Στα 4 εκατ. ευρώ το κόστος αποκλεισμού της γραμμής στην Ειδομένη

12:49 5/5/2016 - Πηγή: Antinews

Στα περίπου 4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στις μεταφορές από τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, καθώς οι εναλλακτικές διαδρομές, που αναγκαστικά επιλέγουν οι επιχειρηματίες για τη διακίνηση των φορτίων τους, επιφέρουν επιπλέον κόστος, αλλά και σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις, με αρνητικό αντίκτυπο και στη διατήρηση των ξένων πελατών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης

(ΣΕΘ) - «Νέοι Ορίζοντες», Γεώργιος Ιωαννίδης, σε επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, επικαλούμενος τις πρώτες εκτιμήσεις εξαγωγέων και διαμεταφορέων αλλά και δηλώσεις αρμοδίων, η πρόσθετη επιβάρυνση υπολογίζεται στις 10.000 ευρώ ανά συρμό.

«Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες για τις εξαγωγικές εταιρείες, οι οποίες [...] είναι αναγκασμένες να προωθούν τα φορτία μέσω Βουλγαρίας, επιλέγοντας, δηλαδή, μια διαδρομή που επιφέρει επιπλέον κόστος 30%, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα -σε πολλές περιπτώσεις- τη μη τήρηση των προθεσμιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καταβολή αποζημιώσεων ή ακόμη και για τη διακοπή μακροχρόνιων συνεργασιών και την απώλεια πελατών από το εξωτερικό», υπογραμμίζει ο Γ. Ιωαννίδης κι αναφέρει ενδεικτικά ότι, σύμφωνα με στοιχεία από τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΘ, η διαδρομή μέσω Βουλγαρίας διαρκεί έως και δύο ημέρες παραπάνω, ενώ εκτιμάται πως κοστίζει 5.000-10.000 ευρώ περισσότερα ανά συρμό.

Εκκληση
Προβλήματα, όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΘ - Νέοι Ορίζοντες, «αντιμετωπίζουν και επιχειρήσεις οι οποίες περιμένουν εμπορεύματα και πρώτες ύλες από την Κεντρική Ευρώπη με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της παραγωγικής δραστηριότητάς τους ή ακόμη και την αδυναμία λειτουργίας τους».

Στην επιστολή του, ο Γ. Ιωαννίδης ζητά «να εφαρμοστεί ο νόμος και να απελευθερωθεί μόνιμα το σιδηροδρομικό δίκτυο ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά, παράδοση και παραλαβή προϊόντων προς και από το εξωτερικό».

Ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, ανέρχεται στους 53.731 σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Από αυτούς, οι 29.277 φιλοξενούνται σε προσωρινές δομές στη Βόρεια Ελλάδα, στην Αττική 13.981 άτομα και στα νησιά 8.212 πρόσφυγες και μετανάστες. Ειδικότερα, στο Πειραιά φιλοξενούνται περί τους 2.135 μετανάστες και πρόσφυγες ως τέλος της εβδομάδας, και ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών στα περιφερειακά κέντρα φιλοξενίας στην Αττική, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μεταφορά άλλων 500 ατόμων. Στην Πέτρινη Αποθήκη φιλοξενούνται 1.135 άτομα, ενώ στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1 1.000.

Χθες το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μεταφέροντας 32 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη. Όπως ανακοίνωσε χθες το Λιμενικό Σώμα από την Πέμπτη 28 Απριλίου έως και χθες το πρωί διεσώθησαν 267 πρόσφυγες-μετανάστες σε πέντε περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου.

Στην κεντρική Ελλάδα διαμένουν 1.923 άνθρωποι και στη νότια Ελλάδα 338 πρόσφυγες και μετανάστες.

Παραβατική συμπεριφορά
Την ίδια στιγμή, σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο αντιδήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Βασίλης Κρητικός, αναφέροντας ότι το βράδυ της Τρίτης «βγήκε όπλο» μεταξύ των προσφύγων που διαμένουν στον πρόχειρο καταυλισμό του πρώην αεροδρομίου.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό, ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης τόνισε ότι οι όμοροι δήμοι αναμένουν ακόμη μία επίσημη απάντηση για το «πότε θα τελειώσει αυτό το αίσχος», κάνοντας λόγο για τριτοκοσμική κατάσταση και για υγειονομική βόμβα.

Πρόκειται για εικόνα σταβλισμού, πρόσθεσε ο κ. Κονδύλης, καθιστώντας σαφές ότι οι δήμοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το κράτος που φέρει ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Την ίδια ώρα, ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στη Λέσβο από κλοπές που γίνονται από Αλγερινούς και Ιρανούς. Συνολικά, 10 Αλγερινοί και ένας Ιρανός συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες για κλοπές σε καταστήματα και επιθέσεις σε βάρος πολιτών, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές. Πρόκειται για πρόσφυγες που έχουν βγει από το hotspot της Μόριας και κυκλοφορούν ελεύθεροι στο νησί.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα