Το Brexit «βουλιάζει» το ελληνικό χρηματιστήριο

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών, εν μέσω αρνητικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές που προκαλεί η αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάζει μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, ενώ επιδείνωση παρουσιάζεται και στην αγορά ομολόγων. Οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την ΕΕ και συνδυάζουν ένα τέτοιο γεγονός με

τις αναταράξεις στην εύθραστη ελληνική οικονομία. Το κλίμα επιδεινώθηκε και από το μακελειό στο Ορλάντο ενώ υπάρχουν και οι ενδογενείς παράγοντες. Τα ξένα funds φεύγουν έχοντας καταγράψει αξιοσημειωτα κέρδη από τις 11 Φεβρουαρίου 2006 που σημειώνεται το χαμηλό έτους(440,88 μονάδες) μέχρι και την περασμένη Τρίτη όπου κατεγράφη νέο υψηλό έτους (653,60 μονάδες) με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κάνει ένα άλμα +47,5%.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, οδηγώντας την αγορά κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, για πρώτη φορά μετά τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι και την Παρασκευή καταγράφηκε μεγάλη πτώση -4,18% κι έχουν χαθεί τις προηγούμενες ημέρες περί τα 4 δισ. ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 14:25, διαμορφωνόταν στις 599,94 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,03% ενώ λίγη ώρα αργότερα η υποχώρηση έφτασε το 3,5% με αρνητικό πρωταγωνιστή τις τράπεζες.

Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 595,34 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 3,77%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 36,45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14,5 εκατ. ευρώ αφορούν τη μεταβίβαση του 33,8% της Trastor στην Wert Red Sarl από την τράπεζα Πειραιώς

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,52%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,88%.

Πτώση σημειώνουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-8,73% στα 0,209 ευρώ), της Εθνικής (-7,20% στα 0,232 ευρώ), της Eurobank (-5,41% στα 0,804 ευρώ), της Alpha Bank (-4,63% στα 2,06 ευρώ) και της Ελλάκτωρ (-4,03% στα 1,43 ευρώ).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-6,24%), των Πρώτων Υλών (-3,81%) και των Ταξιδιών (-3,18%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Εθνική και η Πειραιώς με 26.892.411 και 19.602.461 τεμάχια, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Trastor με 14,501 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 6,233 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 14 μετοχές, 73 πτωτικά και 15 παραμένουν σταθερές.

Αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου

Οι αποδόσεις των ομολόγων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου κατέγραφαν σήμερα άνοδο μετά τη δημοσκόπηση που βγήκε στο φως το βράδυ της Παρασκευής και έδινε σημαντικό προβάδισμα 10 μονάδων για το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δημοψήφισμα που θα γίνει σε 10 ημέρες αναμένεται να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η στήριξη για την οικονομική και πολιτική ένωση φθίνει λόγω της χαμηλής ανάπτυξης και της υψηλής ανεργίας.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα στρατόπεδα υπέρ της παραμονής και υπέρ της αποχώρησης βρίσκονται στήθος με στήθος ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Ωστόσο, η δημοσκόπηση της Παρασκευής, που διενήργησε η ORB για λογαριασμό της εφημερίδας The Independent, έδωσε το μεγαλύτερο προβάδισμα για το στρατόπεδο του Brexit εδώ και ένα χρόνο που η εταιρία ξεκίνησε τις δημοσκοπήσεις με αυτό το ερώτημα.

Οι ανησυχίες για το Brexit οδήγησαν τη μεταβλητότητα της στερλίνας σε ιστορικό υψηλό σήμερα καθώς η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων έναντι του αμερικανικού δολαρίου και σε χαμηλό τριετίας έναντι του γεν.

«Σε περίπτωση ενός Brexit... θα λέγαμε ότι ο πολιτικός κίνδυνος για την υπόλοιπη ΕΕ και ιδιαίτερα για την ευρωζώνη θα αυξηθεί», σχολίασε ο Πέτερ Σάφρικ, επικεφαλής τμήματος ευρωπαϊκής ανάλυσης της RBC.

Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,35% και το 1,48%, ενώ οι ελληνικές αποδόσεις αυξήθηκαν κατά 17 μονάδες στο 7,85%. Οι αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, που αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, παρέμειναν μια ανάσα από το μηδέν, στο 0,02%, έχοντας υποχωρήσει την Παρασκευή στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,01%.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα