Σφοδρές αντιδράσεις για τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων και δήμων

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις, τόσο της αντιπολίτευσης όσο και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία υποχρεωτικά θα κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ και των φορέων του Δημοσίου. Μάλιστα δήμαρχοι και περιφερειάρχες ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η σχετική διάταξη.

Την

ίδια ώρα η κυβέρνηση, μέσω της συγκεκριμένης κίνησης, η οποία έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος προσπαθεί να εξασφαλίσει 2 - 2,5 δισ. προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του δημοσίου (μισθοί - συντάξεις και δανειστές) για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι να επέλθει συμφωνία με τους εταίρους, κάτι που για την ώρα τουλάχιστον δεν διακρίνεται στον ορίζοντα. Ωστόσο πρόκειται ουσιαστικά για μια κίνηση «απελπισίας» καθώς η κυβέρνηση «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» προκειμένου να μην κηρλυξει εσωτερική στάση πληρωμών και παίρνει παράταση ζωής ολίγων ημερών έως ότου καταλήξουν κάπου οι διαπραγματεύσεις. Αν όμως, δεν υπάρξει πρόοδος τότε θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των ΟΤΑ οι οποίοι με τη σειρά τους δεν θα έχουν χρήματα να πληρώσουν μισθούς αλλά και να είναι απρόσκοπτη η λειτουργία βασικών υπηρεσιών όπως η καθαριότητα κ.λπ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup μάλιστα, Γ. Νταισελμπλούμ, διαμηνύει προς την Αθήνα ότι θα πρέπει να βιαστεί, αφού η διαδικασία αναζήτησης χρημάτων από φορείς του Δημοσίου δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Π. Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των συζητήσεων στο Brussels Group παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που αφήνουν να διαφανεί κυβερνητικές πηγές, εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με μικρά βήματα και η όποια προσέγγιση γίνεται σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, ενώ ακόμη δεν έχει θιγεί ο βασικός πυρήνας των ζητημάτων που αποτελούν και τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμφωνία που φαίνεται να υπάρχει για το ύψος του πλεονάσματος στα επίπεδα του 1,2% - 1,5%, την πλήρη αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω της διευρυμένης χρήσης πλαστικού χρήματος, κρίνονται ως σταγόνα στον ωκεανό. Δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία προσέγγιση για τα θέματα του ΦΠΑ στα νησιά, του ασφαλιστικού, του εργασιακού και των αποκρατικοποιήσεων, που αποτελούν και τα κορυφαία ζητήματα για τους πιστωτές, αλλά και «κόκκινες γραμμές» για την ελληνική πλευρά.

Ρευστότητα
Με την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η δεύτερη επί της παρούσας κυβέρνησης, καθίσταται υποχρεωτική η μεταφορά διαθεσίμων όλων των φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο όπως προβλέπεται στην σχετική ρύθμιση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσως από την υποχρέωση εξαιρούνται τα διαθέσιμα που επαρκούν για 15 ημέρες, όπως και των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων, που το πλειοψηφικό ποσοστό ανήκει στο Δημόσιο. Σε ό,τι αφορά τα αποθεματικά των Ταμείων η μεταφορά τους στην ΤτΕ θα είναι εθελοντική και θα αποφασίζουν κατά το δοκούν οι διοικήσεις τους. Η απόφαση αυτή συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Κυβερνητικές πηγές με ανεπίσημο σημείωμα αναφέρουν πως «με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου -και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων- στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ, ώστε να χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί, για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους».

Αντιδράσεις
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να καταδικάσουν με σφοδρότητα τη συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης, ενώ ανάλογη ήταν η στάση δημάρχων και περιφερειαρχών, όπως ο πρόεδρος της ΕΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας K. Aγοραστός και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χρ. Καλογήρου. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κ. Μπακογιάννης ανάφερε ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η διάταξη, ενώ και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης τόνισε ότι θα εισηγηθεί προς το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ να μην εφαρμοστεί η απόφαση χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική.

Προειδοποίηση για υποβάθμιση από Moody's
Υπό εξέταση για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης 7 σειρών από ελληνικούς τίτλους με εγγύηση περιουσιακά στοιχεία (ABS) και τιτλοποιημένα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια (RMBS), καθώς και της αξιολόγησης δύο προγραμμάτων καλυμμένων ομολόγων, έθεσε η Moody's. Επιπλέον άλλαξε την κατεύθυνση στην αξιολόγηση σε δύο προγράμματα καλυμμένων ομολόγων από εξέταση για αναβάθμιση σε εξέταση με αβέβαιη κατεύθυνση.

Ο οίκος αναφέρει ότι οι αποφάσεις του αντανακλούν την υψηλή πιθανότητα να υποβαθμίσει το country ceiling στο πλαίσιο της αυξημένης αβεβαιότητας όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα