Τι γνωρίζει ο κ. Παπαδήμος για το μυστικό δάνειο της Goldman Sachs;

16:54 6/3/2012 - Πηγή: Antinews

Στα μέσα Νοεμβρίου ένα δημοσίευμα έκανε λόγο για το ευρωπαϊκό υποκατάστημα της Goldman Sachs και για τους «υπαλλήλους» της που έχουν αξιώματα στη σύγχρονη πολιτική και οικονομική κατάσταση. Το δημοσίευμα ενέπλεκε τον Μ. Ντράγκι, τον Μ. Μόντι  και τον… Λουκά Παπαδήμο οι οποίοι φέρονται να εξυπηρετούσαν και να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρείας. Για το Έλληνα

πρωθυπουργό ο συσχετισμός με την τράπεζα είναι ότι ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 1994 – 2002 συμμετείχε στο μαγείρεμα του ελληνικού χρέους από την κυβέρνηση Σημίτη με τη βοήθεια της Goldman Sachs. Φυσικά με το αζημίωτο για την τελευταία η οποία κέρδισε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το κόλπο προκειμένου να μπει η Ελλάδα στην ΟΝΕ και να παρουσιαστεί ο Σημίτης ως μεγάλος τιμονιέρης.

Να θυμίσουμε επίσης, ότι υπάλληλος της αμερικανικής τράπεζας ήταν ο Πέτρος Χριστοδούλου, αυτό που σήμερα λύνει και δένει με το ελληνικό χρέος μέσω του ΟΔΔΗΧ.

Σήμερα λοιπόν το Bloomberg έρχεται με ένα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ  να αποκαλύψει τις παρασκηνιακές εκείνες ημέρες με το swap και το ρόλο του κ. Παπαδήμου.  Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις του πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Σπύρου Παπανικολάου, σύμφωνα με τις οποίες το 2001 το Ελληνικό Δημόσιο όφειλε στην επενδυτική τράπεζα περίπου 600 εκατ. ευρώ περισσότερο από τα 2,8 δισ. ευρώ που είχε δανεισθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα swap. Σύμφωνα με το Bloomberg, το κέρδος των 600 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των 6,35 δισ. δολαρίων που ήταν τα έσοδα της Goldman Sachs το 2001.

Η Goldman Sachs αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την αμοιβή που έλαβε για τις εν λόγω ανταλλαγές, με την εκπρόσωπο της εταιρείας στο Λονδίνο να δηλώνει ότι οι συμφωνίες αυτές εκτελούνταν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που παρέχονταν τότε από την Eurostat.  Τέλος, το Bloomberg αναφέρει ότι κατέθεσε αγωγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποκαλύψει τα έγγραφα σχετικά με το πώς η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα παράγωγα προϊόντα για να κρύψει το χρέος της.  Το πρακτορείο αναφέρει ότι η απόφαση εκκρεμεί και αναφέρεται στην επίσημη θέση της ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία η δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών θα μπορούσε να βλάψει τα εμπορικά συμφέροντα των αντισυμβαλλομένων της ΕΚΤ, να βλάψει τις τράπεζες και τις αγορές, και να υπονομεύσει την οικονομική πολιτική σε Ελλάδα και ΕΕ.

Διαβάστε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Bloomberg για το περίφημο ελληνικό swap και τη δράση της η Goldman Sachs στην Ελλάδα:

Το μυστικό δάνειο που χορήγησε η Goldman Sachs στην Ελλάδα ήταν ένα δαπανηρό λάθος από την αρχή, υποστηρίζει το Bloomberg σε ανάλυσή του.
Το 2001, την ημέρα όπου έκλεισε η συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση χρωστούσε στην τράπεζα περίπου 600 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα 2,8 δισ. ευρώ που είχε δανειστεί, δήλωσε στο Bloomberg ο κ. Σπύρος Παπανικολάου, ο οποίος ανέλαβε τον ΟΔΔΗΧ το 2005. Μέχρι τότε, η τιμή της συναλλαγής -ενός παραγώγου που «συγκάλυπτε» το δάνειο και το ο

Keywords
Τυχαία Θέματα