Θέλει να γίνει ΔΝΤ η Κίνα;

Κινέζοι αξιωματούχοι έδειξαν προ ημερών ότι είναι πρόθυμοι να επεκτείνουν το πρόγραμμα ανταλλαγής νομισμάτων 24 δις δολαρίων για να βοηθήσουν τη Ρωσία να ξεπεράσει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την χρεοκοπία του 1998. Η Κίνα έχει δώσει 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αργεντινή από τον Οκτώβριο, ως μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων, και τον περασμένο μήνα δάνεισε

4 δις δολάρια στη Βενεζουέλα, της οποίας τα αποθέματα καλύπτουν μόλις δύο χρόνια πληρωμών του χρέους.

Χορηγώντας δάνεια σε έθνη που έχουν αποκλειστεί από τις ξένες κεφαλαιαγορές, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ενισχύει την επιρροή της χώρας στην παγκόσμια οικονομία και παρεμβάλλεται στο καθεστώς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ως ο ειδικός χρηματοδότης για τις κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Ενώ το ΔΝΤ τείνει να απαιτεί μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη σταθεροποίηση της οικονομίας μιας χώρας σε αντάλλαγμα για τα δάνεια, οι αναλυτές εικάζουν ότι οι όροι της Κίνας είναι περισσότερο εστιασμένοι στη διασφάλιση των συμφερόντων της στις πλούσιες σε φυσικούς πόρους χώρες.

Σύμμαχοι της Ουκρανίας

Σε αντίθεση με την Ουκρανία, όπου η φιλοδυτική κυβέρνηση έλαβε 17 δις δολάρια βοήθεια από το ΔΝΤ φέτος, η Ρωσία, η Αργεντινή και η Βενεζουέλα είναι συχνά σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, παραμένοντας μακριά από το ίδρυμα που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Με 3,89 τρις, η Κίνα κατέχει τα μεγαλύτερα στον κόσμο συναλλαγματικά αποθέματα, που της επιτρέπουν να καλύψει το κενό.

Η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν μια τριετή γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων ύψους 150 δις γουάν (24 δις δολάρια) τον Οκτώβριο, μια συμφωνία που επιτρέπει στη Ρωσία να δανειστεί σε γουάν και να δανείζει σε ρούβλι. Ενώ η προσφορά δεν θα ανακουφίσει τις κύριες πηγές της πίεσης στο ρούβλι - το οποίο έχει χάσει το 41 τοις εκατό αυτό το έτος, εν μέσω της βύθισης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων που συνδέονται με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία- θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα και να βοηθήσει στις εκροές κεφαλαίων.

Αποθεματικά της Αργεντινής

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δεν σχολιάζει τους όρους των συμβάσεων ανταλλαγής νομισμάτων. Η Ρωσία δεν συνομιλεί με την Κίνα για οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 20 Δεκεμβρίου. Η χρηματοδότηση από την Κίνα συνέβαλε στην ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Αργεντινής σε υψηλό 13μήνου, στα 30,9 δισεκατομμύρια δολάρια, μια ώθηση για μια χώρα που έχει μείνει εκτός από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές μετά την αθέτηση των υποχρεώσεών της προς το εξωτερικό το 2001.

Η Αργεντινή έλαβε 1 δις δολάρια σε γουάν στις αρχές του μήνα, ως μέρος της τριετούς συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων με την Κίνα, δήλωσε στις 11 Δεκεμβρίου ένας αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της χώρας της Νότιας Αμερικής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημοσίως. Αυτό επέκτεινε τα κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στην Αργεντινή σε 2,3 δις δολάρια από τον Οκτώβριο. Η ανταλλαγή αφορά κατ 'ανώτατο όριο 11 δις δολάρια σε διάστημα τριών ετών.

21 δισεκατομμύρια δολάρια

Στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο τον περασμένο μήνα πρόσθεσε 4 δις δολάρια που δανείστηκε από την Κίνα στα αποθεματικά της χώρας, όταν έπεσαν σε ένα χαμηλό 11ετίας. Η χώρα έχει τώρα περίπου 21 δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της, όσο και το ποσό του χρέους που καθίσταται ληξιπρόθεσμο το 2015 και το 2016.

Η Βενεζουέλα, η οποία ήδη μαστίζεται από την έλλειψη των πάντων, από χαρτί τουαλέτας ως οδοντόκρεμες, πάσχει επίσης από την πτώση του πετρελαίου, το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν του. Οι έμποροι στοιχηματίζουν ότι υπάρχει μια πιθανότητα 89 τοις εκατό η Βενεζουέλα να μην είναι σε θέση να ξεπληρώσει τα χρέη της για τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Δεν νομίζω ότι είναι μια ευρεία πολιτική, να στηρίζει κάθε χώρα που ζητά κινεζική βοήθεια» σχολιάζει ο Steffen Reichold, οικονομολόγος στο Stone Harbor Investment Partners, στη Νέα Υόρκη. «Πολλές χώρες βρίσκονται σήμερα σε δύσκολη θέση και οι Κινέζοι προσφέρουν τη βοήθειά τους. Αυτό τους αγοράζει κάποια καλή θέληση και επιρροή και προωθεί τη χρήση του γουάν».

Βρετανία, Αυστραλία

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει υπογράψει συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με 28 ακόμα κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, καθιστώντας το γουάν μια εναλλακτική λύση στο δολάριο για το παγκόσμιο εμπόριο και τη χρηματοδότηση. Με την προώθηση της χρήσης του νομίσματός της, η Κίνα εξυπηρετεί το συμφέρον της, δεδομένου ότι αμφισβητεί την κυριαρχία των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία.

Δύο μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο, η Κίνα υπέγραψε μια συμφωνία 30 ετών και 400 δις δολαρίων για να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο. Οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία έφτασαν σε ιστορικά υψηλά το Νοέμβριο, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Κίνας. Ενώ η υποτίμηση του ρουβλίου έπληξε τις κινεζικές εξαγωγές προς τη Ρωσία και κατέστησε δύσκολο για τις δύο χώρες να εφαρμόσουν κοινά σχέδια, οι προκλήσεις δεν πρέπει να υπερεκτιμηθούν, σύμφωνα με σχόλιο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα People’s Daily.

Η Κίνα έχει δανείσει 47 δισεκατομμύρια δολάρια στη Βενεζουέλα από το 2007, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας, σύμφωνα με το Eurasia Group, μια εταιρεία συμβούλων πολιτικής επικοινωνίας. Η Βενεζουέλα, η οποία κατέχει τα μεγαλύτερα στον κόσμο αποθέματα πετρελαίου, αποπληρώνει τα δάνεια στέλνοντας αργό στην Κίνα.

Τον Ιούλιο, ο Σι υπέγραψε συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων αξίας 7,5 δις δολαρίων τουλάχιστον με την Αργεντινή, επιβεβαιώνοντας τους δεσμούς της Κίνας με την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό σόγιας στον κόσμο. «Η Κίνα διαδραματίζει έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο και είναι πρόθυμη να συμμετάσχει» υποστηρίζει ο Michael Ganske, ο οποίος εποπτεύει 8 δις δολάρια ως επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών στην Rogge Global Partners. «Οι χρηματοδοτήσεις έχουν γεω-στρατηγική σημασία».

http://www.bloomberg.com/news/2014-12-22/yuan-ruble-swap-shows-china-challenging-imf-as-emergency-lender.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα