Πόσο πραγματική είναι η εκεχειρία ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ;

Οι Παλαιστίνιοι είναι αισιόδοξοι και οι Ισραηλινοί ανακουφισμένοι μετά από μια εξαντλητική περίοδο έξι εβδομάδων, που άφησε πάνω από 2.100 νεκρούς στη Γάζα και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εξαπλάσιου αριθμού ισραηλινών στρατιωτών από την τελευταία χερσαία επιχείρηση της χώρας στη Γάζα. Αλλά εν μέσω των θριαμβευτικών πυροτεχνημάτων στη Γάζα και τα διασταυρούμενα πυρά των ισχυρισμών από τη Χαμάς και το Ισραήλ για το ποιος νίκησε, κάτι λείπει: οι πραγματικοί όροι της εκεχειρίας που έφτασαν στο Κάιρο. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν εγκαταλείψει

πολλά από τα αιτήματά τους. Οι ηγέτες της Χαμάς ζητωκραυγάζουν ότι πήραν σχεδόν όλα όσα ήθελαν.

Είναι μια γνωστή μεταπολεμική μάχη δημοσίων σχέσεων, στην οποία και οι δύο πλευρές δηλώνουν νίκη, αλλά δεν εξετάζουν αν η μία ή και οι δύο πλευρές θα είναι σε καλύτερη θέση.

«Η ένοπλη αντίσταση μας πέτυχε αυτό που οι αραβικοί στρατοί είχαν αποτύχει να κάνουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζάχρι, προσθέτοντας ότι «αυτός ο πολιορκημένος, αδύναμος λαός, νίκησε τον ισχυρότερο .... στρατό στη Μέση Ανατολή και κατέστρεψε τη δύναμη αποτροπής του εχθρού και το θρύλο ενός στρατού που ποτέ δεν μπορεί να νικηθεί». Η Χαμάς έχει ανάγκη να διεκδικήσει τη «νίκη», επειδή η πολιτική δημοτικότητά της είναι χτισμένη στην επιμονή της ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση, αντί της μη βίας και της διαπραγμάτευσης που ευνοούνται από το αντίπαλο παλαιστινιακό κίνημα της Φατάχ, είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίζουν παραχωρήσεις από το Ισραήλ. Αλλά υπάρχει και ένας σπόρος αλήθειας σε αυτό. Η Χαμάς έδωσε στο Ισραήλ μια πολύ ισχυρότερη μάχη από ποτέ σε αυτή τη σύγκρουση, την τρίτη μέσα σε λιγότερο από έξι χρόνια.

Αλλά τι έλαβε η Χαμάς σε αντάλλαγμα; Η ομάδα φαίνεται να έχει κατασταλάξει σε μία ανανεωμένη έκδοση μιας συμφωνίας που έληξε τον τελευταίο γύρο της μάχης το 2012, μαζί με μια αόριστη υπόσχεση των συζητήσεων για το άνοιγμα ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου, εάν δεν υπάρξουν εχθρικές ενέργειες προς το Ισραήλ κατά τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον Μούσα Αμπού Μρζούκ, το Νο 2 στο Πολιτικό Γραφείο της Χαμάς, η συμφωνία αυτή είναι πιο ήπια απ’ ότι δείχνουν οι προηγούμενες αξιώσεις της ισραηλινής πλευράς. Το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό Ma'an αναφέρει ότι ο Μαρζούκ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει την αλιεία από τη Γάζα να επεκτείνεται σε 12 μίλια στα ανοικτά των ακτών, από τα τρέχοντα τρία μίλια, ως το τέλος του έτους. Είπε επίσης ότι το Ισραήλ θα ανοίξει τρία επιπλέον σημεία διέλευσης των συνόρων με τη Γάζα και ότι οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και το Ισραήλ θα άρουν την αντίθεσή τους στη μεταφορά χρημάτων προς τη Γάζα για να πληρωθούν πρώην υπάλληλοι της υποστηριζόμενης από τη Χαμάς κυβέρνησης, επιτρέποντας στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας να διανείμει μισθούς σε όλους - ένα βασικό σημείο τριβής τον Ιούνιο.

Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, θα λάβει ως αντάλλαγμα τη λήξη της εκτόξευσης ρουκετών που έκανε περίπου 5 εκατομμύρια Ισραηλινούς να τρέχουν στα καταφύγια αυτό το καλοκαίρι, και σκότωσαν πέντε πολίτες. Αλλά φαίνεται να έχουν καμφθεί λίγο: ούτε ο πόλεμος, ούτε αυτή η αδύναμη ειρήνη πλησιάζουν στην εκπλήρωση του προηγούμενου αιτήματος του Ισραήλ για αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας.

Παρόμοια συμφωνία το 2012

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η συμφωνία θα χαλαρώσει τους ισραηλινούς περιορισμούς για τα εμπορεύματα που εισέρχονται στη Γάζα, κυρίως τις ανθρωπιστικές προμήθειες που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση πάνω από 17.000 σπιτιών που καταστράφηκαν και την επισκευή των υποδομών. Η Αίγυπτος μπορεί επίσης να χαλαρώσει τους περιορισμούς σχετικά με τη μετάβαση των Παλαιστινίων από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, που ελέγχεται από την Αίγυπτο, το καθεστώς της οποίας έχει περιορίσει τη Χαμάς ως ένα παρακλάδι της απαγορευμένη στη χώρα Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Το Ισραήλ έδωσε παρόμοιες διαβεβαιώσεις το 2012, αλλά τα βήματα προς την χαλάρωση του ελέγχου της στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Γάζας ακυρώθηκαν ένα προς ένα. Η αλιευτική ζώνη των έξι μιλίων μειώθηκε σε τρία μίλια και οι κινήσεις για πιο ελεύθερες εισαγωγές σε υλικά κτιρίων, όπως το τσιμέντο, αντιστράφηκαν όταν το Ισραήλ ανακάλυψε το περασμένο φθινόπωρο ότι κάποιο από το τσιμέντο είχε χρησιμοποιηθεί για να χτιστεί ένα τούνελ ενός μιλίου κάτω από τα σύνορά του στο Ein HaShlosha.

Η Χαμάς κράτησε σε μεγάλο βαθμό την υπόσχεσή της να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός, με τη βοήθεια μιας νέας αστυνομικής δύναμης που διατήρησε τον περιορισμό των πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονταν και από πιο ανήσυχες παρατάξεις. Αυτό έκανε το 2013 την πιο ήσυχη χρονιά για τη Γάζα όσον αφορά την εκτόξευση ρουκετών, εδώ και μια δεκαετία.

Αλλά οι ευρύτερες συνομιλίες σχετικά με τη μείωση του ελέγχου των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων συνόρων της Γάζα από το Ισραήλ ποτέ δεν αποκαλύφθηκαν και μια αλυσιδωτή αντίδραση των γεγονότων κατά την έναρξη του καλοκαιριού οδήγησε τη Χαμάς να εξαπολύσει τους πυραύλους στο Ισραήλ - αυτή τη φορά με πιο ακριβή και μεγάλου βεληνεκούς όπλα.

Η Χαμάς, που ιδρύθηκε το 1987 ως μια παλαιστινιακή οργάνωση αντίστασης, επιδιώκει να τερματίσει την κατοχή του Ισραήλ. Το καταστατικό της ζητά την καταστροφή του Ισραήλ για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, αλλά μερικοί από τους ηγέτες της έχουν πει τα τελευταία χρόνια ότι θα ιδρύσουν ένα παλαιστινιακό κράτος, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Χαμάς έχει επίσης προσφέρει στο Ισραήλ μια 10ετή ανακωχή, αν αποχωρήσει από τα εδάφη που κατέλαβε το 1967.Το Ισραήλ, που θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς για τη διέλευση ανθρώπων και αγαθών ανάμεσα στη Γάζα και το Ισραήλ από όταν το κίνημα κέρδισε τις εκλογές το 2006 και εκτόπισε βίαια την κοσμική Φατάχ το επόμενο έτος. Το κύριο αίτημά της Χαμάς μέσα από αυτή την τελευταία σύγκρουση είναι να τερματιστεί η ισραηλινή πολιορκία της Γάζας.

Μια πραγματική συμφωνία;

Η Αίγυπτος πρόσθεσε ότι οι έμμεσες συνομιλίες για το μέλλον της Γάζας θα αρχίσουν μέσα σε ένα μήνα. Αλλά ο Μαρκ Ρεγκέβ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, έγραψε ότι ήταν προϋπόθεση για ένα «συνολικό τέλος στις τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Γάζα». Στο ίδιο ανακοινωθέν, ο Ρεγκέβ υποστήριξε ότι η νέα συμφωνία ήταν ουσιαστικά η ίδια με εκείνη που το Ισραήλ συμφώνησε στις 15 Ιουλίου, μόλις μία εβδομάδα αφότου άρχισε η σύγκρουση. Η Χαμάς έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τότε, καθώς ο αριθμός των παλαιστίνιων νεκρών ήταν λιγότερο από το ένα δέκατο όσων είναι σήμερα.

Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν και δύο ανώτεροι διοικητές από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, της Αλ Κασάμ, ενώ υπήρξε και ένα καταστροφικό χτύπημα σε ένα σπίτι όπου λεγόταν ότι έμενε ο επικεφαλής της Αλ Κασάμ, Μοχάμετ Ντεΐφ. Η κατάστασή του είναι ασαφής. Η Χαμάς έχει ξεπεράσει τουλάχιστον τρεις τέτοιες δολοφονίες κατά την τελευταία δεκαετία, παρόλα αυτά υπήρξε σίγουρα ένα βραχυπρόθεσμο πλήγμα.

Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, έχει δει την δημοτικότητά του να πέφτει από περισσότερο από 80 τοις εκατό κατά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης σε 38 τοις εκατό, κάτι που δείχνει ότι η σχεδόν ολική ισραηλινή εβραϊκή συναίνεση για τον πόλεμο μπορεί να έχει αρχίσει να μειώνεται. Σε μια κοινωνία όπου σχεδόν τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να θεωρείσαι κορόιδο, η πίεση είναι να δείξει ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν ενδίδει στη Χαμάς. Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει επίμονη κριτική από άλλους υπουργούς της κυβέρνησης που ζητούν μια πιο σκληρή γραμμή για τη Χαμάς, η οποία λένε ότι θα χρησιμοποιήσει την ηρεμία για να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί και πάλι, συνεχίζοντας έναν συνεχώς επιταχυνόμενο κύκλο βίας.

Η Χαμάς έχει ήδη συσπειρώσει τους ανθρώπους της, όχι μόνο με τα πυροτεχνήματα, αλλά και με φλογερές δηλώσεις που βαδίζουν στο μονοπάτι της απελευθέρωσης του τζαμιού Αλ Ακσά και της Ιερουσαλήμ. Αλλά μόλις τα τελευταία πυροτεχνήματα σβήσουν από τον ουρανό, θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να ανασυντάξουν τη Γάζα. Και ο βαθμός στον οποίο αυτό θα πετύχει θα επηρεάσει όχι μόνο το μέλλον της Χαμάς, αλλά και του Ισραήλ.

http://www.csmonitor.com/World/Middle-East/2014/0826/Finally-a-real-cease-fire-between-Hamas-and-Israel-video

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα