Βυζαντινό … iPad αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι

Τούρκοι αρχαιολόγοι θέση που έκαναν ανασκαφές στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου αποκάλυψαν ξύλινο αντικείμενο 1200 ετών που ισχυρίζονται ότι είναι κάτι σαν αρχαίο tablet. . Η συσκευή ήταν σημειωματάριο και ταυτόχρονα πολυεργαλείο.

Η βυζαντινή εφεύρεση βρέθηκε μέσα στα ερείπια ενός από τα 37 πλοία που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή Γιενικάπι της Κωνσταντινούπολης, ενός τόπου που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ανασκαφών τα τελευταία 10 χρόνια. Η περιοχή είναι επίσης γνωστή ως το Λιμάνι του Θεοδόσιου, που χτίστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα,

κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Α' και έγινε το σπουδαιότερο εμπορικό λιμάνι της πόλης.

Το ξύλινο αντικείμενο, που πιθανώς ανήκε στον καπετάνιο του πλοίου, είναι στολισμένο με λεπτοδουλεμένες διακοσμήσεις και έχει το μέγεθος ενός σύγχρονου tablet 7'' αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο σε πάχος. Αποτελείται από ένα πέντε ορθογώνια διάχωρα σκαλισμένα με πλαίσια και καλυμμένα με κερί. Οι σημειώσεις γίνονταν σε αυτά τα πλαίσια, όπως φαίνεται από την ελληνική γραφή που είναι ακόμα ορατή στο κερί. Στο κάτω μέρος του κρύβεται μία πρωτόγονη «εφαρμογή»: ένα συρόμενο καπάκι με χαραγμένα κενά.

Δεδομένου ότι ήταν ένα εμπορικό πλοίο, το εργαλείο πιθανότατα χρησιμοποιούταν για την εκτίμηση της αξίας ορισμένων στοιχείων, ή για να προσδιοριστεί η περιεκτικότητα μετάλλου στο μετάλλευμα ή το είδος του πολύτιμου μετάλλου σε ένα κράμα. Το βυθισμένο πλοίο όπου βρέθηκε το βυζαντινό «iPad» χρονολογείται γύρω στον 9ο αιώνα μ.Χ. Τα δοχεία που μετέφερε δείχνουν ότι το πλοίο απέπλευσε από τη Μαύρη Θάλασσα, μεταφέροντας προϊόντα από την Κριμαία στην Χερσόνησο. Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης αποκαθιστά τώρα το πλοίο, το 60 τοις εκατό του οποίου έχει διασωθεί σε καλή κατάσταση, με στόχο να έχει σαλπάρει της και πάλι από το 2015.

http://news.discovery.com/history/archaeology/byzantine-ipad-found-in-ancient-shipwreck-14051.htm

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα