Στον... αέρα ο ΕΦΚΑ με έλλειμμα 1,048 δισ. ευρώ

11:43 3/1/2017 - Πηγή: Antinews

Με επίσημο προϋπολογιζόμενο έλλειμμα 1,048 δισ. ευρώ στις κύριες συντάξεις το 2017 και πολλά λειτουργικά προβλήματα ξεκίνησε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Ο προϋπολογισμός του νέου υπερ-ταμείου που υπέβαλε ο διοικητής Θ. Μπακαλέξης και ενέκρινε η αρμόδια υπουργός Ε. Αχτσιόγλου, προβλέπει έσοδα 40,054 δισ. ευρώ και έξοδα 41,103 δισ. ευρώ αφήνοντας ένα «άνοιγμα» 1,048 δισ. ευρώ το οποίο θα «καλυφθεί» από ταμειακά διαθέσιμα και από την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης.

Ο προϋπολογισμός

του ΕΦΚΑ:

Ενσωματώνει τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς των εντασσόμενων ταμείων κύριας ασφάλισης (μόνο το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ προϋπολογίζουν ελλείμματα, συνολικά, πάνω από 2 δισ. ευρώ), την καταβολή χαμηλότερων νέων συντάξεων, καθώς και ειδικά έσοδα από την... επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού, τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ (1,124 δισ. ευρώ + 395 εκατ. ευρώ) και την είσπραξη οφειλών 799,9 εκατ. ευρώ από το ΚΕΑΟ που... περιορίζουν το ταμειακό «άνοιγμα» στο ένα δισ. ευρώ.

Δεν περιλαμβάνει, ωστόσο, όλες τις υποχρεώσεις (μεγάλο μέρος των απλήρωτων συντάξεων για τις οποίες θα δοθούν, εφόσον οι υπηρεσίες πετύχουν να απορροφήσουν, συνολικά 859 εκατ. ευρώ, οι παλαιές οφειλές σε ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, τ. ΟΕΚ, Εργατική Εστία κ.ά.) που, σύμφωνα με το πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Αντ. Κουρούκλη «ανεβάζουν» σε πολύ περισσότερα δισ. ευρώ το συσσωρευμένο «κρυφό» έλλειμμα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα ως προς το ύψος των εσόδων που, τελικά, θα εισπραχθούν, με βάση το ν. Κατρούγκαλου, ειδικά από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, καθιστά την εκτέλεση του προϋπολογισμού αρκετά... επισφαλή, εκτιμούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς να αποκλείουν μελλοντικές περικοπές (π.χ. στις «προσωπικές διαφορές» μετά την επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων που θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017) αν δεν «βγει» ο λογαριασμός.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ... ΧΑΡΤΙΑ

Η διαδικασία της ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης στον ΕΦΚΑ αν και έγινε, με βάση το ν. Κατρούγκαλου, από την 1/1/2017, παραμένει στα... χαρτιά. Μόλις χθες πήρε ΑΦΜ ο ΕΦΚΑ ενώ όλες οι συναλλαγές γίνονται... χειρόγραφα από τα επί μέρους ταμεία (ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΝΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΤ) αφού η ενοποίηση των Μητρώων σε ένα ενιαίο Μητρώο θα ολοκληρωθεί στις 16/1/2017. Επιπλέον, κατά το διάστημα ενοποίησης του Μητρώου, δεν λειτουργούν οι νέες κεντρικές εφαρμογές του ΕΦΚΑ, όπως ενδεικτικά η ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης κ.λπ., ενώ βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας χορηγούνται, επίσης, από κάθε εντασσόμενο ταμείο χωριστά.

Στο πλαίσιο της ενοποίησης, ξεκίνησε η διαδικασία μεταβίβασης της περιουσίας των Ταμείων στον ΕΦΚΑ (χθες η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπέγραψε απόφαση για τη μεταβίβαση της κυριότητας και μεταγραφής ατελώς συνολικά 29 ακινήτων του ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ στον ΕΦΚΑ). Τέλος, δεν έχουν εκδοθεί βασικές εγκύκλιοι όπως για τις εισφορές των εργαζομένων ? αμειβομένων με «μπλοκάκι» σε 1 έως 2 εργοδότες, τις εισφορές ασθενείας των επιστημόνων, ο δείκτης της Στατιστικής Υπηρεσίας για τη μεταβολή των μισθών (προαπαιτούμενο για τον υπολογισμό όλων των νέων συντάξεων) κ.ά.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα