Σε κατακόρυφη πτώση η δημοτικότητα της Μέρκελ

Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί δεν θέλουν η Άνγκελα Μέρκελ να ανανεώσει τη θητεία της, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Το 48% περίπου των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση για την εφημερίδα Bild είπαν ότι δεν θέλουν η Μέρκελ

να συνεχίσει τη θητεία της μετά από τις επόμενες γερμανικές εκλογές το 2017. Το 44% τάχθηκε υπέρ του να παραμείνει η Μέρκελ στην εξουσία.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι μια ένδειξη για το πόσο εντυπωσιακά μειώθηκε η δημοτικότητα της Μέρκελ κατά τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της αντίθεσης στην πολιτική των «ανοικτών θυρών» για τους πρόσφυγες. Μόλις πριν από λίγους μήνες φαινόταν ως η αδιαφιλονίκητη ηγέτης της Γερμανίας και το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της σκεφτόταν ακόμα και το ενδεχόμενο μιας συνολικής πλειοψηφίας στις εκλογές του 2017.

Η Μέρκελ πάντως δεν αντιμετωπίζει ακόμα την καταστροφή. Παρά την πτώση στην υποστήριξη της δεν έχει κανέναν που να την αμφισβητεί ευθέως και το κόμμα της παραμένει πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις, στο 38 τοις εκατό, μία μονάδα πάνω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο πλησιέστερος αντίπαλός του, οι Σοσιαλδημοκράτες, είναι 13 μονάδες πίσω, στο 25 τοις εκατό.

Όμως, η τελευταία δημοσκόπηση βρήκε ότι το 47 τοις εκατό των ψηφοφόρων πιστεύουν πως η Μέρκελ έχει χειριστεί την προσφυγική κρίση άσχημα, σε σύγκριση με το 40 τοις εκατό που πιστεύουν το αντίθετο. Η καγκελάριος αρνήθηκε να υποχωρήσει από την πολιτική της ή να επιβάλει ένα όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα λάβει η χώρα.

Σχεδόν 950.000 πιστεύεται ότι έχουν εισέλθει μέχρι στιγμής φέτος, πολύ περισσότεροι από την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης, των 800.000. Η αντίθεση στην πολιτική για τους πρόσφυγες έχει αυξηθεί και στο κόμμα της. Ανώτερα στελέχη έχουν καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για συζήτηση σε ένα συνέδριο του κόμματος αργότερα αυτό το μήνα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του αριθμού των αιτούντων άσυλο στη χώρα. «Αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή, χρειαζόμαστε την Άνγκελα Μέρκελ. Έτσι, αυτό το ψήφισμα δεν είναι εναντίον, αλλά υπέρ της καγκελαρίου» δήλωσε ο Κάι Βέγκνερ, γενικός γραμματέας του υποκαταστήματος του κόμματος στο Βερολίνο. «Στηρίζουμε τα μέτρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αλλά η ικανότητα της Γερμανίας είναι περιορισμένη και χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Β’».

Το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρξαν νέα κρούσματα βίας στα καταφύγια προσφύγων σε όλη τη χώρα. Η αστυνομία αναγκάστηκε να διαχωρίσει τις εκατοντάδες των αιτούντων άσυλο μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν σε ένα καταφύγιο στην περιοχή του αεροδρομίου Τέμπελχοφ στο Βερολίνο. Περίπου 14 αιτούντες άσυλο συνελήφθησαν και δύο φρουροί ασφαλείας τραυματίστηκαν. Θεωρείται ότι η συμπλοκή ξεκίνησε επειδή οι αιτούντες άσυλο δεν ήταν ικανοποιημένοι με το φαγητό.

Σε ένα άλλο περιστατικό, περίπου 500 άνθρωποι εγκατέλειψαν ένα καταφύγιο στο προάστιο του Βερολίνου Σπαντάου και άρχισαν να «πολεμάνε» με πυροσβεστήρες. Σε ένα τρίτο περιστατικό, εννέα αιτούντες άσυλο συνελήφθησαν και πέντε άτομα τραυματίστηκαν σε ένα καταφύγιο στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, όπου αιτούντες άσυλο από την Συρία και το Αφγανιστάν άρχισαν να συγκρούονται.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα