«Ψήνεται» συνάντηση Αλέξη-ΓΑΠ με το βλέμμα στην Κεντροαριστερά

16:22 5/6/2016 - Πηγή: Antinews

Είναι θέμα λίγων ημερών μια συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, αρκεί να ζητηθεί από τον πρώην πρωθυπουργό με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στο ερώτημα τι θέλει ο ένας από τον άλλον η απάντηση δεν είναι προφανής. Ο επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ ανακοίνωσε από την Πάτρα ότι θα πάρει μέρος στις επόμενες εκλογές

και θα το επαναλάβει την επόμενη εβδομάδα σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Αλλοι πιστεύουν ότι όλα αυτά τα κάνει για να γίνει δεκτός ως πολιτικός αρχηγός στον διάλογο μεταξύ Φώφης Γεννηματά, Σταύρου Θεοδωράκη, Θανάση Θεοχαρόπουλουκαι Θόδωρου Σκυλακάκη. Αλλοι εκτιμούν ότι προσβλέπει στον επαναπατρισμό των παπανδρεϊκών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν απογοητευτεί και επομένως αισιοδοξεί ότι θα εκπροσωπηθεί στην επόμενη Βουλή. Το βέβαιο είναι, όπως μεταφέρουν τακτικοί συνομιλητές του, ότι ο Γ. Παπανδρέου διεκδικεί έναν ρόλο στο επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον εφόσον γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά σε τέτοια θέματα κανείς δεν ξέρει πού τελειώνει η προσδοκία και πού αρχίζει η πραγματικότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει λόγους να μιλάει με τον Γ. Παπανδρέου όσο εξακολουθεί να εμπλέκει στα σενάρια ανασχηματισμού πρόσωπα συνδεδεμένα με τον πρώην πρωθυπουργό. Με βάση διαρροές που έχουν γίνει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν στο τραπέζι τα ονόματα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Γρηγόρη Νιώτη, ενώ ο Χάρης Καστανίδης ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται. Αλλωστε, η χημεία του Αλέξη Τσίπρα με την υπουργό στην κυβέρνηση Παπανδρέου Λούκα Κατσέλη παραμένει εξαιρετική ενώ ο ίδιος αποδεικνύει διαρκώς την προσήλωσή του στους κώδικες του παπανδρεϊσμού.

Τις κινήσεις του Γ. Παπανδρέου παρακολουθούν οι μετέχοντες στις διεργασίες για την ανασύνθεση του μεσαίου χώρου που σε προσωπικό επίπεδο τον έχουν αποκλείσει από την προσπάθειά τους. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης που πολιτεύθηκε με το ΚΙΔΗΣΟ θα μετάσχει σε ένα workshop για την οικονομία αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι για ενδεχόμενη προσέγγιση του Γ. Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τις άλλες κινήσεις.

Καυτός Ιούλιος

Στις 4 Ιουλίου η Επιτροπή Διαλόγου για τις προοδευτικές συνεργασίες θα ανακοινώσει το πόρισμά της για τη σύγκλιση θέσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και των κινήσεων που δραστηριοποιούνται στον ενδιάμεσο χώρο. Το συμπέρασμα θα είναι ότι σε ποσοστό 70 με 80% υπάρχει κοινό έδαφος και δυνατότητα σύμπλευσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια δεν θα αποδειχθεί προσχηματική και θα καταλήξει σε δημιουργία νέου πολιτικού φορέα ή στη διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν δείχνει ότι η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης θέλουν ειλικρινά να συμπορευθούν. Στη συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία σχετικά με τις off shore η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλειπε και ο επικεφαλής του Ποταμιού συγκρούστηκε σκληρά με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τον ειρωνεύτηκε πως εκπροσωπεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την αποχώρηση της Ν.Δ. από το κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια ανταλλάχτηκαν φαρμακερά tweets ανάμεσα στον εκπρόσωπο της Χ. Τρικούπη Π. Χρηστίδη και στη διευθύντρια γραφείου τύπου Λ. Παπαδάκη για το ποιος πολιτικός αρχηγός έκανε τη σωστή επιλογή, αυτός που πήγε στη Βουλή ή εκείνη που έλειψε. Αλλά και επί της ουσίας, δεν θα βρει εύκολα κανείς κάποιον στο Ποτάμι που να συμφωνεί με τη θέση του ΠΑΣΟΚ για κρατικές αστικές συγκοινωνίες, αντίθετα οι περισσότεροι θυμίζουν τα ελλείμματα που έχουν σωρευτεί τόσα χρόνια.

Αύριο Δευτέρα, Γεννηματά, Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜ.ΑΡ.) και Σκυλακάκης (Δράση) θα καθίσουν ο ένας δίπλα στον άλλον σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Γκάζι για θεσμικές μεταρρυθμίσεις με ομιλητές τους Διαμαντούρο, Σωτηρέλη, Κοντιάδηκαι με πρωτοβουλία της Επιτροπής Διαλόγου. Δεν είναι βέβαιο ότι το πλάνο αυτό θα ενισχύσει την αισιοδοξία όσων πιστεύουν μια άποψη που αποδίδεται από συνομιλητές του στον Κώστα Σημίτη, ότι «η κεντροαριστερά είναι καταδικασμένη να υπάρξει».

Βερελής, Κοντογιαννόπουλος, Μπίστης είναι τρία από τα πρόσωπα που φέρονται να πιστεύουν ότι πρέπει να αναλάβει κάποιον ρόλο ο πρώην πρωθυπουργός προκειμένου να αποκτήσει δυναμική το εγχείρημα.

Ο ίδιος όχι απλώς δεν θέλει αλλά λένε πως εκφράζει στους συνομιλητές του την άποψη ότι αυτό «θα κάνει κακό, γιατί θα γυρίσει τη συζήτηση στο παρελθόν, ενώ πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον». Πιστεύει, λένε, ότι «αλίμονο αν στις εξελίξεις των επόμενων ετών η παράταξή μας μείνει αμέτοχη λόγω κατακερματισμού, αλλά για να παίξει ρόλο πρέπει να υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό».

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα