Πώς θα αντιδράσει ο Τραμπ στη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας;

Παρότι στην προεκλογική του εκστρατεία υποσχέθηκε να λάβει μια πιο σκληρή γραμμή με τη Βόρεια Κορέα, η συγκρατημένη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγιάνγκ υπό την προεδρία του υπογραμμίζει ότι έχει ελάχιστες καλές επιλογές για τον περιορισμό των πυραύλων και των πυρηνικών της προγραμμάτων. Οι απαντήσεις υπό εξέταση - οι οποίες κυμαίνονται από πρόσθετες κυρώσεις ως επιδείξεις δύναμης των ΗΠΑ της αντιπυραυλικής

της άμυνας, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο- δεν φαίνεται να διαφέρουν σημαντικά από το εγχειρίδιο που ακολούθησε για τη Βόρεια Κορέα ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ακόμη και η ιδέα της ενίσχυσης της πίεση στην Κίνα για να χαλιναγωγήσει μια προκλητική Βόρεια Κορέα έχει δοκιμαστεί- με ελάχιστο όφελος - από διαδοχικές διοικήσεις. Αλλά το Πεκίνο δεν δείχνει σημάδια ηπιότερης αντίστασης υπό τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος τους έχει επιπλήξει σχετικά με το εμπόριο, το νόμισμα και την αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η πιο δραματική απάντηση στις δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας θα είναι άμεση στρατιωτική δράση ή διαπραγματεύσεις. Αλλά καμία επιλογή δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι -η πρώτη επειδή θα υπήρχε κίνδυνος περιφερειακού πολέμου και η τελευταία επειδή θα θεωρούνταν ως επιβράβευση της Πιονγιάνγκ για την κακή της συμπεριφορά. Και καμία δεν θα πρόσφερε κάποια επιτυχία.

"Οι επιλογές του Τραμπ είναι περιορισμένες", δήλωσε ο Bonnie Glaser, εμπειρογνώμονας σε θέματα Ασίας στο think tank Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον. Τα πρώτα δημόσια σχόλια του Τραμπ το Σάββατο για την δοκιμή των πυραύλων που πιστεύεται ότι ήταν ένας ενδιάμεσου βεληνεκούς τύπου Musudan πύραυλος ήταν απροσδόκητα μετρημένα -και σύντομα- σε σύγκριση με την προηγούμενη παραφορά που αφορούσε έναν άλλο αντίπαλο των ΗΠΑ, το Ιράν, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

"Απλά θέλω όλοι να καταλάβουν, και να γνωρίζουν πλήρως, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υποστηρίζουν την Ιαπωνία, το μεγάλο μας σύμμαχο, 100 τοις εκατό" δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, μιλώντας σε πανηγυρικό τόνο, παράλληλα με την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ανέφερε τη Βόρεια Κορέα και δεν έδειξε οποιαδήποτε σημάδια ότι σχεδιάζει αντίποινα για αυτό που θεωρείται ευρέως ως μια πρώιμη προσπάθεια να δοκιμαστεί η νέα διοίκηση. Αντίθετα, ο Τραμπ έγραψε "Δεν θα συμβεί!" τον Ιανουάριο, όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να δοκιμάσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ επέμεινε στην εκπομπή «This Week» του ABC ότι η δήλωση του Τραμπ ήταν μια "σημαντική επίδειξη αλληλεγγύης» στην Ιαπωνία. Είπε επίσης ότι η διοίκηση επρόκειτο να ενισχύσει τους συμμάχους τους στην περιοχή ενάντια στην «αυξανόμενη εχθρότητα» της Βόρειας Κορέας. Αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Τραμπ να χρησιμοποιήσει σκληρή ρητορική στο Twitter, όπως κάνει συχνά, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η σχετικά υποτονική αρχική δήλωσή του πιθανόν να αποδεικνύει ότι οι βοηθοί του τον έχουν πείσει να μην πέφτει στην παγίδα της Πιονγκγιάνγκ κάνοντας απειλές που θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιήσει, ειδικά ενώ η στρατηγική του για τη Βόρεια Κορέα είναι ακόμα υπό διαμόρφωση.

Υπόσχεση για μια πιο αποφασιστική προσέγγιση

Οι συνεργάτες του Τραμπ έχουν δηλώσει ότι θα ακολουθήσουν μια πιο δυναμική προσέγγιση από την πολιτική του Ομπάμα, που ονομάστηκε «στρατηγική υπομονής», και η οποία αφορούσε τη σταδιακή κλιμάκωση των κυρώσεων και της διπλωματικής πίεσης και ουσιαστικά περίμενε το τέλος της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας. Όμως, η νέα διοίκηση ήταν ασαφής σχετικά με το πώς θα το κάνει αυτό. Η διοίκηση Τραμπ ανέμενε μια "πρόκληση" από τη Βόρεια Κορέα και θα εξετάσει ένα πλήρες φάσμα επιλογών για την αντιμετώπισή της, αλλά θα πρέπει να αξιολογηθεί για να δείξει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να αποφύγουν την κλιμάκωση, δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το διακύβευα θα είναι υψηλότερο, ωστόσο, αν η πυρηνική Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει την απειλή της να δοκιμάσει έναν Διηπειρωτικό βαλλιστικός πύραυλο (ICBM) από αυτούς που θα μπορούσαν κάποια μέρα να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ο Τραμπ και οι συνεργάτες του είναι πιθανό να σκεφτούν το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων των ΗΠΑ για να ενισχύσουν τους οικονομικούς ελέγχους, την αύξηση των ναυτικών και αεροπορικών κεφαλαίων και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μέσα και γύρω από την κορεατική χερσόνησο, καθώς και την επιτάχυνση της εγκατάστασης των νέων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στη Νότια Κορέα, είπε ο αξιωματούχος.

Ο Τραμπ έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι πιστεύει πως η Κίνα δεν έχει κάνει αρκετά για να χρησιμοποιήσει την επιρροή της και να συμβάλει στην αναχαίτιση των πυρηνικών και βαλλιστικών προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ. Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι ο Τραμπ τώρα θα εντείνει τις πιέσεις στο Πεκίνο, αλλά αναγνώρισε ότι υπήρχαν όρια στο πόσο μακριά θα πάει η Κίνα, ειδικά όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων, εξαιτίας του δικού της συμφέροντος στην αποφυγή αποσταθεροποίησης της Βόρειας Κορέας. Μένει να δούμε, όμως, αν η νέα κυβέρνηση μπορεί να πάει ένα βήμα πέρα από την προσέγγιση του Ομπάμα και να επικεντρωθεί στην επιβολή "δευτερευουσών κυρώσεων" για επιχειρήσεις και οντότητες που βοηθούν τα προγράμματα όπλων της Βόρειας Κορέας, πολλά από τα οποία βρίσκονται στην Κίνα.

Επίσης ασαφές είναι το αν το τηλεφώνημα του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στο οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποχώρησε από την απειλή του να σπάσει την μακροχρόνια αμερικανική πολιτική της «μίας Κίνας», θα προκαλέσει μεγαλύτερη συνεργασία από το Πεκίνο σχετικά με τη Βόρειο Κορέα. «Το Πεκίνο έχει τεράστια επιρροή πάνω στην Πιονγκγιάνγκ, εξαιτίας του ότι είναι ο μοναδικός εμπορικός εταίρος της και στην πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς την κινεζική οικονομική βοήθεια», σχολιάζει ο είπε ο Harry Kazianis, διευθυντής σπουδών άμυνας στο συντηρητικό Κέντρο για το Εθνικό Συμφέρον. Ο Riki Ellison, επικεφαλής του οργανισμού Missile Defense Advocacy Alliance, δήλωσε ότι ο Τραμπ θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να ενισχύσει την αντιπυραυλική άμυνα, τόσο στη Νότια Κορέα όσο και στην Ιαπωνία - στην οποία η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ήδη θέσει ένα μεγάλο μέρος της βάσης. «Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό», είπε. «Πρέπει να δράσει άμεσα».

Οι επαναλαμβανόμενες εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας ώθησαν την Ουάσιγκτον και τη Σεούλ να συμφωνήσουν στην ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) στη Νότια Κορέα αργότερα εντός του έτους, ένα σύστημα στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά το Πεκίνο το οποίο ανησυχεί ότι το ισχυρό ραντάρ της υπονομεύει την ασφάλειά του.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα