"Συμβιβαστική" λύση στο Eurogroup που θα ξεκλειδώσει τη δόση βλέπει ο Schaeuble

Πιθανή θεωρεί την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε πως είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία αυτή την εβδομάδα, σε μια εξέλιξη που θα απελευθερώσει περισσότερα κεφάλαια για την Αθήνα.

"Θα

το πετύχουμε την Πέμπτη. Θα δείτε", δήλωσε ο Schaeuble μιλώντας στη διάρκεια μιας συζήτησης στο Βερολίνο.

Οι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης και το ΔΝΤ ενδέχεται να επιτύχουν συμβιβασμό για την Ελλάδα την Πέμπτη, ανοίγοντας το δρόμο για νέα κεφάλαια για την Αθήνα, αφήνοντας ωστόσο το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους για αργότερα, όπως σχολιάζει το Reuters.

Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος στο Capital.gr, υπάρχουν περιθώρια "συναντίληψης” όσον αφορά το χρέος, μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Εξηγούσε ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν μόνο τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το χρέος, ενώ βραχυμεσοπρόθεσμα οι εκτιμήσεις έχουν επαρκώς συγκλίνει. Αναφερόταν στον διαχωρισμό χρόνου από τώρα μέχρι και το 2030 και από το 2030 μέχρι το 2059 ως τη βάση για μία προσωρινή συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει μία "λύση" για την συμμετοχή του ΔΝΤ, την εκταμίευση μίας παχυλής δόσης και ένα δρόμο για την ΕΚΤ.

Άλλωστε και ο Dijsselbloem στην ατζέντα του για την σύνοδο του Eurogroup της Πέμπτης κάνει σαφές ότι αυτό που είναι εφικτό είναι μία... προσωρινή λύση: μόνο αν υλοποιηθεί όλο το μνημόνιο και οι (ανά τρίμηνο) αξιολογήσεις και παρόλα αυτά κριθούν αναγκαία θα αποφασιστεί το καλοκαίρι του 2018 αν θα εφαρμοσθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αναφέρεται στην ατζέντα.

Πιέσεις Γερμανίας σε ΕΚΤ

Παράλληλα, ο Schaeuble τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να εγκαταλείψει την τρέχουσα νομισματική πολιτική "εγκαίρως", προειδοποιώντας ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια είχαν προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

"Η ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική σε πολλές περιοχές έχει ενθαρρύνει αδικαιολόγητη ανάληψη ρίσκου, πολιτική εφησυχασμού, κακή κατανομή κεφαλαίων και φούσκες στις τιμές των asset, και θα συνεχίσει να το κάνει εάν δεν αντιστραφεί εγκαίρως", ανέφερε ο Schaeuble σε ομιλία του.

"Πρέπει να εγκαταλείψουμε την τρέχουσα νομισματική πολιτική εγκαίρως και να επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική πορεία", δήλωσε ο Schaeuble.

Πρόσθεσε ότι η Federal Reserve στις ΗΠΑ είχαν ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία και ότι η ΕΚΤ προσφάτως τροποποίησε το ανακοινωθέν της με έναν τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι οδηγείται προς την ίδια κατεύθυνση.
Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η Γερμανία θέλει μια λύση για την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα έχει ως αποτέλεσμα την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για όλους.

"Θέλουμε μία λύση που να προκαλεί την μικρότερη δυνατή ζημιά και για τις δύο πλευρές", τόνισε ενώ πρόσθεσε πως το Λονδίνο θα παραμείνει σημαντική αγορά για την Ευρώπη και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα