Πρωτοφανές! 8.190 λέξεις χρειάστηκε η ΕΣΗΕΑ για να διαγράψει τον Σίμο Κεδίκογλου!

Με 8.190 λέξεις το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κατάφερε να διαγράψει δια παντός τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου επειδή – λέει- ανακοίνωσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ.

Την ίδια στιγμή διατηρεί στις τάξεις της διαφόρους ανενεργούς δημοσιογράφους, εκδότες φυσικά, που προβαίνουν ανελέητα σε απολύσεις και πολλούς, πάμπολους κρυφούς λομπίστες και δημοσιοσχετίστες των γραφείων Τύπου.

Απολαυστικό το «δια ταύτα» της διαγραφής

του υφυπουργού στον πρωθυπουργό.

Ο συν. Σίμος Κεδίκογλου, κρίθηκε με ψήφους 4 έναντι 1 πειθαρχικά ελεγκτέος, για αντισυναδελφική και αντιδεοντολογική (αντισυνδικαλιστική) συμπεριφορά, κατ’ εξακολούθηση.

Ποινή:

Με ψήφους 4 έναντι 1 επιβλήθηκε η οριστική διαγραφή από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή ενός μηνός.

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013 υπό την προεδρία του τακτικού μέλους συν. Γιώργου Μέρμηγκα, λόγω απουσίας του προέδρου συν. Περικλή Κοροβέση και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου και Μανώλη Καραμπατσάκη, των αναπληρωματικών μελών συν. Άρη Καρρέρ και Γιώργου Γκιώνη, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 13.06.13 αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης του Συμβουλίου κατά του κ. Σίμου Κεδίκογλου.

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση για το σκοπό αυτό, αφού στην προηγηθείσα από 26.07.13 συνεδρίαση, δεν υπήρχε η προβλεπόμενη απαρτία.

Το ΠΠΣ, ύστερα από αίτημά τους, εξαίρεσε ομόφωνα από την παρούσα υπόθεση τα αναπληρωματικά μέλη του ΠΠΣ, συν. Εύα Νικολαίδου και Κατερίνα Φρύσσα, σύμφωνα με το άρθρο 18 του Καταστατικού, το άρθρο 52, παρ. στ’ του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το άρθρο 15 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Πειθαρχικών Συμβουλίων, επειδή ήσαν εργαζόμενες στην ΕΡΤ.

Το ΠΠΣ, στην 93 η συνεδρίασή του (13.06.13), αποφάσισε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης με το εξής κατηγορητήριο:

«Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη:

α) Την από 11.06.13 ανακοίνωση-καταγγελία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.

β) Τις σχετικές καταγγελίες υπ’ αριθμ. πρωτ. 1323/12.06.13 και 1324/12.06.13 αντίστοιχα των συν. Μιμής Τουφεξή και Κώστα Μπετινάκη.

γ) Τα σχετικά δημοσιεύματα

Ασκεί αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά του συν. Συμεών Κεδίκογλου, κυβερνητικού εκπροσώπου, αναπληρωτή υπουργού, υπεύθυνου για θέματα ΜΜΕ, με το ακόλουθο κατηγορητήριο:

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, πολλές φορές είχε κατά το παρελθόν καταγγείλει τα αρνητικά φαινόμενα στην ΕΡΤ ΑΕ. Ενδεικτικά σημειώνουμε την υπ’ αριθμ. πρωτ. 189/2011 σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔ, το οποίο καταγγέλει με απόλυτο τρόπο τα ακόλουθα:

«Είναι δυστυχώς κοινή πεποίθηση ότι στο χώρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης επικρατούν φαινόμενα παρανομίας, ευνοιοκρατίας και διαφθοράς, με στόχο το απροστάτευτο δημόσιο χρήμα. Οι παρανομίες στην οικονομική διαχείριση για την οποία πολλοί ιθύνοντες κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις, οι αποκαλύψεις για εξωφρενικές αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και άλλα ανάλογα, έχουν προκαλέσει την έντονη αγανάκτηση του κοινωνικού συνόλου, που με τις εισφορές του καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας της ΕΡΤ.

Πέραν αυτών και μάλιστα σε μία περίοδο που η ανεργία στον κλάδο μας, και όχι μόνο, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η ΕΡΤ και οι αρμόδιοι πολιτικοί-διοικητικοί παράγοντες εξακολουθούν να παραβιάζουν προκλητικά τον Νόμο, που απαγορεύει την πολυθεσία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έτσι, δεν εκδηλώνουν την παραμικρή αντίδραση, όπως έχουν υποχρέωση, όταν πολλοί είναι εκείνοι που έχουν δύο, τρεις ή και περισσότερες θέσεις στο δημόσιο, ενώ άλλοι, χωρίς δουλειά, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Η αργομισθία είναι ένα άλλο προκλητικό φαινόμενο, που συνεχίζεται με την ανοχή, αν όχι ενθάρρυνση των αρμοδίων, καθώς το οικονομικό κόστος επιρρίπτεται και αυτό στο κοινωνικό σύνολο. Σχετική καταγγελία έχει γίνει και από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, αλλά η συγκάλυψη και εδώ είναι ο κανόνας. Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας υπενθυμίζει στους συναδέλφους, τις ρητές διατάξεις του Καταστατικού, που θεωρούν την αργομισθία βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα.

Το «ψυγείο» είναι ένα άλλο αποκρουστικό φαινόμενο, με «αναγκαστική» αργομισθία για όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι επιθυμητές οι υπηρεσίες τους.

Δυστυχώς όμως η έλλειψη συγκεκριμένης αντίδρασης από τους θιγόμενους, αφήνει πολλά περιθώρια εντυπώσεων ότι η κατάσταση αυτή έχει και την παθητική αποδοχή. Για τούτο κάθε δημοσιογράφος που αντιμετωπίζει άρνηση αποδοχής των υπηρεσιών του θα πρέπει να προβαίνει σε σχετική καταγγελία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ή τα Πειθαρχικά Συμβούλια, ώστε να επιλαμβάνονται.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας υπογραμμίζει επιπλέον και τις ευθύνες των συναδέλφων διευθυντικών στελεχών για την εξάλειψη των αρνητικών αυτών φαινομένων και άλλων ανάλογων, ώστε να μην διασύρεται ο κλάδος και να μην προκαλείται η εύλογη αγανάκτηση της κοινωνίας».

Τις θέσεις αυτές του ΕΟΔ, ο κ. Κεδίκογλου προφανώς εγνώριζε, καθώς οι σχετικές ανακοινώσεις δημοσιεύονται και στις εφημερίδες και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ, την οποία όφειλε να παρακολουθεί ως μέλος της.

Ο κ. Κεδίκογλου, ανέλαβε πριν ένα χρόνο τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αναπληρωτή υπουργού, υπεύθυνου για θέματα ΜΜΕ.

Δυστυχώς, όμως, εκώφευσε, αποφεύγοντας τις αναγκαίες παρεμβάσεις για περιορισμό αν όχι εξάλειψη των αρνητικών φαινομένων που καταγγέλονταν από το Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, κάτι που ήταν και καθήκον του από την κυβερνητική θέση που κατείχε. Αντίθετα, όπως καταγγέλεται, θεώρησε ευκαιρία για διορισμούς «από το παράθυρο» φιλικών του ατόμων, αλλά και συγγενών, κουμπάρων, φίλων και πολιτικών στελεχών, που προωθούνταν και από άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.

Αφού λοιπόν αυτή ήταν η αρνητική πρακτική του, ανακοίνωσε αιφνίδια το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις απολύσεις όλων των εργαζομένων.

Η απόφαση αυτή, χωρίς τον ελάχιστο σεβασμό προς την ιστορία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα και τον ευρύτερο ρόλο του, προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις και έντονες επικρίσεις στην Ελλάδα, αλλά και στον απόδημο ελληνισμό, ακόμη και σε διεθνείς οργανώσεις και ξένους πολιτικούς παράγοντες. Πέρα από την απροκάλυπτη κοινωνική βαναυσότητα σε βάρος των απολυομένων.

Ο κ. Κεδίκογλου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις έντονες αυτές αντιδράσεις και τις μεγάλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, επιδόθηκε σε μια άνευ προηγούμενου κατασυκοφάντηση του συνόλου των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, αλλά και ευρύτερα όλων των εργαζομένων. Έτσι, αντί να περιοριστεί στα αρνητικά φαινόμενα, που συνεχώς κατήγγελεη ΕΣΗΕΑ, απαξίωσε το σύνολο του προσωπικού, ώστε να παραπληροφορήσει τον κόσμο ότι επικρατούσε μια γενικευμένη κατάσταση διαφθοράς στην οποία όλοι οι εργαζόμενοι μετείχαν. Και προφανώς εξαγιάζοντας τους κατά καιρούς φορείς της εξουσίας, όπως και τον εαυτό του, καθώς όλα τα αρνητικά φαινόμενα άνωθεν είχαν την δρομολόγησή τους, και δεν άγγιζαν την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, που είχαν μόνο τις αμοιβές που προβλέπονταν από τις Συλλογικές Συμβάσεις ή και χαμηλότερες.

Ειδικότερα, στην από 12.06.13 συνέντευξή του στους ανταποκριτές ξένου Τύπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «…απεργούσαν οι δημοσιογράφοι γιατί τους είχαμε κάνει ειδικό μισθολόγιο, το οποίο τους καθιστούσε τους πλέον προνομιούχους του ελληνικού δημοσίου…». Ο ισχυρισμός αυτός είναι παντελώς ψευδής και συκοφαντικός, καθώς απευθύνεται στο σύνολο των εκεί εργαζομένων συναδέλφων.

Όπως προαναφέρθηκε, η ίδια η ΕΣΗΕΑ είχε με τα θεσμοθετημένα όργανά της επανειλημμένα καταγγείλει με απόλυτο τρόπο, τα αρνητικά φαινόμενα αμοιβών εκατοντάδων χιλιάδων ετησίως, διπλοθεσιτών στο δημόσιο, κατά παράβαση του Νόμου και πολλά άλλα, που αφορούσαν δημοσιογράφους όπως και άλλους εργαζόμενους. Όπως και είχε επισημάνει τις χαμηλές αμοιβές για την μεγάλη πλειοψηφία, την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας με τα γνωστά μπλοκάκια και άλλα φαινόμενα, που συμπίεζαν με κάθε τρόπο τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων.

Ο κ. Κεδίκογλου επιλέγοντας την πολιτική του ιδιότητα, παρέμεινε παράλληλα και μέλος της ΕΣΗΕΑ. Ως εκ τούτου, είναι αυτονόητο ότι οφείλει να σέβεται το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας.

Δυστυχώς, με τις ως άνω ενέργειές του, παραβίασε σωρεία σχετικών διατάξεων:

α) Το άρθρο 7, παρ. 1, εδ. α΄ του Καταστατικού, που επιβάλλει στα μέλη της ΕΣΗΕΑ «…να τηρούν την επαγγελματική αλληλεγγύη και να δείχνουν διαγωγή, συμπεριφορά και ήθος ανάλογες με το λειτούργημα που ασκούν.

β) Το άρθρο 7, παρ. 1, εδ. δ΄ του Καταστατικού, που επιβάλλει στα μέλη της Ένωσης «…να υπερασπίζονται συναδέλφους τους που συκοφαντούνται…».

γ) Το άρθρο 1 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, που υπογραμμίζει την υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου:

α΄ «Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας».

β΄ «Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών».

δ΄ «Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του».

δ) Το άρθρο 6, εδ. α΄ του Κώδικα Δεοντολογίας, που θεωρεί υποχρέωση του δημοσιογράφου: « Να σέβεται την προσωπικότητα των συναδέλφων του. Να μην εκτοξεύει εναντίον τους ασύστατες κατηγορίες …».

Πέραν αυτών, ο κ. Κεδίκογλου επανειλημμένα έχει κατά το παρελθόν προβεί σε απαράδεκτες απαξιωτικές δηλώσεις για την νόμιμη Διοίκηση της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ. Χαρακτηριστική είναι η από 20.02.13 δήλωσή του, στην οποία χαρακτηρίζει ως «φερέφωνα» την συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσιογράφων και ότι έφτασε «στα έσχατα όρια ανυποληψίας». Και οι δηλώσεις του αυτές γίνονται με παραγνώριση των όσων επιτάσσουν τα ήδη μνημονευθέντα άρθρα του Καταστατικού και του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, τα οποία κατ’ εξακολούθηση παραβιάζει».

Η από 11.06.13 ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, που συνεδρίασε στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, καταδικάζει απερίφραστα το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της Κυβέρνησης, η οποία, με δηλώσεις του κ. Κεδίκογλου που θυμίζουν Χούντα, ανακοίνωσε το πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα «κλείσιμο» της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να «κλείσει» η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και θα χρησιμοποιήσει κάθε πολιτικό, συνδικαλιστικό και νομικό μέσο για να βάλει φραγμό στην ασυδοσία της Κυβέρνησης, που με φασιστικό τρόπο επιχειρεί να ελέγξει την ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Καλεί σε αγώνα όλους τους συναδέλφους της ΕΡΤ και κηρύσσει όλο τον Κλάδο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Καλεί όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, οργανώνοντας νυχθημερόν ομάδες περιφρούρησης.

Απευθύνει έκκληση στους εργαζόμενους όλης της χώρας να αντιδράσουν στο ξεπούλημα του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης και να συμπαρασταθούν στον αγώνα των 2.656 εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Καλεί όλα τα κόμματα να πάρουν θέση χωρίς περιστροφές. Τώρα κρίνονται όλοι.

Τέλος, καλεί τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου να παραδώσει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και να παραιτηθεί από μέλος της ΕΣΗΕΑ, άλλως το Δ.Σ. θα προχωρήσει στη διαδικασία διαγραφής του από το Σωματείο μας…».

Στην από 12.06.13 καταγγελία της, η συν. Μιμή Τουφεξή, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Ως δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ, καταγγέλω τον κ. Κεδίκογλου γιατί συμμετείχε, ανακοίνωσε και συναίνεσε στην απόλυση εκατοντάδων συναδέλφων της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, που αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση που υπηρετεί, κατά τρόπο απόλυτα άδικο και πραξικοπηματικό, αδιαφορώντας για την ανεργία και την οδύνη στην οποία οδηγεί συνειδητά τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Επιπλέον τον καταγγέλω διότι κατασυκοφάντησε τους εργαζόμενους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, με γενικεύσεις, αποδίδοντας σ’ αυτούς σπατάλες και διασπάθιση των χρημάτων του ελληνικού λαού…

Καταγγέλω, επίσης, τον κ. Κεδίκογλου ότι παραπλάνησε τόσο τους συναδέλφους του της ΕΡΤ, όσο και τον ελληνικό λαό, όταν μέχρι και πριν λίγες ημέρες, διέψευδε ότι υπάρχει θέμα κλεισίματος της ΕΡΤ, (οι σχετικές δηλώσεις έχουν καταγραφεί και αποτυπωθεί σε όλα τα Μέσα), ενώ τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του στην κυβέρνηση, απεργάζονταν τη διάλυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, παραδίδοντας το αγαθό της πληροφόρησης μόνο στον ιδιωτικό τομέα…».

Στην από 12.06.13 καταγγελία του, ο συν. Κώστας Μπετινάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει παραδώσει την δημοσιογραφική του ταυτότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και δεν έχει παραιτηθεί από επαγγελματίας δημοσιογράφος, ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Επειδή

Τον θεωρώ από τους κύριους υπαίτιους της απόλυσης ΟΛΩΝ των συναδέλφων και των εργαζόμενων στην ΕΡΤ

Υπεύθυνο για την προσπάθεια χειραγώγησης της Ενημέρωσης…».

Το ΠΠΣ, κάλεσε αυτεπαγγέλτως μάρτυρες για την υπόθεση:

Ο συν. Κώστας Μπετινάκης, πρώην γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, κατέθεσε, μεταξύ άλλων:

«Έχω διατελέσει γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ και θεωρώ ότι ο Σίμος Κεδίκογλου, με τη στάση του και τις πράξεις του, έχει παραβιάσει το Προοίμιο και το άρθρο 7 του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ, καθώς και τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος…

Επειδή έχω υπηρετήσει στην ΕΡΤ, τόσο στο ειδησεογραφικό τμήμα της ραδιοφωνίας (Πρώτο Πρόγραμμα), καθώς και στην τηλεόραση (ΕΤ1 και ΝΕΤ), πολλές δεκαετίες, αισθάνομαι ότι η στάση και το λεγόμενο διάγγελμά του, έθιξε την αξιοπρέπεια και τη δημοσιογραφική υπόσταση όλων των συναδέλφων, που υπηρετούσαν ως εκείνη τη στιγμή στην ΕΡΤ…

…Ουδέποτε οι συνάδελφοι της ΕΡΤ, υπήρξαν αυτό που λέγεται υψηλόμισθοι, πλην ειδικών περιπτώσεων. Οι ειδικές αυτές περιπτώσεις ήταν τα συμβόλαια των εκλεκτών των κυβερνήσεων, στους οποίους ανατίθενταν ειδικές εκπομπές. Όπως αναφέρω στο σχετικό 1, σελίδα 2, η κα. Σαλαγκούδη, για την εκπομπή «136» ως ΠΕΘ.

Το ΕΟΔ της ΕΣΗΕΑ, έχει καταδικάσει τις διάφορες σκανδαλώδεις αμοιβές. … πολλά αρνητικά φαινόμενα της ΕΡΤ (όπως διπλοθεσίες, αργομισθίες κλπ)».

Ο συν. Γιώργος Φιλιππάκης, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Έχω διατελέσει μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Έχω εργαστεί στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ από το 1982 έως το 2008…

…Για τις αμοιβές των εργαζομένων, στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν με συμβάσεις τρίμηνες, εξάμηνες ή ετήσιες (ΔΠΥ). Υπήρχαν ορισμένοι συνάδελφοι αορίστου χρόνου, οι οποίοι αμείβονταν και αυτοί με ελάχιστα ποσά, δεδομένου ότι οι ΣΣΕ της ΕΡΤ, ήταν πολύ χαμηλότερες των συμβάσεων της ΕΣΗΕΑ με τις εφημερίδες και τους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Ειδικότερα, όσοι εργάζονταν με «μπλοκάκι» -ανάμεσα στους οποίους και εγώ, για 14 χρόνια-, δεν υπήρχε επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα και θέρους, ενώ στην ουσία ήμασταν κανονικά σε σχέση εργασίας. Συνεπώς, για όλους αυτούς τους συναδέλφους, δεν ευσταθεί η καταγγελία του κ. Κεδίκογλου για υπέρογκες αμοιβές.

Ειδικότερα αναφέρω ότι σε όλη τη διάρκεια της εργασίας μου στην ΕΡΤ, συμμετείχα σε περισσότερες από 35 αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες, συμπεριλαμβανομένου και στα γεγονότα στην Ταϊλάνδη (τσουνάμι), δεν εισέπραξα ποτέ μου δεκάρα τσακιστή.

Εκτός των χαμηλόμισθων, υπήρχαν συνάδελφοι υψηλόμισθοι, τους οποίους διόριζε η εκάστοτε κυβέρνηση ή η εκάστοτε δικομματικές ή τριτοκομματικές κυβερνήσεις τους διόριζαν με κομματικά κριτήρια, κάτι που λογικά πρέπει να γνωρίζει και ο κ. Κεδίκογλου. Στοιχείο που αποδεικνύει αφενός την πελατειακή σχέση, αλλά και την ρουσφετολογική τακτική των κυβερνήσεων.

Πολλά αρνητικά φαινόμενα, που και ο ίδιος γνωρίζω είχαν στηλιτευτεί επανειλημμένα από το ΕΟΔ της ΕΣΗΕΑ. Μισθοί εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως, διπλοθεσίτες, αργομισθίες κλπ. Έχω ακούσει στη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων της ΕΡΤ, ότι και η κυβέρνηση της οποίας κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι και τώρα ο κ. Κεδίκογλου, είχε προχωρήσει σε ανάλογους διορισμούς. Σαν μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, είχαμε εικόνα για τη συνέχιση των εκφυλιστικών αυτών φαινομένων.

Η κοινωνική αντίδραση που προκλήθηκε από το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ήταν τεράστια από το σύνολο των πολιτών, που ανήκει σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους. Ειδικότερα, αναφέρω την καταδίκη της Ελλάδας από την EBU, που είναι η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία των κρατικών ραδιοτηλεοράσεων, μέλος της οποίας ήταν και η ΕΡΤ. Ειδικότερα σας αναφέρω ότι ήταν τεράστιο πλήγμα το κλείσιμο της ΕΡΤ για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι παρακολουθούσαν αποκλειστικά και μόνο τα τρία κρατικά κανάλια, ενώ τώρα παρακολουθούν αναγκαστικά τα τούρκικα.

…Ο κ. Κεδίκογλου είχε κάθε δυνατότητα να αρνηθεί το κλείσιμο της ΕΡΤ, υποβάλλοντας ευθέως την παραίτησή του, με δεδομένη την ιδιότητά του ως μέλος της ΕΣΗΕΑ.

…Ο κ. Κεδίκογλου ανέχθηκε τα παραπάνω εκφυλιστικά φαινόμενα, διορίζοντας περισσότερους συμβούλους, από ότι παρέλαβε, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες που ακούγονταν στις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων.

…Δεν είναι δικαιολογημένο το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αποτελεί αυθαίρετη πράξη της κυβέρνησης…

…Δεν γνωρίζω αν είναι ο ίδιος που έδωσε προφορικά ή έγγραφα εντολή για να πέσει μαύρο στην ΕΡΤ, αλλά θεωρώ ότι αφενός από το διάγγελμα που διάβασε στις 11.06.13, είχε συμμετοχή στη λήψη της τελικής απόφασης.

…Ο κ. Κεδίκογλου, σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος, θεωρώ ότι ξεπούλησε τους συναδέλφους του, κυρίως με την ΚΥΑ. Οι δε ενέργειές του απέναντι στη συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, ήταν απαράδεκτες».

Ο συν. Δημήτρης Τσαλαπάτης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, μεταξύ άλλων, κατέθεσε:

«Είμαι μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και με την ιδιότητα αυτή, συμμετείχα και στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την ΣΣΕ-ΕΡΤ. Επίσης, με την ιδιότητα, κατά την περίοδο μέχρι το 2008, του προέδρου της ΠΟΕΣΥ και σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους προέδρους… είχαμε πάρει μέρος στη διαδικασία αποκατάστασης της εργασιακής σχέσης όλων των συναδέλφων δημοσιογράφων συμβασιούχων της ΕΡΤ, που για χρόνια κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, που με την ένταξή τους στα κλιμάκια της ΣΣΕ με βάση την προϋπηρεσία τους.

Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων δημοσιογράφων, ακολουθούσε και ακολουθεί, όσα προβλέπουν οι ΣΣΕ…

Αυτά τα οποία ανακάλυψε όψιμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, κατασυκοφαντώντας τους συναδέλφους στην ΕΡΤ, προκειμένου να δικαιολογήσει την κυβερνητική εκτροπή στη δημόσια τηλεόραση, αφορούν προφανώς προσωπικές του εμπειρίες, ρουσφέτια στα οποία και αυτός επεδόθη με πάθος, όπως και οι προκάτοχοί του, του ίδιου ή και άλλων πολιτικών χώρων, που προηγήθηκαν στο συγκεκριμένο πολιτικό πόστο.

Είναι γνωστό ότι στην «Πρώτη Γραμμή» την προηγούμενη τετραετία, οι δυο σταρ, όλως ενδεικτικά, απολάμβαναν από μηνιαίες αποδοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, 32.000 ευρώ το μήνα, έκαστος, ενώ την ίδια ώρα η πληθώρα των συναδέλφων που εργάζονταν στην ίδια εκπομπή, αμειβόταν με μισθούς της ΣΣΕ κατά 30 φορές χαμηλότερους και οι νεότεροι με πολύ χαμηλότερη.

Οι τοποθετήσεις αυτές είχαν γίνει από προκάτοχο προφανώς του κ. Κεδίκογλου, του ίδιου πολιτικού χώρου, μόνο που τα θυμήθηκε τώρα για να κατασυκοφαντήσει το σύνολο των εργαζομένων στη δημόσια τηλεόραση.

Πέρα από την επιλεκτική μνήμη του, ο συγκεκριμένος κυβερνητικός εκπρόσωπος, προφανώς «ξέχασε» το πλήθος των ημετέρων του, μερικούς από τους οποίους βάφτισε δημοσιογράφους και οι οποίοι κατά περίεργο τρόπο κατάγονται από την Εύβοια, την προσωπική εκλογική του περιφέρεια και οι οποίοι αμειβόμενοι ως δήθεν δημοσιογράφοι ΠΕΘ (προσωπικό ειδικών θέσεων), ματαίως αναζητούντο στην ΕΡΤ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ο σχεδιασμός, όμως, για την κατάλυση-κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ξεκινάει ένα χρόνο νωρίτερα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, με στόχο αφενός την απόλυση του γενικού διευθυντού του ΑΠΕ Ηλία Μάτσικα, αλλά ταυτοχρόνως τη δημιουργία ενός άλλου φορέα στον οποίο θα συνυπήρχαν στην ουσία η ΕΡΤ και το ΑΠΕ…

Η αποκαλυπτική αρθρογραφία για το θέμα, εξανάγκασε το συγκεκριμένο κυβερνητικό εκπρόσωπο, να αποσύρει την τροπολογία.

Το δεύτερο τμήμα του σχεδίου ήταν η απολύτως παράνομη υπογραφή και εφαρμογή κοινής υπουργικής απόφασης, με την ανοχή αν όχι και συμμετοχή ορισμένων επίορκων συνδικαλιστών στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ και όχι μόνο, με την οποία καταργούνται οι ΣΣΕ και μειώνονται μέχρι και 41% οι μισθοί των συναδέλφων…

Από όσο γνωρίζουμε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την περίοδο που απασχολείτο με τη δημοσιογραφία, εργαζόταν στην ΕΡΤ η οποία, όπως και άλλους συναδέλφους, μετεκπαίδευσε στο εξωτερικό. Από το βιογραφικό του κ. Κεδίκογλου, προκύπτει ότι η περίοδος της μετεκπαίδευσής του, έγινε και σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της Αμερικής, πχ. CNN. Με την επιστροφή του, όμως, η εμπειρία αυτή δεν φαίνεται να αξιοποιήθηκε στην ΕΡΤ ΑΕ, παρά τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό της ΕΡΤ, επειδή όπως και ο ίδιος αναφέρει, την περίοδο εκείνη, αποχώρησε από την ΕΡΤ για να απασχοληθεί σε ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο…

Επιπροσθέτως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και μέλος της ΕΣΗΕΑ, με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, την ώρα που οι συνάδελφοί μας στην ΕΡΤ και όλος ο κλάδος με απόφαση των Ενώσεων Συντακτών απεργούσαν, εκείνος οργάνωσε συνέντευξη Τύπου και με δηλώσεις επεδόθη στην κατασυκοφάντηση και της απεργίας και των αιτημάτων του κλάδου και των εργαζομένων στην ΕΡΤ.

…Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η δημοσιογραφικής ιδιότητα, είναι προϋπόθεση της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας. Ως εκ τούτου, οι συνάδελφοι που εργάζονται στο δημόσιο δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι…

…Είναι βέβαιο ότι παραπληροφορούσε, γενικεύοντας με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκοντας να παρουσιάσει όλους τους συναδέλφους υπόλογους, προκειμένου να εξυπηρετήσει την κυβερνητική πολιτική…».

Ο μάρτυρας του εγκαλουμένου, καθηγητής κ. Φίλιππος Σπυρόπουλος, κατέθεσε, μεταξύ άλλων:

«Είμαι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών και δικηγόρος.

Επί των πραγματικών περιστατικών που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, δεν θα καταθέσω, διότι δεν τα αμφισβητώ. Θα καταθέσω τη νομική μου άποψη, κατά βάσην για τις δυο δηλώσεις του κ. Κεδίκογλου…

Ο κ. Κεδίκογλου, εξέφρασε πολιτικό λόγο, ο οποίος δεν μπορεί να είναι έκφραση όλης της αλήθειας. Όλη η αλήθεια συντίθεται από τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Ο κ. Κεδίκογλου, ως υφυπουργός και βουλευτής, δεν μπορεί να επιδεικνύει αλληλεγγύη σε κανέναν κλάδο επαγγελματικό, ούτε καν στον κλάδο, από τον οποίο προέρχεται. Οφείλει να ασκεί πολιτική, ανάλογα με τις απόψεις του με γνώμονα το γενικό συμφέρον…

Παρά του ότι η υπουργική του ιδιότητα τον ταυτίζει με το κράτος –είναι δηλαδή υψηλόβαθμο κρατικό όργανο–, εντούτοις δεν παύει να είναι και φορέας ελευθερίας του λόγου. Ο λόγος, όσο οξύς και αν είναι, δεν επιτρέπεται να τιμωρείται.

Επί των διατάξεων, που ενδεχομένως να εφαρμοστούν στην παρούσα πειθαρχική διαδικασία, αναφέρθηκα ήδη στην επαγγελματική αλληλεγγύη και στη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας. Για τις λοιπές διατάξεις, η εντύπωσή μου είναι ότι οι γενικές πολιτικές δηλώσεις του κ. Κεδίκογλου, που ως πολιτικές ενέχουν πάντοτε υπερβολή, δεν ενέχουν ούτε μείωση ή συκοφάντηση συναδέλφων του δημοσιογράφων, διότι δεν είναι προσωπικές και ότι οι δηλώσεις του αυτές δεν συνιστούν μετάδοση πληροφορίας ή είδησης, αλλά την πληροφορία και την είδηση καθ’ αυτών.

Για την ουσία του ζητήματος, του κλεισίματος δηλαδή της ΕΡΤ, θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτονοήτως υπήρξε τεράστια πολιτική έρις στην χώρα. Ο κ. Κεδίκογλου τάχθηκε σαφώς με το μέρος της μιας παράταξης, όπως όφειλε αφού το πίστευε. Ουδετερότητα ή ήπια στάση δεν θα ήταν δυνατόν να κρατήσει, λόγω της μεγάλης έριδος…

…Είναι δήλωση υπερβολική ως πολιτική δήλωση, αλλά μη στρεφόμενου κατά συγκεκριμένου προσώπου δεν θεωρώ ότι είναι συκοφαντική ή μειωτική. Από ό,τι μου είπε ο κ. Κεδίκογλου, πέραν των αλλαγών στο ΔΣ της ΕΡΤ, με την αντικατάσταση δυο ή τριών προσώπων, δεν διόρισε φίλους, συγγενείς ή κουμπάρους.

Αυτοί που κατηγορούνται ως υψηλόμισθοι, αργόμισθοι, διπλοθεσίτες κλπ, προφανώς διορίζονταν από τους πολιτικούς, μέσω του ΔΣ της ΕΡΤ.

…Ο πολιτικός λόγος είναι λόγος που δεν χρειάζεται πάντοτε αποδείξεις. Ενέχει και αυθαιρεσία…

…Δεν εκφράστηκε ως δημοσιογράφος, εκφράστηκε ως πολιτικός. Η υπερβολή είναι ότι δεν διεχώρησε τους αργόμισθους, διπλοθεσίτες, προνομιούχους και υψηλοαμειβόμενους κλπ, από τους λοιπούς εργαζόμενους της ΕΡΤ. Κατά τούτο, είναι υπερβολή. Οξύτητα έχει η δήλωση περί φερεφώνων και εσχάτων ορίων ανυποληψίας, αλλά τόσο η υπερβολή, όσο και η οξύτητα, εμπεριέχονται στην ελευθερία του λόγου…».

Ο δεύτερος μάρτυρας του εγκαλουμένου, σκηνοθέτης και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, κ. Χάρης Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, είπε:

«Είμαι σκηνοθέτης και πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ και πρόεδρος των Ελλήνων Σκηνοθετών επί δεκατρία χρόνια.

Θεωρώ ότι είναι θεωρητικό το σκεπτικό της δίωξης, γενικόλογο και δεν βλέπω ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ του δημοσιογράφου-υπουργού και του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας, που έχει εκδώσει την ανακοίνωση. Δεν βλέπω καμία αντιδικία. Πράγματα που λέτε εσείς (το ΕΟΔ), τα ίδια λέει και ο ίδιος ο κ. Κεδίκογλου.

Σημειώνω ότι στην ανακοίνωση του ΕΟΔ, υπογραμμίζονται και οι ευθύνες των συναδέλφων-διευθυντικών στελεχών, για τα αρνητικά φαινόμενα στη δημόσια τηλεόραση, το ίδιο επισημαίνει και ο ίδιος. Και κάθε φορά μιλά για κάποιους δημοσιογράφους, ποτέ δεν μιλάει για το σύνολο…

Το ΕΟΔ το 2011, πολύ εύστοχα κατήγγειλε «φαινόμενα παρανομίας, τεχνοκρατίας, διαφθοράς, αποκαλύψεις για αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ» κ.ά. Οι παρανομίες στην οικονομική διαχείριση για την οποία πολλοί ιθύνοντες κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις, για αποκαλύψεις για εξωφρενικές αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και άλλα ανάλογα. Αυτό το κείμενο, λειτούργησε ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία και αυτό το είδαμε στην πράξη και με το παραπάνω.

Ο κ. Κεδίκογλου, διάβασε μια ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος… Δεν πιστεύω ότι πρέπει να διωχθεί ένας άνθρωπος που διαβάζει μια ανακοίνωση…

…Δεν ήταν το σύνολο των δημοσιογράφων των εργαζομένων προβληματικοί. Το σύνολο των δημοσιογράφων ήταν σοβαροί στη δουλειά τους.

Εδώ υπάρχει ένα θέμα, ζητούσε η πολιτική ηγεσία, μέσω του Διεθνούς Συμβούλου, να ξεκαθαρίσει το τοπίο, απομακρυνόμενοι κάποιοι επίορκοι, αυτοί που είχαν δεύτερη δουλειά, κάποιοι που απουσίαζαν και δεν πήγαιναν ποτέ στην ΕΡΤ, αυτοί που έβγαιναν στη σύνταξη και η συνδικαλιστική ηγεσία, αρνήθηκε να φύγει έστω και ένας. Και αυτή η προσπάθεια έγινε πάρα πολλές φορές. Και μιλάω για την ΠΟΣΠΕΡΤ, όχι για την ΕΣΗΕΑ.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ, πιστεύω ότι δεν ήταν σύμφωνος με το κλείσιμο…

Έχω ακούσει, όπως με ρωτάτε, τον όρο “ golden boys”, που είχε την έννοια ότι ορισμένοι στο δημόσιο τομέα, αμειβόντουσαν με πολλά χρήματα. Στην ΕΡΤ, υπήρχε αυτό το φαινόμενο, αλλά τελευταία είχε περιοριστεί. Υπήρχαν ακόμη φαινόμενα αργομισθίας, διπλοθεσίας και το λεγόμενο «ψυγείο». Για όλα αυτά τα φαινόμενα καταρχήν έχει ευθύνη η εκάστοτε Διοίκηση.

Προφανώς οι πολιτικοί προϊστάμενοι, όπως με ρωτάτε, δεν έχουν λόγο στη Διοίκηση, με τη στενή έννοια, αλλά μπορούν να παρεμβαίνουν, να ελέγχουν και να δρουν…

Στα αρνητικά φαινόμενα που υπήρχαν, γίνονταν προσπάθειες από τη Διοίκηση για την αντιμετώπισή τους, αλλά βρίσκαμε πάντα δυσκολία από τη συνδικαλιστική ηγεσία.

Υπήρχε μια μεγάλη ευαισθησία του υπουργού πάνω στους δημοσιογράφους, λόγω και της ιδιότητάς του… και τους εξαίρεσε από το ενιαίο μισθολόγιο… Οι συμβασιούχοι πληρώνονταν με μισθό, όπως και οι αορίστου χρόνου. Η γενικότερή μου εικόνα ήταν ότι οι μισθοί ήταν πολύ χαμηλοί για τους δημοσιογράφους.

…Ως πρόεδρος των Ελλήνων Σκηνοθετών, είμαι αντίθετος στο κλείσιμο της ΕΡΤ και το έχω εκφράσει δημοσίως. Θέλω να επισημάνω εδώ ότι τεράστια ευθύνη για το κλείσιμο της ΕΡΤ, έχει η ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία είχε σε όλα τα Όργανα αποφάσεων εκπροσώπους, στο ΔΣ, στην Επιτροπή Προμηθειών, στην Επιτροπή Κοστολογίου και σε άλλα πολλά…».

Στο απολογητικό υπόμνημα που απέστειλε προς το ΠΠΣ, ο εγκαλούμενος κ. Σίμος Κεδίκογλου, ανέφερε:

«…1. Το ΠΠΣ, κατά παράβαση κάθε στοιχειώδους κανόνα σεβασμού των δικαιωμάτων, τήρησης αμερόληπτης και δίκαιης διαδικασίας για τον διωκόμενο, με παραπέμπει ενώπιον του με ένα κατηγορητήριο έμπλεο μεροληπτικότητας, αοριστίας, συκοφαντικό και ψευδές…

Κατ’ αποκλεισμό εμού και των συνηγόρων μου, το ΠΠΣ εξέτασε όλους τους μάρτυρες. …Αντιγράφω από τις σελ. 39 και 40 της 3ης έκδοσης του πονήματος «Ο Συνήγορος» του Γεώργιου-Αλέξανδρου Μαγκάκη: «… Ο Μεσαίωνας και η περίοδος της Απολυταρχίας υπήρξαν για τη δικηγορία και γενικότερα για τη δικαιοσύνη κυριολεκτικά σκοτεινή εποχή…

Η έγερση της κατηγορίας ήταν δημόσια υπόθεση και γινόταν αυτεπάγγελτα από τον λεγόμενο «εξεταστή δικαστή», πολλές φορές με Βάση μυστικές καταδύσεις. Ο δικαστής αυτός ήταν στη συνέχεια εκείνος που ερευνούσε τη Βασιμότητα της κατηγορίας (αυτή που ο ίδιος είχε εγείρει), ήταν δηλαδή, εκτός από κατήγορος, και ανακριτής, αλλά στη συνέχεια και κριτής της όλης υπόθεσης …

Κορύφωση και φριχτή επιδείνωση αυτού του συστήματος αποτέλεσε η «Ιερή Εξέταση»…»…

3. Δυστυχώς, όσο κι αν το επιθυμώ, δεν δικαιούμαι να παραβλέψω το ενδεχόμενο το ΠΠΣ να κρίνει νόμιμες και έγκυρες τις σε βάρος μου δίωξη και διαδικασία, κατά μείζονα λόγο, δεδομένου ότι το ίδιο είναι που άσκησε την εν λόγω δίωξη και κατευθύνει την εν λόγω διαδικασία…

…Συγκεκριμένα, η κατηγορία μού προσάπτει, πρώτα-πρώτα, ότι ενώ «προφανώς» … γνώριζα τις θέσεις του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, δεν κατόρθωσα εντός έτους να περιορίσω, αν όχι να εξαλείψω, τα αρνητικά φαινόμενα στην ΕΡΤ που κατήγγειλε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Αυτά, όμως, δεν απαγορεύονται από καμία από τις αντιγραφόμενες στην κατηγορία διατάξεις…

Εν συνεχεία, σίγουρα όχι σε μια επίδειξη … ευφράδειας, αντικειμενικής και ψύχραιμης θεώρησης των πραγμάτων, η κατηγορία μου προσάπτει ότι «… όπως καταγγέλλεται, θεώρησε ευκαιρία για διορισμούς «από το παράθυρο» φιλικών του ατόμων, αλλά και συγγενών, κουμπάρων, φίλων και πολιτικών στελεχών…»…

«Καταγγελίες», χωρίς -επιμελέστατα- να παρατίθεται ούτε ποιους φέρομαι να διόρισα «από το παράθυρο», ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΝΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ! Και ούτε καν έναν συγκεκριμένο δεν ανέφερε κανένας μάρτυρας! Επομένως, πρόκειται για ακραία αοριστία της κατηγορίας, που δεν θεραπεύθηκε (έστω απαραδέκτως) κατά τη διαδικασία. Συνεπώς, η κατηγορία, η σε βάρος μου δίωξη και η όλη διαδικασία είναι άκυρες. Εκτός, βεβαίως, κι αν ήθελε γίνει δεκτό ότι το ΠΠΣ δικαιούται να διατυπώνει, να κρίνει και να δέχεται επιμελώς αόριστες κατηγορίες, τεχνική που, ως γνωστόν, τελειοποίησε ο σταλινικός εγκληματίας, Andrei Vyshinsky .

Εν συνεχεία, η κατηγορία μού αποδίδει το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις εντεύθεν απολύσεις δημοσιογράφων. Όμως, ούτε έκλεισα την ΕΡΤ, ούτε απέλυσα δημοσιογράφους. Αντιθέτως, η λύση του νομικού προσώπου της ΕΡΤ ΑΕ, αλλά και των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού του (δεν μεσολάβησε καμία απόλυση κατά την έννοια του νόμου) έλαβε χώρα με Νόμο που ψήφισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο (άρθρο 14Β Ν. 3429/2005, όπως προστέθηκε με το άρθρο 66 Ν. 4022/2011 και συμπληρώθηκε με την ΠΝΠ της 10.06.13, την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου)…

Επιπροσθέτως, κατηγορούμαι ότι κατασυκοφάντησα το σύνολο των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και απαξίωσα το σύνολο του προσωπικού της. Όμως, η κατηγορία παραθέτει αποκλειστικά και μόνο μία περικοπή δήλωσής μου, συγκεκριμένα ότι «… απεργούσαν οι δημοσιογράφοι γιατί τους είχαμε κάνει ειδικό μισθολόγιο, το οποίο τους καθιστούσε τους πλέον προνομιούχους του ελληνικού δημοσίου …». Η δήλωση αυτή, καταρχήν, δεν αναφέρει το παραμικρό για το προσωπικό της ΕΡΤ, πλην δημοσιογράφων…

Όμως, το χειρότερο είναι ότι η κατηγορία δεν παραθέτει τις αμοιβές των δημοσιογράφων συγκριτικώς προς αυτές του ειδικού μισθολογίου, έτσι ώστε να προκύψει αν οι δημοσιογράφοι ήμασταν ο πλέον προνομιούχος κλάδος που μισθοδοτούταν με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου…

Τέλος, κατηγορούμαι ότι παραβίασα τον Κώδικα Δεοντολογίας και το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ, επειδή εξέφρασα δυσμενή γνώμη για τη συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου. Η κατηγορία αυτή, πέραν από νομικώς και πειθαρχικώς παντελώς ανεπέρειστη, είναι ανάξια δημοσιογράφου. Όχι, όμως, όταν απευθύνεται εναντίον του, αλλά όταν εκπορεύεται απ’ αυτόν. Διότι, πράγματι, είναι ανάξιος να αποκαλείται δημοσιογράφος, αλλά ακόμη και ελεύθερος δημοκράτης, όποιος σκέφθηκε να χρησιμοποιήσει την απειλή της διακοπής της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που φέρεται να συνεπάγεται η διαγραφή από την ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να εκβιάσει δημοσιογράφο, βουλευτή και υπουργό να μην εκφράζει τη γνώμη του, μόνο και μόνο επειδή ήταν δυσμενής για τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΣΗΕΑ…

…Κανένας μη συνδικαλιστής δημοσιογράφος δεν κατέθεσε ότι θεώρησε πως αναφέρθηκα σε ΟΛΟΥΣ τους δημοσιογράφους, όταν ουδέποτε χρησιμοποίησα αυτή τη λέξη, αντιθέτως, όπως βεβαιώθηκε από μάρτυρα, ξεκαθάρισα ότι πλήθος άξιοι άνθρωποι εργάζονταν στην ΕΡΤ.

…Είναι σαφές ότι ο κ. Φιλιππάκης βεβαίωσε αποκλειστικώς ότι διάβασα μια ανακοίνωση της κυβέρνησης, πράγμα που, βεβαίως, δεν μπορεί να απαγορεύεται από καμία διάταξη. Κατά συνέπεια, με βάση την κατάθεση Φιλιππάκη, η απαλλαγή μου επιβάλλεται.

Ο κ. Μπετινάκης, καταθέτει κι αυτός γνώμες και απόψεις του και μου προσάπτει αποκλειστικώς την κυβερνητική ανακοίνωση…

Ο κ. Τσαλαπάτης, παραδέχεται ότι η ΕΡΤ έβριθε ρουσφετιών, τα οποία με κατηγορεί ότι ανακάλυψα όψιμα, πράγμα άσχετο προς την κρινόμενη υπόθεση. Στη συνέχεια, παραπονείται για τις υπέρογκες αμοιβές δύο σταρ, τις οποίες λάμβαναν όταν εγώ δεν είχα καμία σχέση με την ΕΡΤ, όπως ο ίδιος παραδέχεται, πράγμα, όμως, επίσης άσχετο με την κρινόμενη υπόθεση. Μετά με κατηγορεί για επιλεκτική μνήμη, διορισμούς (χωρίς να αναφέρει κανένα συγκεκριμένο), κατάθεση τροπολογίας άσχετης προς την υπόθεση, υπογραφή Κ.Υ.Α. άσχετης προς την υπόθεση…

…Όσα επιμελώς αορίστως μου προσάπτονται -πέραν του κλεισίματος της ΕΡΤ που, όπως προεξέθεσα, δεν μπορεί να αποδοθεί σ’ εμένα-αποτελούν ΕΚΦΡΑΣΗ ΓΝΩΜΗΣ ΚΑΙ ΔΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, όπως κατέθεσαν και οι μάρτυρες μου, και μάλιστα υπό την παράλληλη ιδιότητά μου ως βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που απολαμβάνει ειδικής προστασίας κατά το άρθρο 61 του Συντάγματος…

7. Όπως προκύπτει από την κατηγορία και ανέλυσε ο μάρτυρας Παπαδόπουλος, το ΕΟΔ της ΕΣΗΕΑ κατήγγειλε, αν όχι όλα, πολλά απ’ όσα κατήγγειλα κι εγώ (και επιβεβαίωσε και ο μάρτυρας). Συνακόλουθα, δικαιούμαι να διερωτώμαι:

Μπορεί οιοσδήποτε να κατονομάσει δέκα (10) έστω περιπτώσεις δημοσιογράφων της πρώην ΕΡΤ, ενάντια στους οποίους να ασκήθηκε αυτεπαγγέλτως πειθαρχική δίωξη από την ΕΣΗΕΑ για όλα αυτά που κατήγγειλε η ίδια η ΕΣΗΕΑ ότι συνέβαιναν στην ΕΡΤ, με συνέπεια τη διαγραφή τους;

Πληροφορούμαι ότι δεν υπάρχουν όχι δέκα (10), αλλά ούτε ένας (1). Όμως, επειδή, ως δημοσιογράφος, είμαι από τη φύση μου περίεργος, αγωνιώ να με ενημερώσει σχετικώς η ΕΣΗΕΑ…

…Μήπως θα είναι καλύτερο να διερωτηθεί γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων απαξιεί να ψηφίσει για συνδικαλιστική ηγεσία; Αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έχουν περιπέσει σε ανυποληψία; Η κατάληψη των εγκαταστάσεων της πρώην ΕΡΤ από λίγες δεκάδες εργατοπατέρες και των συν αυτοίς, που εμποδίζουν τη λειτουργία του μεταβατικού φορέα, δεν είναι ανυπόληπτη -και εγκληματική-ενέργεια;

Κι οι ποινικώς κολάσιμες πράξεις αυτές δεν αποτελούν και πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και ηθικώς επιλήψιμες ενέργειες, που επιβαρύνουν τους Έλληνες εν μέσω της εθνικής προσπάθειας;…

…Κατασκευάστηκε σε βάρος μου μια δημοκρατικώς απαράδεκτη, νομικώς ασυνάρτητη και νοητικώς ανυπόστατη κατηγορία, προκειμένου να διαπομπευτώ και να τιμωρηθώ, επειδή το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε Νόμο, το Υπουργικό Συμβούλιο πρότεινε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Keywords
ΕΣΗΕΑ, λεξεις, ερτ αε, εν λόγω, ΕΡΤ, αθηνα, μμε, εοδ, ιθύνοντες, ελλαδα, μισθολογιο, σωρεία, ποεσυ, ετ1, νετ, δπυ, σσε, επιδομα, πασχα, ebu, συμμετοχή, κυα, συμβασιουχοι, σημαίνει, συγκεκριμένο, σταρ, μνήμη, βουλη, απε, cnn, απεργια, συνταγμα, γνώμονα, αποδειξεις, ποσπερτ, golden, σελ, Καταδύσεις, λύση, εκφραση, βιογραφικο, εφημεριδες, σταση εργασιας, απεργια οσε, Κορμός Χριστουγέννων, απεργιες σημερα, καθαρα δευτερα, απεργια μμε, επιλεκτικη χρεοκοπια, απολυσεις στο δημοσιο, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, πασχα 2012, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, κοινωνια, κομματα, μιλα, αμοιβες, μνήμη, το θεμα, γνωμη, δουλεια, ευβοια, ηγεσια, θεμα, μμε, περιοδος, ραδιοφωνο, σσε, σταρ, τηλεοραση, χουντα, ωρα, cnn, αρθρα, αρθρο, αλληλεγγυη, ανεργια, ανθρωπος, αξιοπρεπεια, αοριστου χρονου, απε, γεγονοτα, γεωργιου, γινει, γινονται, γνώμονα, δεδομενο, δευτερο, δευτερα, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δικτυα, εγινε, εγερση, εγγραφα, ευα, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκφραση, ελευθερια, ελλειψη, ενημερωση, ενθαρρυνση, εν λόγω, εννοια, εοδ, ερτ αε, ευθυνη, ζωνες, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υπηρχαν, υποθεση, υφυπουργος, θεωρητικο, ιθύνοντες, εικονα, κυβερνηση, κειμενο, κρατικο, κυα, λειτουργια, ληψη, λύση, λογο, μαυρο, μιμης, μειωση, νομικη αθηνων, νομικη, παντα, ολη η αληθεια, ορια, ουσια, παθος, υπογραφη, ποεσυ, ποσπερτ, ρολο, σελ, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συνταξη, σειρα, συμμετοχή, σωματειο, σωρεία, ταυτοτητα, τμημα, τρια, φυση, φυσικα, φορα, χρημα, οδυνη, ανηκει, δημητρης, ebu, εφαρμογη, εκπομπες, golden, χωρα, ειδησης, κωστας, νομικου, ομαδες, οργανα, σημαίνει, σπυροπουλος, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα