Στα άκρα η σύγκρουση των δύο υποψηφίων στην Αυστρία

Ο Νόρμπερτ Χόφερ, που προσπαθεί να γίνει ο πρώτος ηγέτης ενός κόμματος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη που θα εκλεγεί πρόεδρος κατόπιν μιας ελεύθερης ψηφοφορίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποστήριξε χθες πως όσοι τον κατηγορούν ότι επιδιώκει την αποχώρηση της Αυστρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζημιώνουν οι ίδιοι τη χώρα.

Ο Χόφερ είχε δηλώσει πως η Αυστρία θα μπορούσε να μιμηθεί το παράδειγμα της Βρετανίας και να διοργανώσει κι αυτή ένα δημοψήφισμα για την

αποχώρηση από την ΕΕ μέσα σε έναν χρόνο. Παρότι ο ηγέτης του Κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ) υπαναχώρησε σχεδόν αμέσως από την πρότασή του αυτή, ο αντίπαλός του στις αυριανές εκλογές, ο ανεξάρτητος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, τόνισε πως η αρχική του τοποθέτηση αποδεικνύει ότι ο Χόφερ είναι υπέρ του Öxit, της αυστριακής εκδοχής του Brexit.

Η αμφίρροπη αναμέτρηση των δυο ανδρών στις αυριανές προεδρικές εκλογές στην Αυστρία αναμένεται να δείξουν αν το κύμα του λαϊκισμού που σαρώνει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έφθασε στη Βιέννη. Πρόκειται για την επανάληψη μιας ψηφοφορίας που διεξήχθη την 22η Μαΐου, πριν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και πριν οι Αμερικανοί εκλέξουν τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο.

Το Öxit είναι ένα από τα διάφορα ζητήματα για τα οποία συγκρούστηκαν οι δύο υποψήφιοι στο ασυνήθιστα τεταμένο τελευταίο ντιμπέιτ τους, το βράδυ της Πέμπτης, όταν αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες και χαρακτηρισμούς.

«Οι άνθρωποι που συνεχώς μιλάνε για το Öxit και κατηγορούν άλλους ότι ζημιώνουν τη χώρα μιλώντας περί του Öxit θα όφειλαν να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να σκεφτούν μήπως αυτοί είναι που ζημιώνουν την Αυστρία περισσότερο», είπε ο Χόφερ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματός του.

Έχοντας πίσω του μια αφίσα με το σύνθημα «Η πατρίδα σας χρειάζεται τώρα», ο Χόφερ πρόσθεσε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε κρίση και ότι δεν θέλει να εκχωρηθούν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες.

«Δεν θέλω να είμαι ο κυβερνήτης της Αυστρίας», είπε, χωρίς να αποκλείσει ρητά τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ΕΕ ή την αποχώρηση από αυτήν.

Ο Χόφερ έχασε με μικρή διαφορά τον Μάιο από τον Φαν ντερ Μπέλεν, πρώην ηγέτη των Πρασίνων, αλλά η διαδικασία επαναλαμβάνεται λόγω παρατυπιών στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. Κατά τις δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα της αναμέτρησης είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

Στην ομιλία του, κατά την οποία τάχθηκε υπέρ της μείωσης των φόρων και της βελτίωσης των εμπορικών σχέσεων ειδικά με τη Ρωσία, ο Χόφερ υποστήριξε επίσης ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν πρέπει να μπορούν να παίρνουν τα ίδια επιδόματα με τους Αυστριακούς.

Από την πλευρά του ο Φαν ντερ Μπέλεν έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία στη συνοικία Favoriten, που είναι γνωστή σε όλη την Αυστρία διότι φιλοξενεί πολλούς μετανάστες.

Η αυριανή εκλογική διαδικασία αφορά «την κατεύθυνση που θα πάρει η πατρίδα μας, η Αυστρία», καλώντας τους ψηφοφόρους να τον εκλέξουν ώστε να γίνει ένας πρόεδρος «του μεσαίου χώρου». «Θέλουμε η Αυστρία να παραμείνει σημαντικό μέλος της Ευρώπης;» ρώτησε τους υποστηρικτές του, που φώναξαν «ναι».

Τον Μάιο, ο Φαν ντερ Μπέλεν είχε κερδίσει με διαφορά μόλις 31.000 ψήφων, ή 0,7%.

Η αποχή ίσως αύριο να είναι αρκετά μεγαλύτερη, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολες τις προβλέψεις για το αποτέλεσμα.

ΑΠΕ-imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα