Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ενώ καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να συγκληθεί μέσα στην εβδομάδα Γιούρογκρουπ. Τα μαντάτα από τις Βρυξέλλες δεν είναι καλά καθώς φαίνεται ότι οι δανειστές απορρίπτουν επί της αρχής τη λίστα της κυβέρνησης γι’ αυτό και οι διαβουλεύσεις είναι μαραθώνιες.

Όπως φαίνεται η λίστα δεν ικανοποιεί λόγω της νέας ασάφειάς της αλλά και των απαιτήσεων των δανειστών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζητούν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε παρεμβάσεις

στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας ενώ όπως δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, ζητήθηκε ακόμα και η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 90%.

Για την κυβέρνηση οι "κόκκινες γραμμές" εστιάζονται στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και σε αποφυγή μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, με το θέμα ωστόσο να παραμένει αγεφύρωτο.

Η κυβέρνηση πάντως τάσσεται εναντίον νέων μειώσεων μισθών και συντάξεων ενώ όταν το θέμα τέθηκε σε κυβερνητικά στελέχη για μείωση των επικουρικών ήταν αρνητικά διακείμενα.

Το Μαξίμου δεν συζητά περαιτέρω αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με την κυβέρνηση να έχει επεξεργαστεί τις συλλογικές συμβάσεις και αναμένεται να νομοθετήσει σχετικά.

Στο ασφαλιστικό το Μαξίμου δεν συζητά αύξηση ορίων ηλικίας, αναγνωρίζει όμως ότι χρειάζεται παρέμβαση που θα είναι όμως αποτέλεσμα ευρύτατου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου.

Στα "αγκάθια" συγκαταλέγεται το ΦΠΑ για το οποίο τα τεχνικά κλιμάκια ήθελαν αλλαγή, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση μελετά την αντικατάστασή του από ΦΜΑΠ, από τον οποίο θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία.

Επίσης συζητούν οι δυο πλευρές ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα με δικαιότερη κατανομή των βαρών, αλλά και το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλλαγή των κλιμακίων φορολόγησης με αύξηση έως και 48% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Σε δύο εβδομάδες είναι δύσκολο να συγκληθεί Eurogroup, λέει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Καθημερινή».

«Με την προηγούμενη κυβέρνηση οι διαπραγματεύσεις έπαιρναν μήνες. Δεν βλέπω πώς τώρα θα κλείσει μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα» λέει χαρακτηριστικά άλλος αξιωματούχος των θεσμών.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς την επόμενη Πέμπτη, Παρασκευή και Δευτέρα είναι ημέρες αργίας στις Βρυξέλλες και η Κομισιόν είναι κλειστή, καθώς είναι οι μέρες πριν από το καθολικό Πάσχα που γιορτάζεται μία εβδομάδα πριν από το ορθόδοξο.

Η επόμενη εβδομάδα είναι το ελληνικό Πάσχα που σύμφωνα με αξιωματούχους δεν πρόκειται να γίνει ούτε τότε Eurogroup. Ένας από τους λόγους που το Eurogroup δεν θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα είναι ότι η λίστα που θα παρουσιαστεί αυτή τη φορά πρέπει να είναι όσο πιο συγκεκριμένη γίνεται.

Ημερομηνία – σταθμός είναι η 8η Απριλίου καθώς τη Μεγάλη Τετάρτη το ελληνικό Δημόσιο προχωρά στην έκδοση εντόκων, αλλά είναι αμφίβολο αν θα πετύχει την κάλυψη. Η έκδοση γίνεται γιατί στις 14 του μηνός πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν λήξεις γραμματίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό; Πως αν δεν υπάρξει εκταμίευση κάποιου ποσού προς την Ελλάδα μέχρι τότε, πάμε σε χρεοκοπία πριν να ψήσουμε τον οβελία. Ή για να μη μας… ταράξουν από τον ύπνο και για να κάνει τις βόλτες του ο Τσίπρας με τον Καμμένο στα στρατόπεδα για κανένα κοψίδι, να κηρύξουμε στάση πληρωμών μετά την Ανάσταση. Θα είναι η πρώτη φορά που θα γιορτάσουμε τη Σταύρωση πριν την Ανάσταση, το καταφέραμε κι αυτό.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα