«Ψίχουλα» οι αποζημιώσεις για τα ροδάκινα

Κατά μέσο όρο 8 εκατομμυριάκια θα πάρουν οι παραγωγοί από Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία για την καταστροφή των ροδάκινων και νεκταρινιών από το ρωσικό εμπάργκο.

Τόσο κοστολόγησε η… ανοιχτοχέρα Κομισιόν τις ζημιές που η ίδια δημιούργησε αδιαφορώντας προφανώς και για το πολιτικό κόστος που θα έχει μια τέτοια απόφαση ειδικά στην εύθραυστη ισορροπία της Ελλάδας.

Σύμφωνα

με την απόφαση της ΕΕ. Συνολικά η χρηματοδότηση και για τις τέσσερις χώρες ανέρχεται σε 32,7 εκατ. ευρώ από τα οποία 29,7 αφορούν αποσύρσεις προϊόντων και τα 3 για την προώθηση σε άλλες αγορές. Πρόκειται για ελάχιστα χρήματα σε σχέση με αυτά που ζητούσαν οι παραγωγοί, κυρίως οι Έλληνες οι οποίοι έχουν υποστεί και τη μεγαλύτερη ζημιά. Όταν στην Ελλάδα έχουν χαθεί μερικές χιλιάδες τόνοι, άλλοι έχουν πουληθεί με 5 λεπτά το κιλό αντί για 20 λεπτά και άλλοι θα σαπίσουν στα δέντρα, αυτό ασφαλώς δεν είναι κοινοτική αλληλεγγύη.

Σιγά μην πλήρωνε η Ευρώπη τη ζημιά που η ίδια προκάλεσε. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να ζητήσει επανεξέταση της απόφασης, αλλά δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βοηθήσει του παραγωγούς ανοίγοντας νέες αγορές και δίνοντάς τη δυνατότητα να προωθήσουν εκεί τα προϊόντα τους. Με διακρατικές συμφωνίες ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα