Στα χέρια των Αγανακτισμένων η Βαρκελώνη

Οι Αγανακτισμένοι της Ισπανίας έκαναν το πρώτο βήμα για τη μετάβαση από τους δρόμους στις αίθουσες της εξουσίας την Κυριακή, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις οποίες μια ακτιβίστρια κατά της φτώχειας εξελέγη δήμαρχος της Βαρκελώνης και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα υπέστη σοβαρές απώλειες. Η 41χρονη Αντα Κολάου, ηγετική μορφή της «Πλατφόρμας Πληγέντων από Εξώσεις και Κατασχέσεις» εξελέγη δήμαρχος της Βαρκελώνης.

«Είναι μια νίκη του Δαυίδ έναντι στον Γολιάθ», είπε στην είδηση της ιστορικής νίκης της.

Ένα λαϊκό κίνημα πολλών αριστερών πολιτικών κομμάτων και χιλιάδων πολιτών, το «Κοινή Βαρκελώνη», υπόσχεται να επιστρέψει τη λήψη αποφάσεων στην πόλη και στους ανθρώπους, να καταργήσει τις εξώσεις, να αυξήσει την δημόσια στέγαση και την αναδιανομή του πλούτου της πόλης. Το κόμμα της Κολαόυ κέρδισε 11 από τις 41 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να σχηματίσει συμμαχίες για να κυβερνήσει.

Στη Μαδρίτη, το Λαϊκό κόμμα δεν είναι βέβαιο αν θα συνεχίσει να είναι στην εξουσία, σε μια πόλη όπου κυριαρχεί εδώ και δύο δεκαετίες. Η υποψήφια του κόμματος, η 63χρονη Εσπεράνσα Αγκίρε, η οποία έχει και τον τίτλο της κοντέσας, κέρδισε 21 έδρες στο συμβούλιο της πόλης. Η Αγκίρε θεωρείται ως μια δύσκολη υπόθεση, αλλά βρίσκεται πολύ κοντα με την υποψήφια «γιαγιά» των Αγανακτισμένων, την 71χρονη πρώην δικαστή Μανουέλα Καρμένα η οποία στηρίζεται από το Podemos.

Η ισχυρή παρουσία των αριστερών συνασπισμών στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη δείχνει ότι στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας θα επικρατήσουν τα αντικαθεστωτικά κόμματα. Με τις γενικές εκλογές να αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους, οι εκλογές της Κυριακής σε 13 περιοχές και πάνω από 8.100 δήμους θεωρούνται ευρέως ως μια ευκαιρία να δοκιμαστεί η διάθεση των ισπανών ψηφοφόρων. Το μήνυμα που προέκυψε ήταν σαφές, με τους Ισπανούς να ψηφίζουν το τέλος του δικομματισμού. Με το 90% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές είχαν λάβει το 52% των ψήφων, μια σημαντική μείωση από το 65% που είχαν κερδίσει τα δύο μεγάλα κόμματα στις εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια.

Ενώ το ΡΡ παρέμεινε στην εξουσία σε εννέα περιφέρειες, οι εκλογές έδειξαν ότι δεν έχει συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία σε καμία περιοχή. Πολλοί ψηφοφόροι φάνηκαν αβέβαιοι για το μήνυμα του κόμματος όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη και βαρέθηκαν την λιτότητα, την αυξημένη ανεργία και τα σκάνδαλα διαφθοράς, με αποτέλεσμα να στραφούν στα δύο εναλλακτικά κόμματα: το αριστερό Podemos και το κεντροδεξιό Ciudadanos. Οι νεοεισερχόμενοι ήρθαν στην τρίτη ή την τέταρτη θέση στις περισσότερες περιοχές, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα κρατήσουν την ισορροπία δυνάμεων σε πολλές περιφερειακές κυβερνήσεις. «Θα θέλαμε η πτώση των παλαιών κομμάτων να είναι ταχύτερη» δήλωσε ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. «Αλλά οι συνθήκες μας υποχρεώνουν να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό».

Καθώς η ισπανική πολιτική σκηνή διευρύνεται σε τετρακομματική, φαίνεται πως οι συμμαχίες θα είναι απαραίτητες μεταξύ των κομμάτων. Οι διαδικασίες θα εξελιχθούν τις επόμενες εβδομάδες και οι διαπραγματεύσεις μπορεί να πάρουν μήνες. Στην Ανδαλουσία, όπου μια κυβέρνηση μειοψηφίας εξελέγη πριν από δύο μήνες, ακολούθησε η πολιτική παράλυση, με την ηγέτιδα των σοσιαλιστών Σουζάνα Ντίας να μην έχει καταφέρει τρεις φορές μέχρι τώρα να αποκτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα