Πράγματα που συνέβησαν για πρώτη φορά το 2016

Βασιλική δίκη

Η Πριγκίπισσα Κριστίνα, που κατηγορήθηκε για φορολογική απάτη σε σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του συζύγου της, ο οποίος είναι έκτος στη σειρά διαδοχής του ισπανικού θρόνου, έγινε το πρώτο μέλος της ισπανικής βασιλικής οικογένειας που δικάζεται στην σύγχρονη Ιστορία. Ο σύζυγός της, πρώην Ολυμπιονίκης του χάντμπολ Ινιάκι Ουρνταγκάριν κατηγορείται για υπεξαίρεση δημοσίων κεφαλαίων ύψους 6 εκατ. ευρώ. Η πριγκίπισσα Κριστίνα, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο τον Ιανουάριο, αρνήθηκε τις κατηγορίες. Η ισπανική βασιλική οικογένεια έχει προσπαθήσει

να κρατήσει αποστάσεις. Απέκλεισε το ζευγάρι από τα επίσημα καθήκοντά όταν ξέσπασε η είδηση του σκανδάλου το 2011 και τους αφαίρεσε τον τίτλο του δούκα το 2015.

Μια θρυλική εξαγορά

Η Dalian Wanda Group απέκτησε τα αμερικανικά κινηματογραφικά στούντιο Legendary Entertainment αντί 3,5 δις δολ. τον Ιανουάριο, κάνοντας την Wanda Group την πρώτη κινεζική εταιρεία που εξαγοράζει ένα αμερικανικό στούντιο. Η Legendary ήταν πίσω από τις διεθνείς υπερπαραγωγές όπως το "Jurassic World" και το "Inception". Η εξαγορά δείχνει την αναγκαστική στροφή του Χόλιγουντ στο πιο πυκνοκατοικημένο έθνος.

Ο Πάπας και ο Πατριάρχης

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Κύριλλος, ηγέτης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, συναντήθηκαν στην Κούβα στις 12 Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένας επίσκοπος της Ρώμης και ένας Ρώσος πατριάρχης συναντώνται εδώ και σχεδόν 1.000 χρόνια. Η ιστορική συνάντηση ήταν ένα διπλωματικό πραξικόπημα για τον Φραγκίσκο, ο οποίος προσπαθούσε από καιρό να μειώσει τις εντάσεις που ξεκινούν από την βαθιά ρήξη μεταξύ του Ανατολικού και του Δυτικού πεδίου του Χριστιανισμού. Ο Φραγκίσκος είχε ήδη συναντηθεί και με άλλους Ορθόδοξους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου της Κωνσταντινούπολης.

Αγκαλιάζοντας σκαντζόχοιρους στο Τόκιο

Ένα καφέ με σκαντζόχοιρους άνοιξε στο Τόκιο, όπου οι άνθρωποι χαϊδεύουν τα συμπαθή ζωάκια - ένα χάιδεμα 30 λεπτών κοστίζει περίπου 10 δολάρια. Το "Χάρι", όπως ονομάζεται, εκπληρώνει την ανάγκη για "ιγιασαρέρου" που σημαίνει συναισθηματική ή ψυχολογική αποφόρτιση, σε πολυσύχναστες αστικές περιοχές όπου η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων δεν μπορεί να είναι εφικτή για μερικούς ανθρώπους.

Υπουργός ευτυχίας στη Μέση Ανατολή

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι χαρούμενοι πολίτες αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα. Ο Πρωθυπουργός Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ράσιντ αλ Μακτούμ, τον Φεβρουάριο, διόρισε τον Οχούντ Αλ Ρούμι, τον πρώτο υπουργό Ευτυχίας, δίνοντάς του την εντολή να "προωθήσει την ευτυχία". Τον Σεπτέμβριο, ο Αλ Ρούμι έστειλε 60 "επικεφαλής αξιωματούχους ευτυχίας και θετικότητας" στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο για ένα πρόγραμμα κατάρτισης πέντε μηνών για την επιστήμη της εξάπλωσης της ευτυχίας. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατατάσσονται στην 28η θέση στην Παγκόσμια Λίστα Ευτυχίας 2016 των Ηνωμένων Εθνών, πέφτοντας οκτώ θέσεις από την κατάταξή τους το 2015.

Το πρώτο αεροδρόμιο με ηλιακή ενέργεια στην Αφρική

Ένας αερολιμένας στη Νότια Αφρική εκμεταλλεύεται τη δύναμης του ήλιου με μια ηλιακή εγκατάσταση που ικανοποιεί περίπου το 40 τοις εκατό των ενεργειακών αναγκών του αεροδρομίου. Η εγκατάσταση είναι η πρώτη του είδους στην Αφρική και η δεύτερη στον κόσμο, μετά από το Διεθνές Αεροδρόμιο Cochin της Ινδίας. Οι 3.000 ηλιακοί συλλέκτες στο George Airport, μεταξύ Κέιπ Τάουν και Πορτ Ελίζαμπεθ, κόστισαν πάνω από 1 εκατ. δολ. για να εγκατασταθούν.

Ένας πιθανός νέος τρόπος διάσπασης των πλαστικών

Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν βακτήρια έξω από μια εγκατάσταση ανακύκλωσης μπουκαλιών που μπορεί να "φάνε" ένα κοινό είδος πλαστικού. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science τον Μάρτιο, το μικρόβιο Ideonella sakaiensis μπορεί να μετατρέψει το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο - που χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε πλαστικά μπουκάλια νερού, επειδή είναι ελαφρύ, αλλά ανθεκτικό - σε μια πηγή ενέργειας. Περισσότερα από 50 εκατομμύρια τόνοι αυτού του τύπου πλαστικού παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Ο πρώτος πύραυλος της SpaceX προσγειώνεται στη θάλασσα

Η SpaceX, που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία τεχνολογίας Elon Musk, προσγείωσε με επιτυχία τον πύραυλο Falcon 9 σε ένα πλοίο drone για πρώτη φορά στις 8 Απριλίου. Η προσγείωση ήταν ένα σημαντικό βήμα για την εταιρεία, επειδή η άριστη γνώση των ελιγμών σημαίνει ότι η SpaceX μπορεί να μειώσει το κόστος με την επαναχρησιμοποίηση ρουκετών και να παραμείνει ένα σημαντικό μέρος του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ. Η SpaceX έχει προσγειώσει πύραυλο στον Ατλαντικό Ωκεανό αρκετέ φορές από τότε.

Αυξάνεται ο πληθυσμό από άγριες τίγρεις

Το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής (WWF) ανέφερε τον Απρίλιο ότι ο αριθμός των τίγρεων που ζουν στη φύση αυξάνεται για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα. Ο παγκόσμιος πληθυσμός τίγρεων αυξήθηκε σε περίπου 3.890 το 2016, από 3.200 το 2010, με την αύξηση παρατηρείται σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες: Μπουτάν, Ινδία, Νεπάλ και Ρωσία. Παρά την άνοδο, οι οικολόγοι προειδοποιούν ότι οι τίγρεις που ζουν σε οικοτόπους συνεχίζουν να συρρικνώνονται και ότι οι τίγρεις παραμένουν ένας από τους αγαπημένους στόχους για τους λαθροκυνηγούς, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ασία.

Παράλυτος άνθρωπος ανακτά τον έλεγχο του χεριού του

Ένας Αμερικανός που είχε παραλύσει από το στήθος και κάτω ανέκτησε τον έλεγχο του δεξιού του χεριού, χάρη σε ένα τσιπ εμφυτευμένο στον εγκέφαλό του. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το Μάιο στο περιοδικό Nature, αυτό είναι το πρώτο παράδειγμα ανάνηψης άκρων σε ένα άτομο με τετραπληγία. Το τσιπ επιτρέπει στον ασθενή να παρακάμψει την κάκωση του χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του για να ελέγχει άμεσα τους μυς στο δεξί του χέρι και τα δάχτυλά του. Ωστόσο, η τεχνολογία αυτή δεν είναι μια βιώσιμη θεραπεία για την παράλυση, γιατί πρέπει να συνδεθεί με τους υπολογιστές σε ένα εργαστήριο για να λειτουργήσει.

Επίσκεψη αμερικανού προέδρου στην Χιροσίμα

Ο Πρόεδρος Ομπάμα έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Χιροσίμα, στην Ιαπωνία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν μια ατομική βόμβα το 1945, ελπίζοντας να τελειώσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Στις 27 Μαΐου, ο πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα και αντάλλαξε χειραψίες και εναγκαλισμούς με επιζώντες των βομβαρδισμών στην επίσκεψη του που απαιτούσε ιδιαίτερες ισορροπίες, καθώς έπρεπε να τιμήσει τα θύματα της επίθεσης, λαμβάνοντας υπόψη και τις φρικαλεότητες των Ιαπώνων.

Ορόσημο κλιματικής αλλαγής στην Ανταρκτική

Για πρώτη φορά σε τέσσερα εκατομμύρια χρόνια, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην Ανταρκτική έφθασαν τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, ένα υποπροϊόν της καύσης ορυκτών καυσίμων, έχουν βρεθεί σε άνοδο στην ατμόσφαιρα από την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης. Η Ανταρκτική ήταν η τελευταία χώρα στον κόσμο όπου τα επίπεδα δεν είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο. Η μέτρηση έγινε για πρώτη φορά στο Παρατηρητήριο Νότιος Πόλος στις 23 Μαΐου, που σημαίνει ότι η πιο απομακρυσμένη τοποθεσία στον πλανήτη έχει καταφέρει να συμβαδίσει με τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονικές ηπείρους.

Ένας ουράνιος χορός σε κάμερα

Το διαστημόπλοιο Juno κατέγραψε ένα ουράνιο θέαμα, τον Ιούλιο, καθώς πλησίαζε ο Δίας: βίντεο από το μεγαλύτερο τέσσερα φεγγάρια του πλανήτη που περιβάλλουν την τεράστια σφαίρα. Είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος έχει δει την πραγματική κυκλοφορία αυτών των φεγγαριών. Ο Γαλιλαίος ανακάλυψε τα τέσσερα φεγγάρια - Καλλιστώ, Ευρώπη, Γανυμήδης και Ιώ- το 1610, βρίσκοντας επιστημονικά στοιχεία που στήριζαν την τότε αμφιλεγόμενη θεωρία του ηλιοκεντρισμού.

Ολυμπιακές πρωτιές στους Αγώνες του Ρίο

- Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών, μια ομάδα προσφύγων επετράπη να ανταγωνιστεί - μια απόφαση που ελήφθη υπό το φως της προσφυγικής κρίσης σε όλο τον κόσμο. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέλεξε 10 αθλητές να εκπροσωπούν τέσσερις χώρες που σπαράσσονται από τον πόλεμο και την πολιτική αναταραχή: Συρία, Νότιο Σουδάν, Αιθιοπία και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

- Ο κολυμβητής Τζόζεφ Σκούλινγκ κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Σιγκαπούρης, νικώντας το είδωλό του Μάικλ Φελπς στα 100 μέτρα πεταλούδα. Ο Φελπς, όμως, δεν έφυγε με άδεια χέρια. Κέρδισε το 12ο και το 13ο ατομικά χρυσά μετάλλια του, σπάζοντας ένα ρεκόρ που κατείχε …ο Λεωνίδας από το 152 π.Χ.

- Εκτός από την Σιγκαπούρη, οκτώ ακόμα χώρες πήραν την πρώτη τους γεύση από το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο: Μπαχρέιν, Φίτζι, Ακτή Ελεφαντοστού, Ιορδανία, Κοσσυφοπέδιο, Πουέρτο Ρίκο, Τατζικιστάν και Βιετνάμ.

Ο Φεχαΐντ Αλ-Ντεεχάνι ήταν ο πρώτος αθλητής που κατέκτησε χρυσό ως ανεξάρτητος αθλητής. Έχοντας εθνικότητα από το Κουβέιτ, αγωνίστηκε υπό την Ολυμπιακή σημαία αφού η πατρίδα του είχε απαγορευτεί από το διεθνή ανταγωνισμό από την Επιτροπή Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων το 2015. Η I.O.C. υποστηρίζει ότι η νομοθεσία του Κουβέιτ υπονομεύει την ανεξαρτησία του Ολυμπιακού κινήματος στη χώρα.

- Η Σιμόν Μάνιουελ στα 100 μέτρα ελεύθερο εξασφάλισε μια θέση στην ιστορία ως η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κερδίζει ατομικό χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην κολύμβηση.

- Ο Γιουσέιν Μπολτ από την Τζαμάικα έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια σε τρία αγωνίσματα - 100 μέτρα, 200 μέτρα και 4 επί 100- για τρίτη συνεχόμενη Ολυμπιάδα.

Η πρώτη πτήση στην Κούβα από τις ΗΠΑ

Σε μια ακόμα ένδειξη της αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κούβας, η πτήση 387 της JetBlue αναχώρησε από το Fort Lauderdale της Φλόριντα και προσγειώθηκε στη Σάντα Κλάρα της Κούβας, στις 31 Αυγούστου. Ήταν η πρώτη άμεση εμπορική πτήση μεταξύ των χωρών από την δεκαετία του 1960, και δύο Κούβανο-Αμερικανοί ήταν πιλότοι.

Ζόμπι στη Νότια Κορέα

Για πρώτη φορά, μια ταινία ζόμπι έγινε καλοκαιρινή επιτυχία στη Νότια Κορέα, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ποσό για μια ημέρα (9 εκατ. δολάρια). Το "Train to Busan", που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, εστιάζει στην κατάσταση ενός επιχειρηματία που ταξιδεύει με τη μικρή κόρη με ένα τρένο υψηλής ταχύτητας, όταν αρχίσουν να επιτίθενται ζόμπι. Οι κριτικοί κινηματογράφου της Νότιας Κορέας σημείωσαν ότι η ταινία εκφράζει έναν λαό που έχει απογοητευτεί από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι στην ταινία φαίνεται να προσπαθούν να καλύψουν την κατάσταση.

Κινεζικά πανεπιστήμια στα καλύτερα 100 του κόσμου

Το 2016, τα πανεπιστήμια στην ηπειρωτική Κίνα κατατάχθηκαν μεταξύ των κορυφαίων 100 στον κόσμο. Η Παγκόσμια Ακαδημαϊκή κατάταξη των Πανεπιστημίων, που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο, κατέταξε το Πανεπιστήμιο της Τσινγκουά στην 58η θέση, ενώ το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στην 71η θέση. Για 14η συνεχή χρονιά, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διατήρησε το Νο 1.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
φορα, το φως, ολυμπιακοί αγώνες, group, δις, δολ, εταιρεία, world, inception, σημαίνει, science, falcon, ηπα, wwf, Νεπάλ, ρωσία, nature, μυς, ιαπωνια, μαΐου, juno, φως, ολυμπιακος, κορεα, nytimes, εθνος, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, ομπαμα, εκλογες ηπα, νεος παπας, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, φεστιβαλ κινηματογραφου, μια ημερα, βιντεο, χωρες, ρωσία, αδεια, αφρικη, βημα, γνωση, δημοκρατια, δολ, εθνικη, εμπορικη, ηγετης, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, ινδια, ιορδανια, κινα, μνημειο, προγραμμα, σφαιρα, φως, χιροσιμα, χορος, αγωνες, αεροδρομιο, αυξηση, αιθιοπια, ακτη ελεφαντοστου, ανθρωπος, αραβικα, ασια, ατμοσφαιρα, ατομικη βομβα, ατομο, βακτηρια, βιετναμ, βομβα, γευση, δαχτυλα, δειχνει, δις, εγινε, ευρω, ενεργεια, επρεπε, επιτυχια, εταιρεία, ευρωπη, εφυγε, τεχνολογια, ζωακια, ζωης, ζομπι, ζωων, ειδος, ηλιακη ενεργεια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, υπολογιστες, θεωρια, κειπ ταουν, κονγκο, κουβα, λεωνιδας, μαΐου, μυς, μοχαμεντ, νοτια αφρικη, ομαδα, ουρανιο, οικογενεια, οκτω, ολυμπιακη, πεταλουδα, πηγη, πλοιο, πλαστικα, πτηση, ρεκορ, ρηξη, σειρα, συρια, σιγκαπουρη, σκεψεις, τζαμαικα, τοις εκατο, τοκιο, το φως, τρενο, τρια, τριτη, φεστιβαλ, φυση, φιτζι, φορολογικη, χερι, χαντμπολ, group, falcon, φεγγαρια, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, ηλιακοι, juno, μελετη, nature, πεφτοντας, science, σημαια, σημαίνει, θεσεις, χερια, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα