Πώς το στοίχημα του Πούτιν για τη Γαλλία γυρίζει μπούμερανγκ

Οι άστατοι Γάλλοι ψηφοφόροι θα καταστρέψουν την πρωτόγνωρη φήμη του Βλαντιμίρ Πούτιν ως του ανθρώπου που κινεί τα νήματα στη Δύση. Ο αγαπημένος του Πούτιν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, ο Φρανσουά Φιγιόν, έχει υποχωρήσει στις δημοσκοπήσεις εν μέσω των κατηγοριών για το αν τα μέλη της οικογένειας του έλαβαν κρατικά χρήματα

για εργασία που δεν έκαναν. Ο Ρώσος ηγέτης επαίνεσε τον πρώην πρωθυπουργό τον Νοέμβριο, αμέσως μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω ισχυρισμών ότι το Κρεμλίνο αναμείχθηκε με μια συγκαλυμμένη επίθεση από έναν στρατό από χάκερ.

Η υποστήριξη στον Φιγιόν, η τύχη του οποίου φάνηκε να χειροτερεύει την περασμένη Τρίτη, όταν κατηγορήθηκε για κατάχρηση δημοσίων πόρων, ήταν πρωτοφανής, δεδομένου μάλιστα ότι μια τράπεζα που συνδέεται με έναν σύμμαχο τον Πούτιν είχε χρηματοδοτήσει την αντίπαλό του υποψήφια Μαρίν Λεπέν, την ακροδεξιά που χαρακτήρισε τις κυρώσεις στη Ρωσία «εντελώς ηλίθιες».

Ενώ ο πρώτος γύρος αναμένεται σε λιγότερο από έξι εβδομάδες, η στρατηγική του Πούτιν φαίνεται να γυρίζει μπούμερανγκ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Λεπέν με ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Εμανουέλ Μακρόν, ενός 39χρονου ανεξάρτητου υποψήφιου ο οποίος στηρίζει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία για την Ουκρανία και κατηγορεί το Κρεμλίνο για κυβερνοεπιθέσεις στην εκστρατεία του, αλλά δείχνουν επίσης ότι θα χάσει στον δεύτερο γύρο.

«Το πλήρες φάσμα των μέσων έχει πλέον τεθεί σε δράση στη Γαλλία», δήλωσε ο Όλεγκ Μορόζοφ, ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου που βρίσκεται πλέον στην επιτροπή διεθνών υποθέσεων στην άνω Βουλή. Η Ρωσία αρνείται το χάκινγκ και ο Μορόζοφ δήλωσε ότι τα εν λόγω μέσα περιλαμβάνουν διπλωμάτες, καθώς και «πράκτορες επιρροής» - συμπαθούντες μυημένους οι οποίοι μπορούν να ενεργούν ως μεσάζοντες ή να βοηθούν τη Ρωσία να βελτιώσει την εικόνα της.

Διχάστε και διαπραγματευτείτε

Τα αποτελέσματα της 7 Μάη στη Γαλλία και η προσφορά της Άνγκελα Μέρκελ να παραμείνει καγκελάριος της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο είναι τα πιο έντονα αναμενόμενα πολιτικά γεγονότα της χρονιάς για το Κρεμλίνο, το οποίο έχει από καιρό προσπαθήσει να αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή ενότητα και να διαπραγματευτεί με τις χώρες ξεχωριστά.

Ρώσοι αξιωματούχοι ικανοποιήθηκαν από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ, αφήνοντας τη Μέρκελ - και ενδεχομένως τώρα τον Μακρόν- ως τους περισσότερο επιφανείς υπερασπιστές του μπλοκ. Η έξοδος της Βρετανίας, η οποία συνέβαλε στην ώθηση για την επιβολή κυρώσεων για την προσάρτηση της Ρωσίας της Κριμαίας και της στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία το 2014, μπορεί να καταστήσει ευκολότερο για τον Πούτιν το να αρθούν αυτές οι κυρώσεις.

Αλλά μια νίκη του Μακρόν, πρώην υπουργού Οικονομίας και τραπεζίτη επενδύσεων σε Rothschild & Cie Banque, θα κάνει οποιαδήποτε επαναπροσέγγιση απίθανη. Ο πολιτικά αρχάριος έχει λάβει μια σκληρότερη στάση απέναντι στη Ρωσία από ό,τι οποιοδήποτε από τους κορυφαίους υποψηφίους, καλώντας για συνεχείς πιέσεις της ΕΕ στο Κρεμλίνο και χαρακτηρίζοντας τον Φιγιόν «φίλο του Πούτιν» επειδή έχει αντιταχθεί στις κυρώσεις.

«Αυτός δεν είναι ο πλέον προτιμώμενος συνεργάτης για τη Ρωσία», δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, μιας ερευνητικής ομάδας που εδρεύει στη Μόσχα και που έχει συσταθεί από το Κρεμλίνο. «Είναι μεγάλος θιασώτης της ΕΕ, ενώ ο Φιγιόν είναι γνωστός για τις απόψεις τους και έχει φιλικές σχέσεις με τον Πούτιν».

Συναγερμός για τους χάκερς

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για παρέμβαση στις εκλογές της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο που οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι έκανε πέρυσι στην αμερικανική προεδρική κούρσα, η οποία περιελάμβανε κυβερνοεπιθέσεις στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και στο προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της υποψήφιας του κόμματος, Χίλαρι Κλίντον.

Ο υπηρεσίες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της Γαλλίας έχει προειδοποιήσει ότι οι ίδιες ομάδες που παραβίασαν τους υπολογιστές των Δημοκρατικών επιδιώκουν «ύπουλα» να επηρεάσουν και τους Γάλλους ψηφοφόρους, αν και δεν κατηγόρησαν ευθέως τη Ρωσία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν θορυβηθεί από το πολυετές φλερτ του Πούτιν με αντισυστημικά κόμματα, που είναι τώρα σε άνοδο σε όλη την ήπειρο. Η πιο σαφής υποστήριξη ήταν το δάνειο των 9 εκατ. ευρώ που το αντι-μεταναστευτικό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν έλαβε το 2014 από μια μικρή τράπεζα στη Μόσχα, την οποία επισκέπτεται συχνά.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι παρακολουθούν τον Μακρόν τουλάχιστον από τον Γενάρη του 2015, όταν έκανε μια σειρά από υποσχέσεις κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μόσχα, στις οποίες ο ίδιος αργότερα υπαναχώρησε, κυρίως ότι το τότε αφεντικό του, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, θα πιέσει για την χαλάρωση των κυρώσεων, σύμφωνα με τον Πάβελ Σίνσκι, επικεφαλής του γαλλο-ρωσικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας.

«Ανέφερε μια ολόκληρη σειρά από βήματα που αξίζει να ληφθούν για να βοηθήσουν τη θέση των γαλλικών επιχειρήσεων, αλλά τίποτα δεν προέκυψε από αυτό», δήλωσε ο Σίνσκι. «Επιπλέον, ο ίδιος άλλαξε γνώμη για τις κυρώσεις μόλις επέστρεψε στο Παρίσι».

«Το γκέι λόμπι»

Η ρωσική χρηματοδότηση της Λεπέν φάνηκε να τελειώνει το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν το δανειστή που είχε χρηματοδοτήσει το Εθνικό Μέτωπο, αναγκάζοντας το κόμμα να αναζητήσει μια νέα πηγή χρημάτων. Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο, αφού ο Φιγιόν αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, ο Πούτιν έσπευσε να πάρει το μέρος του, λέγοντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας προσεκτικά σκηνοθετημένης εμφάνισης ότι είχαν «πολύ καλές» σχέσεις.

Η απόφαση να στραφεί από την Λεπέν στον Φιγιόν ήταν ένα υπολογισμένο ρίσκο, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους της χωρίς να διακινδυνεύσει σημαντικές πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις από την υποστήριξη ενός υποψηφίου που θέλει η Γαλλία να εγκαταλείψει το ευρώ, σύμφωνα με τον Κορτούνοφ του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. «Αν η κυρίαρχη τάση δεν είναι μια χαμένη υπόθεση και μπορείς να συνεργαστείς με αυτή, τότε φυσικά μια τέτοια έμφαση στις περιθωριακές πολιτικές δυνάμεις είναι αντιπαραγωγική», είπε.

Μετά την αύξηση των ποσοστών του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις τον περασμένο μήνα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Σπούτνικ δημοσίευσε μια συνέντευξη με έναν επικριτή του Μακρόν, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι είναι «παράγοντας των ΗΠΑ» και υποστηρικτής του «πολύ πλούσιου γκέι λόμπι».

Επίσημη προειδοποίηση

Μια εβδομάδα αργότερα, ο επικεφαλής του κινήματος En Marche! του Μακρόν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να σαμποτάρει τον πολιτικό μέσω μιας διπλής εκστρατεία χακινγκ και πλαστών ειδήσεων. Αυτό ώθησε το υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι να εκδώσει μια αυστηρή προειδοποίηση προς το Κρεμλίνο, να μην παρεμβαίνει στις εκλογές.

Η Ρωσία παραμένει προσκολλημένη σε κάποια ελπίδα ότι οι παραδοσιακά φιλο-ρωσικές πολιτικές δυνάμεις θα διατηρήσουν την επιρροή τους στη Γαλλία, δεδομένου μάλιστα ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν είναι απίθανο να διοικήσει τη δική του πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. «Το να στοιχηματίζει τα πάντα σε έναν μόνο υποψήφιο είναι ένας πρωτόγονος τρόπος για να κατανοήσεις την πολιτική», δήλωσε ο γερουσιαστής Μοροζόφ. «Υπάρχουν επαφές με τον Μακρόν αλλά και με τους άλλους υποψηφίους».

Ο Μακρόν, ο οποίος επισκέφθηκε το Βερολίνο την Πέμπτη για να συναντήσει τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία δεν είχε καταλήξει στις συζητήσεις. Και τα νομικά δεινά του Φιγιόν επιδεινώθηκαν καθώς άρχισαν έρευνες για κάποια κοστούμια που έλαβε από έναν –ανώνυμο ακόμη- ευεργέτη του. Μια νέα δημοσκόπηση της Odoxa είπε ότι το 89 τοις εκατό των Γάλλων συμφωνούν πως ο Φιγιόν «δεν είναι ειλικρινής».

Μια ομάδα ρωσόφιλων Γάλλων βουλευτών ήταν στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με τρόπους για να αρθούν οι κυρώσεις και να αποκατασταθούν οι σχέσεις. Ο επικεφαλής, Τιερί Μαριανί του κόμματος του Φιγιόν, επισκέφθηκε δύο φορές την Κριμαία αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του Παρισιού.

Ο Γιούρι Ρουμπίνσκι, εδώ και πολύ καιρό Ρώσος διπλωμάτης στο Παρίσι ο οποίος διευθύνει τώρα το πρόγραμμα γαλλικών σπουδών στο χρηματοδοτούμενο από το κράτος Ινστιτούτο της Ευρώπης στη Μόσχα, είπε ότι δεν υπάρχουν και πολλά περισσότερα που το Κρεμλίνο μπορεί να κάνει, εκτός από το να περιμένει. «Αυτές οι εκλογές αποδείχθηκε ότι θα είναι οι πιο απρόβλεπτες» δήλωσε ο Ρουμπίνσκι. «Η Ρωσία μπορεί να παρακολουθεί μόνο από απόσταση».

Η καθημερινή δημοσκόπηση του Ifop την Πέμπτη έδειξε ότι η Λεπέν θα λάβει 26,5 τοις εκατό και Μακρόν 25,5 τοις εκατό κατά τον πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου, και ο Μακρόν θα νικήσει τη Λεπέν με 61 τοις εκατό έναντι 39 τοις εκατό κατά το δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου. Η υποστήριξη στον Φιγιόν ήταν στο 18 τοις εκατό κατά το πρώτο γύρο, πράγμα που σημαίνει ότι θα απορριφθεί.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
γαλλια, το στοιχημα, πουτιν, εν λόγω, η καθημερινή, εκλογες, δημοσκοπηση, τραπεζες, ρωσία, δραση, βουλη, προσφορες, μερκελ, μπλοκ, rothschild, θιασώτης, ηπα, φλερτ, καλοκαιρι, νέα, χακινγκ, επιρροή, μαΐου, σημαίνει, bloomberg, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, στρατος, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, εκλογες 2014, εκλογες 2015, νεα δημοσκοπηση, κομματα, αποτελεσματα, θιασώτης, γκει, χωρες, ρωσία, βερολινο, γνωμη, εθνικη, εξοδος, εργασια, ηγετης, ηπα, καθημερινη, ουκρανια, προγραμμα, τυχη, φλερτ, ωθηση, αυξηση, αξιζει, ανγκελα μερκελ, εβδομαδες, βρισκεται, γεγονοτα, γυρος, δανειο, δευτερο, δικη, ευρω, ειπε, εκστρατεια, ελπιδα, εβδομαδα, εν λόγω, εξι, επιρροή, ερευνες, χακερ, ιδιο, υπηρεσιες, υπολογιστες, υποθεση, εικονα, κομμα, κοστουμια, μαη, μαΐου, μπλοκ, μοσχα, μπορεις, νικη, νηματα, ομαδα, παντα, παρισι, πεμπτη, πηγη, ρισκο, σαφης, συνεχεια, σειρα, ταση, τοις εκατο, τριτη, ταχυδρομειο, υπουργειο εξωτερικων, φυσικα, φημη, χακινγκ, αφεντικο, βηματα, εμφαση, εθνικο, ηπειρο, υπουργειο, ομαδες, rothschild, ρωσοι, σημαίνει, τραπεζα
Τυχαία Θέματα