μπορείτε να είστε ευτυχείς, αρκεί να κρατάτε το στόμα σας κλειστό", λέει ο McGeehan. "Αυτό είναι το είδος του κοινωνικού συμβολαίου που υπάρχει εκεί".

Η οικονομία και η ανοικτή πολιτική μετανάστευσης της χώρας την έχουν κάνει πόλο έλξης για πολλά ταλέντα από όλο τον κόσμο και μεγάλος αριθμός ειδικευμένων επαγγελματιών από τη Συρία, την Αίγυπτο, το Ιράκ και τον Λίβανο έχουν επιδιώξει να επεκτείνουν τις περιουσίες τους, και την ευτυχία τους, στα Εμιράτα καθώς οι συνθήκες στις δικές τους χώρες έχουν επιδεινωθεί. Αλλά η πλειοψηφία των αλλοδαπών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι χαμηλά αμειβόμενοι εργάτες από την Ασία και παρέμεινε ασαφές το κατά πόσον ενδιαφέρει το κράτος η δική τους ευτυχία.

Διεθνώς πάντως, η χώρα είναι ήδη αρκετά ευτυχισμένη. Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας 2015 την κατέταξε 20η, πάνω από τη Βρετανία και κάτω από το Βέλγιο. Η Ελβετία ήταν Νο 1 και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν Νο 15. Το Ισραήλ, στο Νο 11, ήταν η πιο ευτυχισμένη χώρα στη Μέση Ανατολή, αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξακολουθούν να είναι πάνω από όλες τις άλλες αραβικές χώρες. Η Αίγυπτος, με την εκτεταμένη φτώχεια και τον αυξανόμενο τζιχαντιστικό κίνδυνο, κατετάγη στο Νο 135. Η Συρία, που σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο, ήταν στο Νο 156, τρίτη από το τέλος.

Η δημιουργία ενός υπουργού για την προώθηση της ευτυχίας θυμίζει την υιοθέτηση του μέτρου Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας από το Μπουτάν το 1972, μια εναλλακτική εκδοχή στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν - αν και ο σημερινός πρωθυπουργός της ασιατικής χώρας, Τσέρινγκ Τομπγκάι, μάλλον δεν πολυασχολείται με το θέμα. Δεν αποκαλύφθηκαν τα ονόματα στα νέα υπουργεία των Εμιράτων. Αλλά πολλοί κάτοικοι της χώρας έσπευσαν στα social media να διεκδικήσουν τις θέσεις.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα