Ξύπνησε το ρήγμα του Ιονίου: Δύο νεκροί από τα 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα

Μια ακόμη «μαύρη» σελίδα στην σεισμική ιστορία της περιοχής της Λευκάδας καταγράφηκε σήμερα το πρωί με τον ισχυρότατο σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί και έχει προκαλέσει ήδη το θάνατο δύο πολιτών ενώ εκφράζονται φόβοι και για άλλα θύματα.

To ρήγμα του Ιονίου, που έχει δώσει καταστροφικούς σεισμούς σε Κεφαλλονιά,

Ζάκυνθο και Λευκάδα, ξύπνησε και απειλεί. Αλλωστε, κάθε χρόνο το συγκεκριμένο ρήγμα δίνει σεισμούς ενώ έχουν καταγραφεί και ισχυρές δονήσεις με θύματα και καταστροφές.

Σήμερα, μία 70χρονη, στην Πόντη Βασιλικής και μια 82χρονη στο χωριό Αθάνι είναι μέχρι στιγμής τα θύματα του σεισμού 6,1 ρίχτερ στη Λευκάδα. Η γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. Την πληροφορία, για ένα ακόμα θύμα από τον ισχυρό σεισμό στη Λευκάδα, επιβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος. Η δεύτερη καταπλακλώθηκε από τον στάβλο στον οποίο βρισκόταν την ώρα του σεισμού.

Πριν από λίγο το lefkasnews.gr, ανέφερε ότι οι νεκροί μέχρι στιγμής στη νότιο Λευκάδα έχουν φτάσει τους 3 την είδηση όμως διέψευσε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Βαγγέλης Ανδρεάτος. «Πρόκειται για κάποιον που ήταν εγκλωβισμένος, αλλά έχει ήδη απεγκλωβιστεί» είπε ο κ. Ανδρεάτος και συνιστά ψυχραιμία.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε, έχει κάνει έκκληση στο ΓΕΕΘΑ να αποσταλούν στο νησί σκηνές και υπνόσακοι.

Ο κ. Ανδρεάτος, θα βρίσκεται σε λίγη ώρα στη Λευκάδα, ενώ στην Κεφαλονιά, όπου βρισκόταν μέχρι τώρα, διαπίστωσε ότι πολλά κτίρια έχουν «πληγωθεί» από τον σεισμό.

«Οι ζημιές είναι μόνο υλικές στην Κεφαλονιά, αλλά πολλά κτίρια έχουν καταπονηθεί», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης τέσσερις τραυματίες, θύματα του του σεισμού των 6,1 ρίχτερ, έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Λευκάδας.

Ειδικότερα, στο νοσοκομείο του νησιού έχουν μεταφερθεί: ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό Βασιλική, μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα.

Ψυχραιμία συνιστά σε όλους τους κατοίκους του Ιονίου ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος. «Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι σε όλο το Ιόνιο γιατί τα κτίρια και οι υποδομές αντέχουν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτή την ώρα, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, μηχανικοί της Περιφέρειας είναι στη Λευκάδα και έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους, αρχικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, μέχρι αυτή την ώρα έχουν διαπιστωθεί υλικές ζημιές σε παλιές οικοδομές και κτίρια, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο, κυρίως νότια της Λευκάδας. «Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται» πρόσθεσε.

Σοβαρά τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας κοντά στο Αθάνι που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους κατοίκους.

Στο λιμάνι της Βασιλικής ο δρόμος έχει πάθει καθίζηση. Επίσης, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης. Ο σεισμός αναστάτωσε τους κατοίκους, οι οποίοι έχουν βγει από τα σπίτια τους. Σε Λευκάδα και Κεφαλλονιά τα σχολεία έκλεισαν ενώ εκκενώθηκε το νοσοκομείο της Λευκάδας. Στο χωριό Καρυά, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και το τηλέφωνο.

Στο μεταξύ, ο Άκης Τσελέντης από το Δουβλίνο όπου βρίσκεται ενημερώνει μεσω των social media:

«Ενεργοποιήθηκε το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξουρι. Ειναι ενα πολυ μεγάλο ρήγμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επειδη οι περιοχές εκει εχουν απότομα πρανή μπορει να εχουμε κατολισθητικά φαινόμενα. Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που ειναι πολύ παλιά η εχουν εμφανή σημάδια αςτοχίας. Να κατεβάσουμε ολα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδια ασυνόδευτα η να παιζουν κοντα σε πέτρινες μάντρες (λιθιές οπως λεμε στο Ιονιο), και κυρίως απαιτείται ψυχραιμία.Eιναι επάνω στο μεγάλο ρήγμα που περνα δυτικά απο Κεφαλλονια κ Λευκάδα εύχομαι το τμήμα ΝΔ της Νυρράς να μην ενεργοποιηθεί. Θα ερχεται πολλούς μετασεισμούς που λόγω του μικρού εστιακού βάθους και της απόστασης θα ειναι πολυ αισθητοι».

Τεράστιες ζημιές προκάλεσε ο σεισμός της Λευκάδας στο χωριό Αθάνι που βρίσκεται στα νότια του νησιού, πάνω από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης καθώς κατέρρευσαν σπίτια και η εκκλησία, ενώ μαγαζιά υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.

Ο κάτοικος του χωριού έκανε λόγο για τουλάχιστον δέκα σπίτια που υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

Επίσης, έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα.

Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το μέγεθος του σεισμού ήταν 6 βαθμοί Ρίχτερ και 5,6 σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΚ Ευθύμιο Λέκκα. Η δόνηση ήταν 6,7 Ρίχτερ σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο. Ο εστιακός χώρος εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα της Λευκάδας στον υποθαλάσσιο χώρο, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλη έκταση της δυτικής Ελλάδας, μέχρι τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα. Επίσης έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη βόρεια Πελοπόννησο, αλλά και όλα τα νησιά του Ιονίου. Ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο μόλις 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος είπε ότι ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί. Σημείωσε, πάντως, ότι οι κάτοικοι της Λευκάδας και των νησιών του Ιονίου, ξέρουν να προστατευθούν από σεισμούς.

Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία λίγα λεπτά μετά το μεγάλο σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Λευκάδα. Ισχυρός μετασεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ αναστάτωσε και πάλι τους κατοίκους της Λευκάδας. Ο νέος σεισμός είχε επίκεντρο μόλις 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα.

Οι κάτοικοι της Λευκάδας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους δρόμους και σε ανοιχτούς χώρους του νησιού, φοβούμενοι τη μανία του Εγκέλαδου.

Δείτε τη στιγμή που εγκέλαδος χτύπησε τη Λευκάδα. Βίντεο από σούπερ μάρκετ.

ΙΘΑΚΗ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βρίσκεται η Ιθάκη. Το μικρό νησί του Ιονίου μετρά τις πληγές του από τον σεισμό που έζησε νωρίς το πρωί, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές σε εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα. Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει κοπεί σε πολλά σημεία, λόγω των πολλαπλών κατολισθήσεων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού Διονύσης Στανίτσας, «ο κόσμος είναι αυτή τη στιγμή στον δρόμο. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι αμέτρητες, ενώ μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα βράχια που έχουν κλείσει το οδικό δίκτυο του νησιού».

«Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Την ίδια ώρα κλιμάκιο της πυροσβεστικής βρίσκεται στην Ιθάκη προκειμένου να βοηθήσει τις ενέργειες του δήμου. «Όλη η υπηρεσία είναι σε επιφυλακή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα