Σε φάση πολιτικής περιδίνησης και σκανδάλων μπαίνει πλέον η Κύπρος

Σε φάση πολιτικής περιδίνησης και σκανδάλων μπαίνει πλέον η Κύπρος παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη κατασταλάξει για το κούρεμα, το οποίο, πάντως, θα είναι γύρω στο 40%. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει 200.000 ευρώ θα χάσει μέσα σε μια νύχτα τις 40.000 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Αν μάλιστα πάμε σε καταθέτες των 2 εκατ. ευρώ και πάνω αντιλαμβάνεται

κανείς για τι ποσά μιλάμε.

Κι όμως, κάποιοι τον τελευταίο καιρό, αλλά ακόμη κι από τις 16 Μαρτίου που οι τράπεζες ήταν κλειστές, κατάφεραν να φυγαδεύσουν τα λεφτά τους από την Κύπρο και να γλιτώσουν το κούρεμα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τεράστια ποσά «έκαναν φτερά» από τις κυπριακές τράπεζες, την ώρα που αυτές ήταν κλειστές και ενώ οι πολίτες έκαναν ουρές στα ATM για αναλήψεις με πλαφόν μόλις 100 ευρώ ανά λογαριασμό. Όπως αποκαλύπτει το Reuters, έγιναν αναλήψεις ίσως και εκατοντάδων εκατομμυρίων από υποκαταστήματα του εξωτερικού καθώς και μεταφορές κεφαλαίων, όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες και λίγο πριν ληφθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωσή τους.

Μερικά από τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησαν μεγάλοι πελάτες τραπεζών της Κύπρου για να σηκώσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν ήταν ότι τα ποσά αυτά προορίζονταν για «ανθρωπιστική βοήθεια», αγορά φαρμάκων ή ακόμη και καυσίμων αεροσκαφών.

Τα στελέχη της ΕΕ κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου άρχισε να ζητάει περισσότερα χαρτονομίσματα από όσα δήλωνε στα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και ότι έκαναν αναλήψεις πελάτες τραπεζών της Κύπρου, αναφέρουν πηγές του Reuters.

Το δημοσίευμα είναι αποκαλυπτικό και ίσως κρύβει τεράστια σκάνδαλα από πίσω. Αν κάποιοι γνώριζαν για τις εξελίξεις, πώς κατάφεραν να αδειάσουν τους λογαριασμούς τους, ποιοι τους προειδοποίησαν.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ήδη ετοιμάζεται να δώσει διευθύνσεις και ονόματα καταθετών που από τις αρχές του 2013 έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Γι’ αυτό λέμε ότι μπορεί όλη αυτή η διαδικασία να κρύβει πολλούς σκελετούς, να εμπλέκονται πολιτικοί και επιχειρηματίες που γνώριζαν και πήραν τα λεφτά τους για να μην κουρευτούν. Η Δικαιοσύνη έχει το λόγο.

Keywords
Τυχαία Θέματα