Σε 30 ημέρες εξόφληση χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις

Νομοθεσία-σταθμός για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τίθεται σε ισχύ από το Σάββατο 16 Μαρτίου στην Ε.Ε., υποχρεώνοντας το Δημόσιο να εξοφλεί τις οφειλές του σε επιχειρήσεις εντός 30 ημερών και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που προσδιορίζονται, το αργότερο μέσα σε 60 μέρες. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το ποσό της οφειλής θα υπόκεινται σε τόκο υπερημερίας 8% επιπλέον του ευρωπαϊκού επιτοκίου (Εuribor).

Η Ελλάδα με την Ιταλία εμφανίζονται

ως οι χώρες με τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην εξόφληση οφειλών του Δημοσίου, ξεπερνώντας τις 180 μέρες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, μόνο 9 κράτη-μέλη έχουν ενσωματώσει μέχρι στιγμής τη νέα Κοινοτική Οδηγία στο Εθνικό Δίκαιο και μεταξύ αυτών δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, η οποία εάν δεν το κάνει άμεσα θα έχει να αντιμετωπίσει ένα διπλό πρόβλημα.

Κίνδυνος προστίμου

Ειδικότερα, η Κομισιόν θεωρείται βέβαιο ότι θα παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όλες τις χώρες που δεν έχουν ενσωματώσει την Οδηγία και φυσικά θα εισηγηθεί και την επιβολή αυστηρότατου κατ’ αποκοπήν και ημερήσιου προστίμου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι σε επιστολή που έστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες, εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής, τους προειδοποίησε ότι θα πρέπει να το κάνουν άμεσα.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, οι επιχειρήσεις που δεν εξοφλούνται εντός των παραπάνω προθεσμιών θα μπορούν να προσφεύγουν στα εθνικά δικαστήρια, τα οποία φυσικά και θα τις δικαιώνουν.

Αναφορικά με τις υφιστάμενες οφειλές, δηλαδή εκείνες που υπήρχαν πριν από τις 16 Μαρτίου που τίθεται σε ισχύ η Οδηγία, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι για την αναδρομικότητα το λόγο θα έχει η εθνική δικαιοσύνη. Αυτή θα κρίνει εάν θα πρέπει να υπάρξει ή όχι αναδρομική ισχύ. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, έχει αποφανθεί αρνητικά.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, κάθε μέρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεκάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) πτωχεύουν επειδή τα τιμολόγιά τους δεν εξοφλούνται. Ως αποτέλεσμα, χάνονται θέσεις εργασίας, ενώ επιχειρηματικές ευκαιρίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες, γεγονός που παρεμποδίζει την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι βασικές διατάξεις της νέας Κοινοτικής Οδηγίας 2011/7/ΕΕ προβλέπουν τα εξής:

-Οι δημόσιες αρχές πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή, σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, εντός 60 ημερολογιακών ημερών.

-Συμβατική ελευθερία σε επιχειρηματικές εμπορικές συναλλαγές: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 60 ημερολογιακών ημερών, εκτός αν υπάρχει διαφορετική ρητή συμφωνία και εφόσον η εν λόγω συμφωνία δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική για τον πιστωτή.

-Οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτομάτως να ζητούν τόκους υπερημερίας για καθυστερημένες πληρωμές και μπορούν, επίσης, να λαμβάνουν αυτομάτως ένα ελάχιστο καθορισμένο ποσό ύψους 40 ευρώ ως αποζημίωση για τις δαπάνες είσπραξης. Μπορούν επίσης να ζητούν αποζημίωση για όλες τις υπόλοιπες εύλογες δαπάνες είσπραξης.

-Το νόμιμο επιτόκιο υπερημερίας αυξάνεται τουλάχιστον σε 8% πάνω από το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ. Οι δημόσιες αρχές δεν επιτρέπεται να καθορίζουν επιτόκιο υπερημερίας κάτω από αυτό το κατώτατο όριο.

-Οι επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο εύκολα τους κατάφωρα καταχρηστικούς όρους και πρακτικές ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.

-Μεγαλύτερη διαφάνεια και ευαισθητοποίηση: Τα κράτη-μέλη πρέπει να δημοσιοποιούν τα επιτόκια υπερημερίας έτσι ώστε όλα τα συμμετέχοντα μέρη να ενημερώνονται.

-Τα κράτη-μέλη ενθαρρύνονται να θεσπίσουν κώδικες πρακτικής έγκαιρης πληρωμής.

-Τα κράτη-μέλη μπορούν να διατηρήσουν ή να αρχίσουν να εφαρμόζουν νόμους και κανονισμούς που είναι πιο ευνοϊκοί για τον πιστωτή απ’ ό,τι οι διατάξεις της Οδηγίας.

Τα κράτη-μέλη μπορούν να παρατείνουν τις προθεσμίες σε 60 το πολύ ημερολογιακές ημέρες, για: α) κάθε δημόσια αρχή που ασκεί οικονομική δραστηριότητα βιομηχανικής ή εμπορικής φύσης, με την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών στην αγορά, και η οποία υπόκειται, ως δημόσια επιχείρηση, στις απαιτήσεις διαφάνειας της Οδηγίας 2006/111/ΕΚ και β) δημόσιες επιχειρήσεις που παρέχουν υγειονομική μέριμνα και είναι κατάλληλα αναγνωρισμένες για τον σκοπό αυτόν.

Η εφαρμογή των νέων μέτρων είναι προαιρετική για τις επιχειρήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια επιχείρηση μπορεί να επιθυμεί να παρατείνει την περίοδο πληρωμής για ορισμένες ημέρες ή εβδομάδες ώστε να διατηρήσει τις καλές εμπορικές σχέσεις της με ένα συγκεκριμένο πελάτη.

Ωστόσο, τα νέα μέτρα είναι υποχρεωτικά για τις δημόσιες αρχές. Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα και να αποδείξουν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά τους τηρώντας τις συμβάσεις τους, αναφέρει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αρμόδιο για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, Αντόνιο Ταγιάνι, αυτή η επιβλαβής πρακτική των καθυστερημένων πληρωμών πρέπει να σταματήσει. «Ήρθε πλέον η στιγμή για τα κράτη-μέλη να ενσωματώσουν την Οδηγία για τις καθυστερημένες πληρωμές στο Εθνικό τους Δίκαιο, δηλαδή να δώσουν στις ΜμΕ τη ζωτική υποστήριξη που χρειάζονται σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και να τις βοηθήσουν να εκπληρώνουν το σημαντικό τους ρόλο στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Ταγιάνι.

Νίκος Μπέλλος, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα