Σε δίκη οι Τούρκοι δημοσιογράφοι που κατηγορούνται για τρομοκρατία

Έγκριτοι δημοσιογράφοι και άλλοι υπάλληλοι μιας εφημερίδας της αντιπολίτευσης της Τουρκίας δικάζονται σήμερα, κατηγορούμενοι ότι υποστήριξαν μια τρομοκρατική ομάδα, σε μια υπόθεση που οι επικριτές του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν θεωρούν ότι αποτελεί επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου. "Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα" φώναζαν αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη δίωξη 17 δημοσιογράφων, στελεχών και δικηγόρων

της κοσμικής εφημερίδας Cumhuriyet.

Η δίκη συμπίπτει με την κλιμάκωση της διαμάχης με τη Γερμανία για τη σύλληψη στην Τουρκία δέκα υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και ένας Γερμανός, ως μέρος της καταστολής μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πέρυσι εναντίον του Ερντογάν. Οι Τούρκοι εισαγγελείς ζητούν έως και 43 χρόνια φυλάκισης για το προσωπικό της εφημερίδας που κατηγορείται ότι στόχευε τον Ερντογάν μέσω "ασύμμετρων μεθόδων πολέμου".

"Δεν είμαι εδώ επειδή συνειδητά και πρόθυμα βοήθησα μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά επειδή είμαι ανεξάρτητος, αμφισβητίας και δημοσιογράφος με κρίση", δήλωσε στο δικαστήριο ο αρθρογράφος Καντρί Γκουρσέλ. Στον Γκουρσέλ, που μαζί με τον αρχισυντάκτη Μουράτ Σαμπούντσου και άλλα στελέχη, κρατούνται προφυλακιστέοι εδώ και 267 ημέρες, απαγορεύθηκε να αγκαλιάσει τον γιο του στην αίθουσα του δικαστηρίου, ανέφερε η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της. Το κατηγορητήριο των 324 σελίδων που αφορά την Cumhuriyet αφορά ουσιαστικά το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που εδρεύει στις ΗΠΑ, τον οποίο κατηγορούν για το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Ο Γκιουλέν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στο πραξικόπημα. Η εφημερίδα κατηγορείται επίσης ότι γράφει άρθρα που εξυπηρετούν την "διχαστική χειραγώγηση".

Άλλοι κατηγορούμενοι είναι ο Αχμέτ Σικ, ο οποίος έγραψε κάποτε ένα βιβλίο επικριτικό για το κίνημα του Γκιουλέν. Ο πρώην συντάκτης Τσαν Ντουντάρ, ο οποίος ζει στη Γερμανία, δικάζεται ερήμην.

Η εφημερίδα έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες "αποκυήματα της φαντασίας και συκοφαντίες". Σχόλια στα social media αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος των αποδεικτικών στοιχείων στο κατηγορητήριο, μαζί με ισχυρισμούς ότι το προσωπικό είχε έρθει σε επαφή με χρήστες του Bylock, μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που σύμφωνα με την κυβέρνηση χρησιμοποιούσαν οι οπαδοί του Γκιουλέν.

'De Facto συνασπισμός"

"Σύμφωνα με την κυβέρνηση, όλοι στην αντιπολίτευση είναι τρομοκράτες, και οι μόνοι μη τρομοκράτες είναι οι ίδιοι", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φιλίζ Κερεστέσιογλου, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του φιλοκουρδικού κόμματος της αντιπολίτευσης HDP. Ο αρθρογράφος Γκιουρσέλ αρνήθηκε ότι είχε συνδέσμους με το κίνημα του Γκιουλέν, λέγοντας ότι είχε στο παρελθόν αποκαλύψει σχέσεις μεταξύ του κόμματος AK του Ερντογάν και του κινήματος του Γκιουλέν. Ο Ερντογάν έχει τις ρίζες του στο πολιτικό Ισλάμ και ήταν σύμμαχος του ιμάμη μέχρι το 2013. "Παρουσίασα τον de facto συνασπισμό της τρέχουσας κυβέρνησης με αυτή την ομάδα και πρόβλεψα την ζημιά που θα προκαλούσε αυτή η αμαρτωλή συνεργασία στη χώρα", δήλωσε στο δικαστήριο.

Οι ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας διαμαρτύρονται για την επιδείνωση της κατάστασης υπό τον Ερντογάν. Μετά την καταστολή για το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, 50.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί και περίπου 150.000 κρατούνται ή απολύθηκαν από την εργασία τους. Στο πλαίσιο της εκκαθάρισης έχουν κλείσει περίπου 150 μέσα μαζικής ενημέρωσης και περίπου 160 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων.

Η καταστολή έχει επιδεινώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η αντίδραση από το μπλοκ περιορίστηκε επειδή εξαρτάται από την Τουρκία να περιορίσει τη ροή των μεταναστών στην Ευρώπη. Η ηγετική δύναμη της Ευρώπης, η Γερμανία, έχει εντείνει τις πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, απειλώντας μέτρα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία και αναθεωρώντας τουρκικά αιτήματα για συμφωνίες όπλων.

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι η καταστολή δικαιολογείται από τη σοβαρότητα της απόπειρας πραξικοπήματος, κατά την οποία οι αδίστακτοι στρατιώτες προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση και τον Ερντογάν, σκοτώνοντας 250 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν πολίτες.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα