Συντριπτική νίκη του κόμματος Μακρόν με 355 - 425 έδρες δίνουν τα exit polls

Την πρώτη θέση και την απόλυτη πλειοψηφία δίνουν τα exit polls στο κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche καθώς εκτιμούν ότι στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών εξασφαλίζει 355 έως 425 έδρες, σε σύνολο 577 του γαλλικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, το κόμμα Les Republicains λαμβάνει 125 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 49, η Ανυπότακτη Γαλλία 30 και το Εθνικό Μέτωπο 8 έδρες.

Ειδικότερα, το κίνημα

La Republique en Marche μαζί με το Modem εξασφαλίζει 355-360 έδρες, σύμφωνα με τα ινστιτούτα IPSOS- Sopra-Steria, 395-425 έδρες, σύμφωνα με το Elabe.

Ο εκπρόσωπος του κινήματος La République en Marche Μπενζαμέν Γκριβό χαιρέτισε "μία καθαρή πλειοψηφία" που εκφράσθηκε στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τη αποχή εκτιμάται ότι άγγιξε το ιστορικό υψηλό του 57-58%. Στις 11 Ιουνίου, στον πρώτο γύρο των εκλογών, η αποχή έφθασε το 51,29% των εγγεγραμμένων.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα, ενώ στις 20.00 (21.00 ώρα Ελλάδος) έκλεισαν τα εκλογικά τμήματα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις. Ένα μέρος των Γάλλων στα Υπερπόντια Εδάφη και στο εξωτερικό ψήφισε ήδη από χθες.

Παραιτείται ο Καμπαντελίς

Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία.

Υπουργός με 136 ψήφους

Μόνη από έξι υπουργούς υποψήφιους στις εκλογές μετά τον πρώτο γύρο, η Ανίκ Ζιραρντέν (Υπερπόντια Εδάφη) επανεξελέγη τελικά σε Σεν-Πιέρ και Μικελόν με μόλις 136 ψήφους παραπάνω. Σε περίπτωση αποτυχίας, θα έπρεπε να εγκαταλείψει την υπουργική της θέση. Οι άλλοι πέντε συνάδελφοί της είναι φαβορί σήμερα στη μητροπολιτική Γαλλία.

Στον 'Αγιο Μαρτίνο και στον 'Αγιο Βαρθολομαίο, δύο νησιά στην Καραϊβική, που κατά παράδοση ψηφίζουν δεξιά, η υποψήφια της παράταξης République en Μarche (REM) του Εμανουέλ Μακρόν ηττήθηκε από την Κλερ Ζαβουά των Ρεπουμπλικανών, που εξελέγη με 54,73% των ψήφων. Στη Γουιάνα, ο απερχόμενος βουλευτής του DVG Γκαμπριέλ Σερβίλ επανεξελέγη. Θα είναι στην Εθνοσυνέλευση με τον Λεναΐκ Αντάμ, που εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του REM. Η Γουαδελούπη εξέλεξε τέσσερις νέους βουλευτές: δύο του DVG (Ζιστίν Μπενέν και Μαξ Ματιασέν) έναν του REM (Ολιβιέ Σερβά) και μια σοσιαλίστρια (Ελέν Βενκέρ-Κριστόφ). Στη Μαρτινίκα, μια γυναίκα εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής (Ζοζέτ Μανέν, του DVG) και τρεις απερχόμενοι επανεξελέγησαν.

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα