Στον "αέρα" η συμφωνία Pfizer-Allergan

20:15 6/4/2016 - Πηγή: Antinews

Η συγχώνευση των 160 δις δολαρίων μεταξύ της Pfizer και της Allergan βρίσκεται υπό κατάρρευση, κάνοντας τους αναλυτές να αναρωτιούνται τι ποιες άλλες προσφορές θα μπορούσαν να πληγούν από τους νέους φορολογικούς κανόνες του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Η συμφωνία, η οποία θα επέτρεπε στην Pfizer που έχει έδρα τη Νέα

Υόρκη να μειώσει τις φορολογικές της δαπάνες με τη μεταφορά της στην Ιρλανδία, έληξε πλέον επίσημα. Οι νέοι κανόνες που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα καθιστούν πιο δύσκολο για τις εταιρείες-στόχους να καταχωρήσουν στο εξωτερικό τη διεύθυνση τους, κερδίζοντας ευνοϊκή φορολογία. Η Pfizer ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είχε συμφωνήσει να πληρώσει στην Allergan 150 εκατ. δολ. για την επιστροφή των εξόδων που σχετίζονται με τη συμφωνία.

Η Coca-Cola θα μπορούσε να είναι η επόμενη μεγάλη εταιρεία που θα απορρίψει ένα σχέδιο συγχώνευσης, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Dealogic. Πέρυσι, τρεις εμφιαλωτές της Coca-Cola στην Ευρώπη συμφώνησαν σε μια συγχώνευση δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο διανομέα προϊόντων κόλας στην περιοχή. Η Coca-Cola Company με έδρα τις ΗΠΑ ήταν η ιδιοκτήτρια του γερμανού εμφιαλωτή που εμπλέκεται στην εν λόγω συμφωνία. Παρά την έγκριση από τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως.

Η Dealogic θεωρεί την συγχώνευση ως μια εξαιρετική συμφωνία φορολογικής αναστροφής που ξεκίνησε από μια επιχείρηση των ΗΠΑ. Ένας εκπρόσωπος της Coca-Cola Enterprises δήλωσε πως εξετάζουν την ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών και δεν θα κάνουν καμία εικασία μέχρι να ολοκληρωθεί η επανεξέταση. Συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στην εξασφάλιση μιας επιτυχημένης συναλλαγής από το τέλος του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Christopher Kummer του Ινστιτούτου για Συγχωνεύσεις, Εξαγορές και Συνεργασίες, δήλωσε ότι τα πρόσφατα σκάνδαλα, όπως τα Panama Papers, σημαίνουν ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις θα γίνονται πιο σκληρές. "Συνολικά, η φορολογία μπορεί να κάνει τις συναλλαγές πιο δαπανηρές στο μέλλον, κάτι που θα μειώσει τη δραστηριότητα των συμφωνιών. Αυτό το έτος, η δραστηριότητα των M&A (συγχωνεύσεις και εξαγορές) έχει ήδη αρχίσει να επιβραδύνεται. Η φορολογία θα μπορούσε να γίνει ένας παράγοντας για να μπει ένα πραγματικό τέλος στο κύμα M&A που ζήσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το 2008" δήλωσε ο Kummer.

Οι νέοι νόμοι θεωρούνται μια νίκη για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αποκαλεί τις "φορολογικές αναστροφές" μια αδικία για το φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ. "Είμαι πολύ ευχαριστημένος που το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει νέα δράση για να μην επωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις από τα ύπουλα φορολογικά κενά που υπάρχουν- δηλαδή να φεύγουν από τη χώρα μόνο και μόνο για γλιτώνουν τους φόρους" δήλωσε ο Ομπάμα.

cnbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα