Τι μπορούμε να περιμένουμε από τον Νίμιτς;

Και ξαφνικά, μέσα στο κατακαλόκαιρο έρχεται στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς για να συζητήσει προφανώς για το Σκοπιανό. Δεν έρχεται για να κάνει διακοπές στη Μύκονο, ούτε για να πιεί τα ουζάκια του.

Είναι εδώ για να τα πει με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και να δει αν υπάρχει πρόοδος στο θέμα. Όμως, πρόοδος δεν υπάρχει, αντιθέτως οι Σκοπιανοί κλιμακώνουν την παραχάραξη

της ιστορίας με ανόητες παρεμβάσεις. Δεν έφταναν τα αγάλματα του Αλέξανδρου και του Φίλιππου που βρίσκονται παντού τώρα βάζουν και «μακεδονικά» πλοία παντού θέλοντας να δείξουν ότι είναι και… θαλασσόλυκοι. Το κιτς και η ανοησία σε όλο της το μεγαλείο.

Επομένως, δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά από αυτή την επίσκεψη, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εξελίξεις που είναι ενδιαφέρουσες. Η πρώτη είναι ότι η Γερμανία και ειδικά η Μέρκελ εμφανίζονται να θέλουν να διευθετηθεί το θέμα της ονομασίας. Η Μέρκελ δύο φορές τον τελευταίο καιρό μίλησε για τα Σκόπια και το όνομα. Η πρώτη φορά ήταν στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης της διαδικασίας του Μπρντο, στην οποία συμμετέχουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η καγκελάριος είχε πει ότι πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός, ότι αποτελεί βάρος για τη Γερμανία η διαιώνιση αυτή της εκκρεμότητας και ότι κάποια στιγμή τα Σκόπια πρέπει να γίνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του ΝΑΤΟ.

Η δεύτερη παρέμβαση της κυρίας Μέρκελ ήλθε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραδοσιακά παραχωρεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Τόνισε εκεί ότι «συζητώ και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό» Αντώνη Σαμαρά και ότι «διεξάγω αυτές τις συνομιλίες εμπιστευτικά, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο». Είχε όμως προσθέσει χαρακτηριστικά: «Θα έρθει με βεβαιότητα και πάλι η στιγμή κατά την οποία θα καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια για το θέμα αυτό».

Αλλά και ο Νίμιτς σε πρόσφατες δηλώσεις του στα Σκόπια είχε τονίσει για πρώτη φορά: «Το ζήτημα της ονομασίας είναι ζήτημα που αγγίζει πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας, ενώ πολλές χώρες θέλουν να το δουν να επιλύεται δεδομένων των γεγονότων στον κόσμο».

Προς τι το ενδιαφέρον άραγε; Έχει να κάνει με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την αποσταθεροποίηση της περιοχής; Θέλουν Γερμανοί και Αμερικανοί τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την αποφυγή νέων εστιών έντασης;

Αν πράγματι το θέλουν αυτό τότε δεν έχουν παρά να πιέσουν τον Γκρουέφκι να υποχωρήσει από τις παράλογες απαιτήσεις του και να βρεθεί μια λύση για το όνομα που θα ικανοποιεί πάνω απ’ όλα την Αθήνα.

Προφανώς οι ισχυροί θέλουν τα Βαλκάνια σταθερά αλλά και στο πλευρό της Ατλαντικής Συμμαχίας απέναντι στη ρωσική απειλή. Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες, όπως ένταξη στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων ή διαπραγματεύσεις για είσοδο στην ΕΕ, προτού βρεθεί λύση για το όνομα. Και προτού η Ελλάδα συναινέσει στους σχεδιασμούς αυτούς.

Απαιτείται μεγάλη προσοχή στις εξελίξεις αυτές γιατί και ο Νίμιτς είναι «αλεπού» και οι Γερμανοί είναι ύπουλοι και δεν θα είχαν πρόβλημα να πουλήσουν ένα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα