"Ταλιμπάν, οι νέοι αγαπημένοι τζιχαντιστές της Ρωσίας"

23:25 3/1/2017 - Πηγή: Antinews

Στο τελευταίο τέχνασμά της για να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ, η Ρωσία προτρέπει τη συνεργασία με Αφγανούς εξτρεμιστές, παρότι οι δεσμοί τους με την Αλ Κάιντα αυξάνονται σημαντικά, γράφει ο Thomas Joscelyn, ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Άμυνα της Δημοκρατίας (FDD) και αρχισυντάκτης του Long War Journal.

Μετά από 15 χρόνια εμπλοκής της Αμερικής στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει ανοιχτά

τους Ταλιμπάν. Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα φιλοξένησε κινέζους και πακιστανούς απεσταλμένους για να συζητήσουν για τον πόλεμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κλήθηκαν Αφγανοί αξιωματούχοι. Ωστόσο, το τρίο των εθνών προέτρεψε τον κόσμο να είναι "ευέλικτος" στην αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, που παραμένουν ο πιο επικίνδυνο εχθρό της αφγανικής κυβέρνησης. Η Ρωσία υποστήριξε ακόμη και ότι οι Ταλιμπάν είναι ένα απαραίτητο προπύργιο στον πόλεμο κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός στρατός βλέπει την "αγκαλιά" της Μόσχας στους Ταλιμπάν ως μια ακόμη κίνηση που προορίζεται να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ, το οποίο μάχεται τους Ταλιμπάν, την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος καθημερινά. Μετά το συνέδριο της Μόσχας, η Ρωσίδα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μίλησε σε δημοσιογράφους και σημείωσε ότι "οι τρεις χώρες εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία για την αυξανόμενη δραστηριότητα στη χώρα των εξτρεμιστικών ομάδων, ανάμεσά τους και το αφγανικό παρακλάδι του ISIS". Σύμφωνα με το Reuters, η Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι η Κίνα, το Πακιστάν και η Ρωσία συμφώνησαν σε μια "ευέλικτη προσέγγιση για την απομάκρυνση ορισμένων στοιχείων [Ταλιμπάν] από τις λίστες κυρώσεων [των Ηνωμένων Εθνών], στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προώθηση ενός ειρηνικού διαλόγου μεταξύ της Καμπούλ και του κινήματος των Ταλιμπάν".

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, επαίνεσαν άμεσα την "τριμερή της Μόσχας " σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 29 Δεκέμβρη. "Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι οι περιφερειακές χώρες έχουν κατανοήσει επίσης ότι το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν είναι μια πολιτική και στρατιωτική δύναμη" δήλωσε ο Μοχάμετ Σοχαΐλ Σαχόν, ένας εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου της ομάδας. "Η πρόταση που διαβιβάστηκε στην τριμερή της Μόσχας για διαγραφή μελών του Ισλαμικού Εμιράτου είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός στην ειρήνευση και την ασφάλεια του Αφγανιστάν".

Φυσικά, οι Ταλιμπάν δεν ενδιαφέρονται για την "ειρήνη και την ασφάλεια". Η τζιχαντιστική ομάδα θέλει να κερδίσει τον αφγανικό πόλεμο και χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις με περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις για να βελτιώσει το κύρος της. Οι Ταλιμπάν εδώ και καιρό χειραγωγούν τις "ειρηνευτικές" διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τις δυτικές δυνάμεις ως πρόφαση για την αναίρεση των διεθνών κυρώσεων που περιορίζουν την ικανότητα των ανώτερων στελεχών τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για προσοδοφόρα συγκέντρωση χρημάτων και για άλλους σκοπούς, ενώ δεν δείχνουν καμία σοβαρή διάθεση για ειρήνη.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει επανειλημμένα προσπαθήσει και αποτύχει, να ανοίξει την πόρτα για την ειρήνη. Τον Μάιο του 2014, οι ΗΠΑ μετέφεραν πέντε ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν από το Γκουαντάναμο στο Κατάρ. Φαινομενικά, οι "Πέντε Ταλιμπάν" ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης για τον λοχία Μπόουι Μπερργκντάλ, έναν Αμερικανό που φέρεται να εγκατέλειψε τους συναδέλφους τους στρατιώτες και στη συνέχεια κρατήθηκε από τους Ταλιμπάν και τους τζιχαντιστές συμμάχους της. Αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα ελπίζει επίσης ότι η ανταλλαγή θα είναι το λεγόμενο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θα οδηγήσει σε πιο ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Οι ηγέτες των Ταλιμπάν δεν συμφώνησαν σε οποιεσδήποτε τέτοιες συζητήσεις. Απλώς ήθελαν οι σύντροφοί τους, τουλάχιστον δύο από τους οποίους είναι ύποπτοι για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, να απελευθερωθούν από το Γκουαντάναμο.

Ανεξάρτητα από αυτό, η Ρωσία διευκολύνει την ανειλικρινή διπλωματία των Ταλιμπάν προσποιούμενη ότι το ISIS είναι η πιο ανησυχητική απειλή. Είναι ένα παιχνίδι που οι Ρώσοι παίζουν για περισσότερο από ένα χρόνο. Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, ο οποίος δρα ως ειδικός εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Αφγανιστάν, προχώρησε τόσο πολύ ώστε να ισχυριστεί ότι "το ενδιαφέρον των Ταλιμπάν συμπίπτει αντικειμενικά με το δικό μας", όσον αφορά την καταπολέμηση των μαχητών του ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Ο Καμπούλοφ παραδέχθηκε ακόμη ότι η Ρωσία και οι Ταλιμπάν έχουν "κανάλια για την ανταλλαγή πληροφοριών," σύμφωνα με την Washington Post.

Οι Αμερικανοί διοικητές που είναι επικεφαλής στον αγώνα στο Αφγανιστάν δεν πιστεύουν καθόλου αυτό το επιχείρημα της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στις 2 Δεκεμβρίου, ο στρατηγός Τζον Νίκολοσον, διοικητής της αποφασιστική υποστήριξης του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, συζήτησαν "την επιζήμια επίδραση των εξωτερικών παραγόντων και ιδιαίτερα του Πακιστάν, της Ρωσίας και του Ιράν. "Ο στρατηγός Νίκολσον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους" ανησυχούν για την εξωτερική ενεργοποίηση των ανταρτών ή τρομοκρατικών ομάδων στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, ιδίως όταν απολαμβάνουν προστασίας ή υποστήριξης από κυβερνήσεις του εξωτερικού". Η Ρωσία, ειδικότερα, "έχει δώσει απροκάλυπτα νομιμότητα στους Ταλιμπάν".

Σύμφωνα με τον Νίκολσον, η ρωσική "αφήγηση" είναι "ότι οι Ταλιμπάν είναι αυτοί που πολεμούν το Ισλαμικού Κράτος, και όχι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν". Ενώ οι Ταλιμπάν πολεμούν τους τζιχαντιστές αντιπάλους τους στο Ισλαμικό Κράτος, αυτό είναι απλά λάθος.

Η "αφγανική κυβέρνηση και η αντιτρομοκρατική προσπάθεια των ΗΠΑ είναι αυτοί που πετυχαίνουν τη μεγαλύτερη επίδραση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος" είπε ο Νίκολσον. Συνέχισε, απαριθμώντας τα επιτεύγματα του υπό αμερικανικής ηγεσίας συνασπισμού κατά το παρελθόν έτος: 500 μαχητές του ISIS (που περιλαμβάνουν κατ 'εκτίμηση το 25 έως 30 τοις εκατό της συνολικής δομής της δύναμης του ομίλου) σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, "οι 12 κορυφαίοι ηγέτες" του οργανισμού (συμπεριλαμβανομένου του εμίρη Χαφίζ Σαΐντ Χαν) σκοτώθηκαν, και τα "καταφύγια" της ομάδας έχουν μειωθεί από εννέα αφγανικές επαρχίες σε μόλις τρεις.

"Έτσι, αυτή η δημόσια νομιμότητα που η Ρωσία προσφέρει στους Ταλιμπάν δεν βασίζεται σε γεγονότα, αλλά χρησιμοποιείται ως ένας τρόπος για να υπονομεύσει ουσιαστικά την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και την προσπάθεια του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει τα εμπόλεμα μέρη", κατέληξε ο Νίκολσον. Ενώ ο Νίκολσον ήταν προσεκτικός στο να μην εμβαθύνει στα κίνητρα της Ρωσίας για την υποστήριξη στους Ταλιμπάν, ανέφερε ότι "βεβαίως υπάρχει ανταγωνισμός με το ΝΑΤΟ". Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δράσεις του ISIS στο Αφγανιστάν αυξήθηκαν σημαντικά στον απόηχο της ανακήρυξης του χαλιφάτου από τον Μπαγκντάντι το 2014. Ωστόσο, όπως ο Νίκολσον ορθώς επισήμανε, οι άνδρες του Μπαγκντάντι δεν προσθέτουν στα εδάφη που ελέγχουν αυτή τη στιγμή. Η επικράτησή τους συρρικνώνεται. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί και για τους Ταλιμπάν, που παραμένουν η πιο σημαντική απειλή για το μέλλον του Αφγανιστάν. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, οι Ταλιμπάν απειλούν αρκετές επαρχιακές πρωτεύουσες.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν επίσης δεκάδες Αφγανικές περιοχές και διεκδικούν πολλές ακόμα. Με απλά λόγια, οι Ταλιμπάν είναι μια πολύ μεγαλύτερη απειλή στο εσωτερικό του Αφγανιστάν από τους άνδρες του Μπαγκντάντι. Ανεξάρτητα από αυτό, οι Ρώσοι συνεχίζουν να πιέζουν για την υπόθεσή τους. Το επιχείρημά τους εξαρτάται από την ιδέα ότι το ISIS είναι μια "παγκόσμια" υπολογίσιμη δύναμη, ενώ οι Ταλιμπάν είναι απλά μια "τοπική" ενόχληση. Ο Καμπούλοφ, ο ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν στο Αφγανιστάν, υποστήριξε ακριβώς το ίδιο σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο πρακτορείο Anadolu. Ο Καμπούλοφ υποστήριξε ότι "το μεγαλύτερο μέρος, η κύρια ηγεσία, η σημερινή ηγεσία, και η πλειοψηφία των Ταλιμπάν" είναι πλέον μια "τοπική δύναμη" ως "αποτέλεσμα όλων αυτών των ιστορικών μαθημάτων που πήραν στο Αφγανιστάν". "Εγκατέλειψαν την παγκόσμια ιδέα της τζιχάντ" προσθέτει. "Είναι αναστατωμένοι και λυπούνται που ακολούθησαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν".

Κάποιος θα πρέπει να το πει αυτό στο τμήμα των μέσων ενημέρωσης των Ταλιμπάν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Ταλιμπάν κυκλοφόρησαν ένα σημαντικό βίντεο- ντοκιμαντέρ, με τίτλο "Δεσμοί του Έθνους με τους Μουτζαχεντίν". Το βίντεο περιλαμβάνει αποσπάσματα από τους ανώτερους ηγέτες των Ταλιμπάν που απορρίπτουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες και υπόσχονται να διεξάγουν τζιχάντ μέχρι το τέλος. Διαφημίζουν επίσης ανοιχτά την αθάνατη συμμαχία των Ταλιμπάν με την Αλ Κάιντα. Σε κάποιο σημείο, μια εικόνα του Οσάμα Μπιν Λάντεν δίπλα στον ιδρυτή των Ταλιμπάν μουλά Ομάρ εμφανίζεται στην οθόνη. Οι φωτογραφίες των άλλων στοιχείων της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν αναμειγνύονται μαζί στο ίδιο πλάνο. Ένα ηχητικό μήνυμα από τον σεΐχη Χαλίντ Μπαταρφί, έναν βετεράνο της Αλ Κάιντα που βρίσκεται στην Υεμένη, επίσης, έπαιξε κατά τη διάρκεια του βίντεο. Ο Μπαταρφί εξήρε τους Ταλιμπάν για την προστασία του Μπιν Λάντεν, ακόμη και μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

"Ομάδες Αφγανών Μουτζαχεντίν έχουν προκύψει από τη γη των Αφγανών που θα καταστρέψουν το μεγαλύτερο είδωλο και τον κορυφαίο άπιστο της εποχής μας, την Αμερική" απειλεί ο Μπαταρφί. Ένας αφηγητής πρόσθεσε ότι οι μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν "είναι η ελπίδα των μουσουλμάνων για να ξανακερδίσει την τιμή του το μουσουλμανικό Ούμα [η παγκόσμια κοινότητα των μουσουλμάνων]!" Οι αφγανοί τζιχαντιστές είναι μια "ελπίδα για την επιστροφή των ισλαμικών εδαφών!" και "ελπίδα για να μην επαναληφθούν ήττες και τραγωδίες του περασμένου αιώνα! "

Το μήνυμα των Ταλιμπάν είναι, ως εκ τούτου, αλάνθαστο: ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι μέρος της παγκόσμιας τζιχαντιστικής σύγκρουσης. Όλα αυτά, και πολλά άλλα, είναι μία από τις σημαντικότερες παραγωγές των μέσων ενημέρωσης των Ταλιμπάν από το 2016. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Ταλιμπάν "λυπούνται" που συμμάχησαν με την Αλ Κάιντα, ή ότι "έχουν εγκαταλείψει την παγκόσμια ιδέα της τζιχάντ", όπως ισχυρίζεται ο Καμπούλοφ. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει.

Υπάρχουν πολύ περισσότερα στο πλέγμα Ταλιμπάν-Αλ Κάιντα. Τον Αύγουστο του 2015, το αφεντικό της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι ορκίστηκε πίστη στον μουλά Μανσούρ, ο οποίος διαδέχθηκε τον μουλά Ομάρ ως εμίρης των Ταλιμπάν. Ο Μανσούρ αποδέχθηκε δημοσίως την πίστη του Ζαουάχρι και ο όρκος του Ζαουάχρι κατέχει εξέχουσα θέση στην ιστοσελίδα των Ταλιμπάν. Όταν ο Μανσούρ σκοτώθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, ο Ζαουάχρι υποσχέθηκε την υποταγή του στον αντικατάσταση του Μανσούρ, μουλάς Χαϊμπατουλάχ Ακχουντζάντα. Ο Ζαουάχρι και άλλοι ηγέτες της Αλ Κάιντα συχνά καλούν τους Μουσουλμάνους να υποστηρίξουν τους Ταλιμπάν και να απορρίψουν το αφγανικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους.

Στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο Anadolu, ο Καμπούλοφ παραδέχεται ότι δεν έχουν "παραιτηθεί" όλοι οι Ταλιμπάν από την παγκόσμια ιδέα της τζιχάντ. Παραδέχεται ότι εντός των Ταλιμπάν "μπορείτε να βρείτε πολύ μεγάλη επιρροή ομάδων όπως το δίκτυο Χακάνι, του οποίου η ιδεολογία είναι πιο ριζοσπαστική, πιο κοντά στο Daesh". Ο Καμπούλοφ έχει δίκιο ότι οι Χακάνις έχουν δεσμευτεί στην τζιχαντιστική ιδεολογία, αλλά χάνει την προφανή αντίφαση στην επιχειρηματολογία του. Ο Σιράζ Χακάνι, ο οποίος είναι επικεφαλής του δικτύου Χακάνι, είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους δύο αναπληρωτές ηγέτες των Ταλιμπάν. Είναι στρατιωτικός πολέμαρχος των Ταλιμπάν. Δεν είναι μόνο ο Σιράζ Χακάνι ένας "ριζοσπάστης" ιδεολόγος, όπως ο Καμπούλοφ αναφέρει εν παρόδω, είναι επίσης ένας από τους πιο αφοσιωμένους συμμάχους της Αλ Κάιντα. Τα έγγραφα που βρέθηκαν στο καταφύγιο του Οσάμα μπιν Λάντεν δείχνουν ότι οι άνδρες της Αλ Κάιντα συνεργάζονται στενά με τον Σιράζ Χακάνι στα αφγανικά πεδία των μαχών.

Ο Καμπούλοφ ισχυρίζεται ότι το ISIS "λειτουργεί πολύ πιο έξυπνα" από την Αλ Κάιντα και έχει "μάθει από τα λάθη της Αλ Κάιντα". Λέει ότι η επιχείρηση του Μπαγκντάντι έχει "φέρει πιο προηγμένους και εξελιγμένους ανθρώπους για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών". Για άλλη μια φορά, το ακριβώς αντίθετο είναι αλήθεια.

Η Αλ Κάιντα γνωρίζει εδώ και καιρό τις παγίδες από τη στρατηγική του ISIS, αφού έχει έξυπνα αποφασίσει να κρύψει την έκταση της επιρροής και των δραστηριοτήτων της. Ο Ζαουάχρι και οι υπασπιστές του έχουν χρησιμοποιήσει επίσης την υπερβολική βαρβαρότητα του ISIS για να παρουσιάζονται ως μια πιο λογική τζιχαντιστική εναλλακτική λύση. Και τόσο οι Ταλιμπάν όσο και η Αλ Κάιντα προσπαθούν να οικοδομήσουν πιο λαϊκή υποστήριξη για τον σκοπό τους καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου παραμένει εστιασμένο στο "σόου τρόμου" του λεγόμενου χαλιφάτου. Το σχέδιο της Αλ Κάιντα έχει δουλέψει τόσο καλά, που οι Ρώσοι θα μας έκαναν να πιστέψουμε ότι οι Ταλιμπάν, πολύχρονοι σύμμαχοι της Αλ Κάιντα, θα πρέπει να θεωρούνται ως μελλοντικοί εταίροι. Ο Καμπούλοφ λέει ότι η Ρωσία περιμένει να δει πώς ο "νέος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ περιγράφει την πολιτική του για το Αφγανιστάν" πριν προσδιορίσει τι πορεία θα ακολουθήσει. Εδώ είναι κάτι που η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να κάνει αμέσως: να κάνει σαφές ότι οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα παραμένουν οι εχθροί στο Αφγανιστάν.

thedailybeast.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
οσάμα μπιν λάντεν, μπιν λαντεν, νατο, ρωσία, long, στρατος, isis, reuters, ηπα, washington, ζαουάχρι, επιρροή, λύση, μετρο, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αναπληρωτες, βιντεο, χωρες, ρωσία, αφγανισταν, βημα, ηγεσια, ηπα, ιραν, κινα, ντοκιμαντερ, πλαισιο, σημερινη, υεμενη, φωτογραφιες, reuters, αμυνα, απλα, αφγανοι, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γκουανταναμο, δυναμη, δηλωση, διοικητης, δωσει, διαδικτυο, δικτυο, ευχαριστο, εγγραφα, ειπε, υπαρχει, ειπωθει, ειρηνη, ελπιδα, εβδομαδα, επιρροή, ετος, εχθροι, ζαουάχρι, ιδεα, ιδιο, υποθεση, ισχυει, θετικο, ιδεολογια, ιδρυμα, εικονα, καταρ, κυβερνηση, κινηση, κυρια, λαθη, λαθος, λύση, λογια, λοχια, μοσχα, μαρια, νατο, ομαδα, οσαμα, οθονη, ουσιαστικα, πακισταν, πεδια, πιστη, πουτιν, πορτα, συνεχεια, συγκεντρωση, σχεδιο, ταλιμπαν, τιμη, τοις εκατο, τμημα, φορα, αφεντικο, ασφαλεια, δικιο, εφαρμογη, εξυπνα, εννεα, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, isis, long, μια φορα, ορκος, washington, παιχνιδι, ρωσιδα, ρωσοι
Τυχαία Θέματα
Ταλιμπάν, Ρωσίας,taliban, rosias