Ψήφιση των μέτρων και μετά η δόση

13:27 5/5/2017 - Πηγή: Antinews

Την ψήφιση των μέτρων περιμένει το Eurogroup για να επικυρώσει την τεχνική συμφωνία (SLA), και τους όρους για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, αλλά και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στο άμεσο μέλλον, στη βάση πάντως της συμφωνίας του Μαΐου του 2016.

Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες αξιωματούχος, μετά την ολοκλήρωση

της έκτακτης συνεδρίασης του EuroWorking­Group, όπου αποτιμήθηκαν οι εξελίξεις μετά την προκαταρκτική συμφωνία.

Νωρίτερα, την καταρχήν συμφωνία χαιρέτισαν Moody's και Fitch, ως πρώτο θετικό βήμα για την απελευθέρωση πόρων προς την Ελλάδα και το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες για ελάφρυνση χρέους, διατηρώντας όμως επιφυλάξεις για την επόμενη μέρα, με τη Moody's να προσγειώνει στο 1,5% την εκτίμηση για ανάπτυξη φέτος και να παραμένει σκεπτική για την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων.

Χθες, λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7, όπου αναμένεται συνεδρίαση του Washington Group για την Ελλάδα στις 11 ? 13 Μαΐου, που θεωρείται σημαντικό ορόσημο σύμφωνα με ξένους αξιωματούχους, το EWG συνεδρίασε εκτάκτως.

Μετά τη συνεδρίαση, Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίασε ότι το EWG έκανε αποτίμηση της αξιολόγησης, καλωσορίζοντας την προκαταρκτική συμφωνία σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση και να διευθετήσει τη βιωσιμοτητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016.

Επιφυλακτικοί οι οίκοι
Οι εξελίξεις έως τώρα έγιναν πάντως αποδεκτές με συγκρατημένη αισιοδοξία από τους ξένους οίκους, που παραμένουν όμως επιφυλακτικοί εν αναμονή των αποφάσεων για χρέος και πλεονάσματα.

Σύμφωνα με τη Moody's:

[1] Η συμφωνία αυξάνει την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους και είναι θετική για το αξιόχρεό της χώρας, αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση περίπου 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, απαραίτητες για τις αποπληρωμές χρέους τον Ιούλιο.

[2] Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και οι βελτιωμένες προοπτικές αποπληρωμής των χρεών προς την Ευρωζώνη, θα ήταν σημαντικό θετικό μήνυμα για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές, ενώ ίσως ανοίξει το δρόμο για το QE.

[3] Αμφιβάλλει πάντως πως η Ελλάδα μπορεί να διατηρεί μεγάλα πλεονάσματα για πολύ, αναμένει πρωτογενή πλεονάσματα περίπου 2,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2018 και ανάπτυξη 1,5% φέτος.

Η Fitch:

[1] Η προκαταρκτική συμφωνία είναι θετικό βήμα προς την απελευθέρωση πόρων ενώ είναι προϋπόθεση για τις συζητήσεις ελάφρυνσης χρέους, αν και το χρονοδιάγραμμα και το αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών παραμένουν αβέβαια.

[2] Οι εξελίξεις ευθυγραμμίζονται με τις βασικές τους υποθέσεις, όταν επιβεβαίωσαν την αξιολόγηση «CCC» τον Φεβρουάριο. Η Fitch έλαβε υπόψη την ευρύτερη συμμόρφωση με το πρόγραμμα και την επιθυμία της Ευρωζώνης να αποφύγει μια νέα ελληνική κρίση, ενώ εκτίμησε πως οι βουλευτές της κυβέρνησης είναι πιθανότερο να εγκρίνουν τα μέτρα παρά να τα απορρίψουν.

[3] Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο κοντά είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ορισμένοι Ευρωπαίοι σε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα και τη φύση μιας πιθανής ελάφρυνσης χρέους που θα επέτρεπε στο ΔΝΤ να λάβει μέρος στο τρίτο πρόγραμμα ως δανειστής, ενώ το χρονοδιάγραμμα για την εξασφάλιση μιας τέτοιας συμφωνίας και της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πριν από τον Ιούλιο, παραμένει σφιχτό.

[4] Θεωρεί όμως πως οι Ευρωπάιοι θα είναι έτοιμοι να εκταμιεύσουν πόρους χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, κυρίως επειδή η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους του προγράμματος. Τονίζει όμως πως μια απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μη λάβει μέρος θα περιέπλεκε την αξιολόγησή του και την εκταμίευση.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα