Πουτζντεμόν: Δεν μπορούμε να δεχτούμε τις αποφάσεις της Μαδρίτης - Για "πραξικόπημα" κάνει λόγο η Καταλονία

Κλιμακώνεται η καταλανική κρίση μετά την απόφαση της Μαδρίτης για καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης, την οργάνωση τοπικών εκλογών εντός έξι μηνών και την υπαγωγή στην κεντρική διοίκηση της Καταλονίας που βρίσκεται στα πρόθυρα της απόσχισης. Για πραξικόπημα κάνει λόγο η Καταλονία, ενώ σε δηλώσεις του αργά το βράδυ του Σαββάτου ο ΚάρλεςΠουτζντεμόνανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις της Μαδρίτης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον λαό της περιφέρειας.


Συγκεκριμένα, ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας δήλωσε ότι οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία

αποτελούν την"χειρότερη επίθεση" από τη δικτατορία του Φράνκο.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως στις δηλώσεις του ο Πουτζντεμόν αναφέρθηκε στον Ραχόι με τον - βαρύ στην ισπανική γλώσσα - χαρακτηρισμό "caudillo" (Καουδίγιο = Στρατηγός), ονομασία που αποδίδεται συνήθως στον Φράνκο.

Η ισπανική κυβέρνηση "κινείται εκτός του Κράτους δικαίου", δήλωσε ο Κάρλες Πουτζντεμόν. Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση. Η Καταλονία δεν θα δεχθεί το σχέδιο της Μαδρίτης για την αναστολή των τοπικών εξουσιών, πρόσθεσε.

"Στην Καταλονία η δημοκρατία δέχεται επίθεση και αυτό ανοίγει την πόρτα και σε άλλες καταχρήσεις. Εάν οι ιδρυτικές αξίες της ΕΕ βρίσκονται σε κίνδυνο στην Καταλονία, θα βρίσκονται και στην Ευρώπη", είπε.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν ζήτησε τέλος από το κοινοβούλιο της Καταλονίας να συνεδριάσει για να συζητήσει τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.

Για "πραξικόπημα" κάνει λόγο η Καταλονία

Νωρίτερα, η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Carme Forcadell, χαρακτήρισε την απόφαση της Μαδρίτης "πραξικόπημα" και "επίθεση κατά της Δημοκρατίας" ενώ δήλωσε ότι έχει δεσμευθεί να υπερασπιστεί την κυριαρχία του νομοθέτη.


EL PAÍS ✔@el_pais

Directo | La presidenta del Parlament, Carme Forcadell: "No daremos ningún paso atrás" http://bit.ly/2yGQXej

8:53 μ.μ. - 21 Οκτ 2017

160160 απαντήσεις5252 Retweet7979 "μου αρέσει"

"Ο πρωθυπουργός Ραχόι θέλει το κοινοβούλιο της Καταλονίας να σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό", ανέφερε η Forcadell σε τηλεοπτικό της μήνυμα.

"Θέλουμε να στείλουμε στους πολίτες της χώρας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ελπίδας. Δεσμευόμαστε σήμερα, έπειτα από τη σοβαρότερη επίθεση κατά των καταλανικών θεσμών από συστάσεώς τους, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου της Καταλονίας", είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου για κίνηση που ισούται με "πραξικόπημα" έκανε λόγο και ο Carles Riera, εκπρόσωπος τουκαταλανικούκόμματος CUP.



450.000 διαδηλώνουν στους δρόμους της Καταλονίας

Οι οπαδοί της απόσχισης της περιφέρειας κατηγορούν την Μαδρίτη για αντιδημοκρατική και αυταρχική στάση, ενώ περί τις 450.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας "ελευθερία" και "ανεξαρτησία". Από νωρίςτο μεσημέρι πραγματοποιούνται συναυλίες από κατσαρόλες σε πολλές συνοικίες της Βαρκελώνης.


AFP news agency ✔@AFP

Catalans hold pro-independence rally in Barcelona as Spanish PM announces his government will suspend the regional government

6:55 μ.μ. - 21 Οκτ 2017

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο βασιλιάς της Ισπανία Φελίπε δήλωσε ότι το Κράτος έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει "αυτήν την απαράδεκτη απόπειρα απόσχισης... με τους νόμιμους δημοκρατικούς θεσμούς του".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική εισαγγελία ετοιμάζεται να απαγγείλει εναντίον του Πουτζμντεμόν κατηγορίες για "εξέγερση" εάν προχωρήσει στην πράξη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστική πηγή. Η κατηγορία επισείει ποινή κάθειρξης 30 ετών.


Catalan Assembly @ANC_Sverige

Demonstranter framför ökända polisstationen i Via Laietana - har under diktatur&demokrati använts för tortyr.
”Detta hus ska bli en bibbla!”

8:16 μ.μ. - 21 Οκτ 2017

απαντήσεις88 Retweet55 "μου αρέσει"

Η σκληρή πτέρυγα του συνασπισμού ωθεί τονΠουτζντεμόνπρος την ρήξη με τη Μαδρίτη, όμως ο 54χρονος πρώην δημοσιογράφος διστάζει μπροστά στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και την έλλειψη υποστήριξης από το εξωτερικό.


FC Barcelona: Στηρίζουμε τη Δημοκρατία στην Καταλονία

Η FC Barcelona από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι "υποστηρίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς τηςΚαταλονίαςπου έχουν επιλεγεί από τους πολίτες της". "Θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας απέναντι σε όλους τους τομείς που έχουν πληγεί", δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου.



FC Barcelona ✔@FCBarcelona

Statement by president @jmbartomeu at the Delegate Assembly, regarding developments in the situation in Catalonia

4:19 μ.μ. - 21 Οκτ 2017

3737 απαντήσεις319319 Retweet815815 "μου αρέσει"

Γαλλία και Γερμανία καταδικάζουν τις αποσχιστικές ενέργειες

Η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν κατηγορηματικά τις αποσχιστικές του ενέργειες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε ότι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τηςΚαταλονίας, η οποία θα αποκλεισθεί αυτομάτως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι ανακοίνωσε ο Ραχόι

Επικαλούμενος το άρθρο 155 του Συντάγματος για πρώτη φορά στην ιστορία, οΜαριάνοΡαχόιτο πρωί του Σαββάτου ζήτησε από τη Γερουσία να του δώσει εξουσιοδότηση για τη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου, ώστε να προκηρυχθούν εκλογές και να διεξαχθούν εντός εξαμήνου.ΟΡαχόιζήτησε επίσης η καταλανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία τουΚάρλεςΠουτζμντεμόννα απεκδυθεί των εξουσιών της, οι οποίες θα ασκούνται "κατ΄ αρχήναπό τα (εθνικά) υπουργεία γιαόσοχρόνο διάστημα θα διαρκέσει αυτή η έκτακτη κατάσταση"."Ούτε η καταλανική αυτονομία ούτε η αυτόνομη διακυβέρνηση ανακαλούνται", δήλωσε οΜαριάνοΡαχόι, σε μία προσπάθεια να πείσει τους Καταλανούς, που είναι πολύ προσηλωμένοι στην αυτονομία που απέκτησαν μετά το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο το 1975.

Αλλά οι λεπτομέρειες των μέτρων, που δημοσιεύθηκαν αργότερα από τις υπηρεσίες του, δείχνουν ότι η Μαδρίτη θέλει να αναλάβει τα ηνία της διοίκησης της αυτόνομης κοινότητας, από την αστυνομία μέχρι τα δημόσια ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα και να θέσει υπό έλεγχο το τοπικό κοινοβούλιο.Τα μέτρα αυτά πρέπει να εγκριθούν μέχρι τις 27 Οκτωβρίου από τη Γερουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα (PP) τουΜαριάνοΡαχόιέχει την πλειοψηφία. ΟΡαχόιέχει εξασφαλίσει επίσης την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των κεντρώωνCiudadanos.

Τι προβλέπει το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος

Το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει απευθείας τη διοίκηση ισπανικών ημιαυτόνομων περιοχών σε περιπτώσεις κρίσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί στη χώρα, από τότε που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν μια περιφερειακή κυβέρνηση "ενεργεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να απειλείται σοβαρά το γενικό συμφέρον της Ισπανίας", η Μαδρίτη "μπορεί να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την υποχρεώσει να συμμορφωθεί δια της βίας".

Το άρθρο υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους και έχει ως εξής:

1. "Εάν μία αυτόνομη κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος".

2. "Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η κυβέρνηση μπορεί να δίνει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων."

Η Ισπανία υποδιαιρείται σε 17 Αυτόνομες Κοινότητες (Περιφέρειες), οι οποίες διαθέτουν τοπικά κοινοβούλια και τοπικές κυβερνήσεις - διοικήσεις οι οποίες λογοδοτούν σε αυτά. Ορισμένες από αυτές, όπως η Γαλικία, η Χώρα των Βάσκων και η Καταλονία, απολαμβάνουν ευρύτερα επίπεδα αυτονομίας, λόγω εθνικών - πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων.

Μολονότι το μοντέλο διάρθρωσης του ισπανικού κράτους έχει έντονο το στοιχείο της αποκέντρωσης, η χώρα είναι ενιαίο και όχι ομοσπονδιακό κράτος και σε καμία εκ των επαρχιών δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα αυτοδιάθεσης - απόσχισης ή άσκησης εξωτερικής πολιτικής διάφορης από εκείνη της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Η Καταλονία αυτή τη στιγμή απολαμβάνει μεγάλη αυτονομία περιλαμβανομένου του ελέγχου της αστυνομίας της, της παιδείας και της υγείας.

Η Καταλονία αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας και οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας διατείνονται ότι η περιοχή συνεισφέρει υπερβολικά στην εθνική οικονομία. Αντίθετα, οι πολέμιοι της ανεξαρτησίας υποστηρίζουν ότι η Καταλονία είναι ισχυρότερη ως τμήμα της Ισπανίας και ότι πιθανή απόσχισή της μπορεί να επιφέρει οικονομική καταστροφή για ολόκληρη τη χώρα.

Περίπου 1.200 εταιρείες με έδρα την Καταλονία μετέφεραν ήδη την έδρα τους σε άλλες περιοχές της Ισπανίας έπειτα από το δημοψήφισμα, ενώ αυτή την εβδομάδα η Μαδρίτη αναθεώρησε προς τα κάτω, στο 2,3% του ΑΕΠ (από 2,6%) την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας αποδίδοντάς το στην αβεβαιότητα λόγω της καταλανικής κρίσης.

Μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155, το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο προτείνει τη διάλυση της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας και τη διενέργεια τοπικών εκλογών τον Ιανουάριο καθώς και την ανάληψη του ελέγχου της 16.000 ανδρών αστυνομικής δύναμης της επαρχίας.

Έπειτα από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τα επόμενα βήματα θα εξεταστούν από επιτροπή της Γερουσίας πριν από την τελική ψηφοφορία. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία, γεγονός που σημαίνει ότι οι προτάσεις θα υπερψηφιστούν.

Capital.gr, με πληροφορίες από AFP, Reuters, El Pais

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
λογο, fc barcelona, paso, http, riera, cup, afp, news, rally, barcelona, government, president, γαλλια, εκλογες, ηνία, απε-μπε, συνταγμα, δημοψηφισμα 2015, αεπ, ψηφοφορία, σημαίνει, capital, reuters, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, paso, ηνία, αεπ, αστυνομια, γερμανια, δημοκρατια, εδρα, εθνικη, εξουσιοδοτηση, ηγεσια, ηγετης, ισπανια, οικονομια, σημερινη, afp, barcelona, capital, capital.gr, fc barcelona, news, reuters, αρθρο, αξιζει, αλληλεγγυη, απε, απε-μπε, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γλωσσα, διαστημα, δηλωσεις, διοικηση, δωσει, δικτυα, ειπε, ελλειψη, εβδομαδα, εξι, ετων, ιδια, υπηρεσιες, ισπανικο, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λεπτομερειες, μαδριτη, μαρια, μπε, πηγη, πορτα, πρωι, ρηξη, συγκεκριμενα, σχεδιο, τμημα, φορα, ψηφοφορία, βηματα, http, cup, δικαιωμα, εφαρμογη, ενωση, government, χωρα, μπροστα, πληροφοριες, president, rally, riera, pro, σημαίνει, υγειας
Τυχαία Θέματα
Πουτζντεμόν, Μαδρίτης -, Καταλονία,poutzntemon, madritis -, katalonia