Σάλος για τις δηλώσεις Ρωμανιά: Δεν υπάρχουν λεφτά για συντάξεις Μαρτίου;

Σάλο προκαλούν οι δηλώσεις του νέου γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκου Ρωμανιά ο οποίος μιλώντας το πρωί στο Mega είπε ότι δεν φτάνουν τα λεφτά για συντάξεις τον Μάρτιο.

«Τον Γενάρη και τον Φλεβάρη θεωρώ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για τις συντάξεις. Από το Μάρτιο θα είναι σφιχτά για τις συντάξεις. Δεν έχω μιλήσει βεβαίως με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, θα το κάνω φεύγοντας από εδώ. Θα βρούμε όμως λύση, θα το ρυθμίσουμε. 'Εχω καταγράψει 24 νέες πηγές χρηματοδότησης, πέραν της κρατικής».

Για το θέμα αναγκάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Είπε: «Καμία ανησυχία να μην υπάρχει. Η νέα Κυβέρνηση και το Υπουργείο έχουν διασφαλίσει το κάθε ευρώ για κάθε σύνταξη για όλους τους μήνες για όλα τα χρόνια. Οι συντάξεις είναι εγγυημένες. Θα τα λύνουμε τα όποια προβλήματα. Θα ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες τι θα κάνουμε. Ηρθαμε να διασφαλίσουμε τις συντάξεις και να τις στηρίξουμε. Ιερή αγελάδα οι συντάξεις για εμάς, όχι όπως της λεηλάτησαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Βασικές δεσμεύσεις μας είναι η αύξηση του μισθού και η 13η σύνταξη, να ανακουφιστούν οι συνταξιούχοι».

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος λέγοντας:
«Η νέα κυβέρνηση έχει διασφαλίσει μέχρι το τελευταίο ευρώ της σύνταξης του κάθε συνταξιούχοι και το Μάρτη και για τον Απρίλη και για τον Δεκέμβρη και για τις επόμενες χρονιές. Οι συντάξεις είναι εγγυημένες. Ο κ. Ρωμανιάς προφανώς ήθελε να πει ότι τα όποια προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν στο μέλλον θα λύνονται».

Διαβεβαιώσεις από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία τόνισε ότι είναι εξασφαλισμένα τα οικογενειακά και προνοιακά επιδόματα.

«Εμείς έχουμε όλα τα κομμάτια που ήταν η κοινωνική πρόνοια. Τα προνοιακά επιδόματα κλπ. Ολα αυτά είναι εξασφαλισμένα», δήλωσε η κυρία Φωτίου, μιλώντας στον ANT1.

Και πρόσθεσε: «Μην ανησυχείτε. Μας ενημέρωσε η απελθούσα αρχή για αυτά. Είναι εξασφαλισμένα όλα και έχουμε μπροστά μας νέες προκηρύξεις».

Το ρεπορτάζ

Ωστόσο, αποκαλυπτικό ήταν το ρεπορτάζ «imerisia.gr» λίγο πριν τις εκλογές για το πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία που θέτουν σε κίνδυνο τις συντάξεις. Τότε ο Γ. Γάτος έγραφε: «Με... άδεια ταμεία θα βρεθούν, μετά τις εκλογές, τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ κ.α.) και θα χρειάζονται τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ -ή και περισσότερα αν δεν «πιαστούν» οι στόχοι για τα έσοδα, τα οποία ήδη υποχωρούν λόγω της προεκλογικής περιόδου- προκειμένου να είναι σε θέση να καταβάλουν, χωρίς περικοπές, τις συντάξεις στους συνταξιούχους.

Τα ελλείμματα των Ταμείων για το 2015 αποτυπώνουν οι τελικοί προϋπολογισμοί που ενέκρινε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, προβλέποντας για μεν τα Ταμεία τα οποία χορηγούν κύριες συντάξεις την υποχρεωτική «κάλυψη» των ταμειακών «ανοιγμάτων» είτε από διαθέσιμα είτε από πρόσθετη κρατική επιχορήγηση, για δε τα επικουρικά και όσα χορηγούν μερίσματα (όπως το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων) μειώσεις στις παροχές, με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας που ορίζει ο νόμος 4281/2014.»

www.imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
συνταξη μαρτιου 2015, ypourgos romanias
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews