Συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

23:15 7/7/2017 - Πηγή: Antinews

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία επιτεύχθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, όπως έγινε γνωστό μετά από την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόνλαντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στο Αμβούργο.

Η συμφωνία αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία "μπορούν να εργαστούν από κοινού", σημείωσε ο υπουργός

Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, σε ενημέρωση προς του δημοσιογράφους μετά από το τετ α τετ των δύο ηγετών.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ιορδανία συμφώνησαν να υποστηρίξουν μια κατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία κι η ανακωχή αυτή θα αρχίσει να εφαρμόζεται την Κυριακή, μετέδωσε το ιορδανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra σήμερα.

Ο Ιορδανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχάμεντ Μομάνι δήλωσε ότι με βάση τις "διευθετήσεις που συμφωνήθηκαν στο Αμάν, μια κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοστεί κατά μήκος μιας γραμμής επαφής που συμφωνήθηκε από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τις παρατάξεις που τις υποστηρίζουν από τη μια και τους αντάρτες από την άλλη".

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης και για άλλες περιοχές της Συρίας όπου είναι εφικτή μια αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο ηγέτες ενέκριναν τη συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την 9η Ιουλίου, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους που έλαβαν χώρα σε μια "εποικοδομητική ατμόσφαιρα" στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Η ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές μείζον θέμα στη συνάντηση Πούτιν - Τραμπ

Ο Τίλερσον ήταν παρών στη συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν, στο Αμβούργο, όπως και ο Ρώσος ΥΠΕ Σεργκέι Λαβρόφ.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών, αφ’ότου ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο και εν μέσω των ερευνών σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τίλερσον, ο Τραμπ εξέφρασε τις ανησυχίες του στον Πούτιν σχετικά με το σενάριο των ρωσικών παρεμβάσεων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

"Είχαν μια έντονη και μακρά συνομιλία για το θέμα" είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τη λήξη της συνάντησης αυτής, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, εκτιμώντας ότι οι ρωσικές παρεμβάσεις συνιστούν ένα "σημαντικό εμπόδιο" στη σχέση των δύο χωρών.

"Ο πρόεδρος (Τραμπ) πίεσε τον πρόεδρο Πούτιν σε περισσότερες από μία περιπτώσεις σχετικά με τη ρωσική ανάμειξη. Ο πρόεδρος Πούτιν αρνήθηκε μια τέτοια ανάμιξη, όπως νομίζω ότι έχει κάνει και στο παρελθόν", πρόσθεσε.

Ο Τίλερσον είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ζητά να λάβει τη δέσμευση της Μόσχας ότι δεν θα παρεμβαίνει στις αμερικανικές υποθέσεις. Υπογράμμισε όμως ότι οι δύο πρόεδροι επικεντρώθηκαν στο πώς θα προχωρήσουν προς τα εμπρός.

Η συνάντησή Τραμπ - Πούτιν διήρκησε περίπου 2 ώρες και η ατζέντα περιελάμβανε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση, αλλά και ζητήματα σχετικά με τη Συρία, τη Βόρεια Κορέα και την τρομοκρατία. "Είχα μια πολύ μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, υπήρχαν πολλά ζητήματα, όπως η Ουκρανία, η Συρία, άλλα προβλήματα, άλλα διμερή θέματα", είπε ο Πούτιν ενώ ξεκινούσε η επόμενη συνάντησή του, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. "Επιστρέψαμε επίσης και πάλι στα θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο", πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.

"Τιμή μου που σας συναντώ κε. Πούτιν"

"Έχουμε συζητήσει για διάφορα θέματα με τον πρόεδρο Πούτιν και πιστεύω ότι πηγαίνει πολύ καλά. Είχαμε κάποιες πολύ-πολύ καλές συνομιλίες", είπε ο Τραμπ πριν το τετ α τετ. "Θα έχουμε μια συζήτηση τώρα και προφανώς αυτό θα συνεχιστεί. Αλλά αναμένουμε πολύ θετικά πράγματα να συμβούν για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ", συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι "τιμή του" να συνομιλεί με τον Ρώσο πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Πούτιν του είπε ότι είναι "τιμή του" που τον συναντά ενώ ο Ρώσος ηγέτης απάντησε "χαίρομαι που σας γνωρίζω προσωπικά και ελπίζω ότι η συνάντησή μας θα φέρει αποτελέσματα".

Ο Πούτιν από την πλευρά του υπογράμμισε ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες ποτέ δεν αρκούν, εκφράζοντας την ευχαρίστησή του που γνωρίζει προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και την ελπίδα του για θετικά αποτελέσματα από τη συνάντησή τους.

Πριν τη συνάντησή τους, είχε προηγηθεί η πρώτη χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών. "Έσφιξαν το χέρι ο ένας του άλλου και είπαν ότι θα συναντηθούν σύντομα ιδιαιτέρως, θα ιδωθούν σύντομα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Άλλωστε, ο Τίλερσον έκανε λόγο για "θετική χημεία" μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Αμερικανού ομολόγου του.

Σύμφωνα με τον Τίλερσον, οι δύο πρόεδροι "συνδέθηκαν πολύ γρήγορα" και είχαν μια "πολύ εποικοδομητική συνάντηση". Μάλιστα, κανείς από τους δύο δεν ήθελε να σταματήσει τη συζήτηση και κάποια στιγμή παρενέβη η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η Μελάνια Τραμπ, και προσπάθησε να τους πείσει να... ολοκληρώσουν.

Η συνάντηση κράτησε 2 ώρες και 15 λεπτά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι επόμενες προγραμματισμένες επαφές των δύο ηγετών. Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε μάλιστα συγγνώμη από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε γιατί τον άφησε να περιμένει για το δικό τους τετ-α-τετ που ακολούθησε.

Για "εποικοδομητική ατμόσφαιρα" στη συνάντηση έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα