Συνάντηση Φάρατζ - Τραμπ στη Νέα Υόρκη

Ο επικεφαλής της εκστρατείας για το Brexit Νάιτζελ Φάρατζ επισκέφθηκε τον Ντόναλντ Τραμπ στην έδρα του το Σάββατο, ένα γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μεσάζοντας για να βοηθήσει στις ομαλές σχέσεις της Βρετανίας με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο ηγέτη μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους και ο Φάρατζ υποστήριξε ότι οι επικρίσεις της για τον Τραμπ κατά τις πρώτες ημέρες της εκστρατείας θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. "Είμαστε απλά τουρίστες!" δήλωσε ο Φάρατζ, επικεφαλής

του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), στους δημοσιογράφους, ενώ περίμενε το ασανσέρ στον Trump Tower στη Νέα Υόρκη. Αργότερα τουίταρε μια φωτογραφία του με τον Τραμπ να στέκονται μπροστά από μία χρυσή πόρτα και να χαμογελούν δείχνοντας ότι όλα πήγαν καλά.

"Ήταν μια μεγάλη τιμή να περάσω χρόνο με τον @realDonaldTrump," έγραψε ο Φάρατζ. "Ήταν χαλαρός και γεμάτος καλές ιδέες. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι ένας καλός Πρόεδρος".

Η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κελιαν Κόνγουεϊ, δήλωσε: "Νομίζω ότι απολαμβάνουν την παρέα μεταξύ τους και είχαν πραγματικά μια ευκαιρία να μιλήσουν για την ελευθερία και τη νίκη και το τι σημαίνει αυτό για τον κόσμο". Σε μια ξεχωριστή φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Twitter, ο χρηματοδότης του UKIP Άρον Μπανκς, ο αρχισυντάκτης στο Λονδίνο του Breitbart Ραχίμ Κασάμ, και ο Τζέρι Γκάνστερ, ένας Αμερικανός του οποίου η εταιρεία εργάστηκε για την εκστρατεία υπέρ του Brexit, επίσης απεικονίζονται μαζί με τον Τραμπ και τον Φάρατζ.

Η Μέι, η οποία μίλησε με τον Τραμπ τηλεφωνικά την Πέμπτη- και ο προκάτοχός της, Ντέιβιντ Κάμερον πέρυσι χαρακτήρισαν τον Τραμπ "διχαστικό" και "λάθος" επιλογή, μετά την έκκλησή του να απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε όλους τους μουσουλμάνους. Εκείνη την εποχή δεν θεωρούταν πιθανό να κερδίσει την προεδρία.

Σε ένα διπλωματικό τηλεγράφημα που διέρρευσε, το οποίο απέστειλε στις 9 Νοεμβρίου και παρουσίασαν οι Sunday Times, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον, Κιμ Ντάροκ, δήλωσε ότι πιστεύει πως η Βρετανία είχε δημιουργήσει καλύτερες σχέσεις με την ομάδα του Τραμπ σε σχέση με άλλους ξένους διπλωμάτες. "Ο Τραμπ είναι πάνω από όλα ένα αουτσάιντερ και κάτι άγνωστο, του οποίου οι προεκλογικές διακηρύξεις μπορεί να αποκαλύπτουν τα ένστικτά του, αλλά σίγουρα θα εξελιχθεί και, κυρίως, θα είναι ανοικτός στις εξωτερικές επιρροές, αν καθοδηγηθεί σωστά" είπε. "Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό".

Πρέπει να "ωριμάσει"

Ενώ η βρετανική κυβέρνηση συνεχάρη τον Τραμπ για την εκλογή του, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, είπε ότι θα πρέπει να "ωριμάσει" στο θέμα της μετανάστευσης και να αναγνωρίσει ότι η οικονομία των ΗΠΑ εξαρτάται από τους διακινούμενους εργαζομένους. "Η αντιμετώπιση του Μεξικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ακριβώς και η παράλογη και προσβλητική γλώσσα του προς τους μουσουλμάνους, είναι κάτι που πρέπει να αμφισβητηθεί και θα πρέπει να αμφισβητηθεί" είπε ο Κόρμπιν στο BBC, ο οποίος είναι παντρεμένος με Μεξικάνα. Το UKIP, το οποίο έχει μόνο ένα μέλος του κοινοβουλίου στο Λονδίνο, δήλωσε ότι ο Φάρατζ και ο Τραμπ πέρασαν πάνω από μια ώρα συζητώντας τη νίκη του Τραμπ, την παγκόσμια πολιτική και το Brexit.

Ένας αξιωματούχος του UKIP υποστήριξε ότι ο Φάρατζ θα μπορούσε ακόμη και να είναι ο επόμενος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το γραφείο της Μέι απέρριψε την ιδέα να δοθεί οποιοσδήποτε ρόλος στον Φάρατζ. Μια ημέρα μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ, ο Φάρατζ κάλεσε τον μεγιστάνα των ακινήτων να αντιστρέψει την "απεχθή" πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα, κάνοντας τη Βρετανία κορυφαία προτεραιότητά του.

Ο Φάρατζ είπε ότι είναι ικανοποιημένος από την "πολύ θετική αντίδραση" του Τραμπ να τοποθετηθεί μια προτομή του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ και πάλι στο Οβάλ Γραφείο. Επίσης, αστειεύτηκε για τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον του Τραμπ, καλώντας τον Τραμπ να "κουτσομπολέψει" την Μέι αλλά να μην την αγγίξει. Πρότεινε επίσης σε κάθε συνεδρίαση μεταξύ βρετανών και αμερικανικών ηγετών να παρευρίσκεται ένας "υπεύθυνος ενήλικας για να είναι βέβαιοι ότι όλα είναι εντάξει".

Ο Φάρατζ, ο οποίος μίλησε σε μία συγκέντρωση του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είχε προβλέψει ότι ο πρώην τηλεαστέρας ριάλιτι θα κερδίσει, εκμεταλλευόμενος την ίδια δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων που οδήγησε και τη Βρετανία στην απόφαση να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τραμπ έκανε επανειλημμένες αναφορές στο Brexit κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα