Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους «μοναχικούς λύκους» της τζιχάντ

Οι "μοναχικοί λύκοι" έχουν αρχίσει και δρουν πιο ομαδικά, γράφει ο Ahmet S. Yayla, αναπληρωτής καθηγητής Εγκληματολογίας, Δικαίου και Κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο George Mason, και ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας.

Οι δολοφονίες της Βαρκελώνης οδηγούν τους ειδικούς στην αντιτρομοκρατία να μελετήσουν ένα νέο δόγμα του ISIS που παροτρύνει τους δολοφόνους να εισέλθουν στα "υιοθετημένα" έθνη τους στη Δύση και να σχεδιάσουν πολύπλοκες επιθέσεις. Μόλις ένα χρόνο μετά το θάνατό του από μια επίθεση πυραύλων κοντά στο Αλέπο της Συρίας, το στρατηγικό

δόγμα του Επικεφαλής Πληροφοριών του Ισλαμικού Κινήματος Αμπού Μοχάμετ αλ-Αντνάνι, ζει και βασιλεύει μέσω των εκκλήσεών του προς όλους τους πράκτορες του ISIS στη Δύση, να επιτεθούν στις χώρες όπου ζουν.

Το ηχητικό μήνυμα του Αντνάνι την 21η Μαΐου 2016, που ζητά να γίνουν επιθέσεις μοναχικών λύκων στην Ευρώπη, φαίνεται τώρα να αποτελεί σημείο καμπής. Από τότε, το γραφείο πληροφοριών του Αντνάνι επικεντρώθηκε στην αποστολή πρακτόρων στη Δύση και στην προσέγγιση στενών οικογενειακών και αξιόπιστων φίλων των καθιερωμένων ξένων μαχητών. Αλλά μετά τη Βαρκελώνη, η ιδέα του μοναχικού λύκου φαίνεται παραπλανητική: είναι πιο ακριβές να πούμε ότι οι λύκοι δρουν ομαδικά.

Δύο βασικά βήματα ελήφθησαν από την ομάδα του Αντνάνι. Πρώτον, ξένοι μαχητές άγνωστοι στις υπηρεσίες πληροφοριών μεταφέρθηκαν στα τουρκικά θέρετρα της Μεσογείου, αφού αγόρασαν πακέτα διακοπών διάρκειας δύο εβδομάδων έως ενός μηνός και παρέμειναν λίγες μόνο ημέρες στα ξενοδοχεία τους, τραβώντας πολλές φωτογραφίες για να αποδείξουν ότι ήταν διακοπές στην Τουρκία, εάν αργότερα τους ανέκριναν αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας καταγωγής τους. Στη συνέχεια επέστρεψαν στη Συρία για ταχεία στρατιωτική εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο, το ISIS κατόρθωσε να εκπαιδεύσει γρήγορα δεκάδες ξένους μαχητές και τους έστειλε πίσω στην Ευρώπη με εντολές να κρυφτούν, σύμφωνα με συνεντεύξεις που έδωσαν κάποιοι που ξέφυγαν από το ISIS τα τελευταία τρία χρόνια.

Το δεύτερο βήμα ήταν και εξακολουθεί να είναι, να ζητά από τους καθιερωμένους αλλοδαπούς μαχητές να προσεγγίσουν τους στενούς τους φίλους και συγγενείς στη Δύση για στρατολόγηση, ώστε να κάνουν επίθεση. Κάτι σημαντικό: ένας ανώτερος διοικητής του ISIS προσέγγισε τους αδελφούς του Καλέντ Καγιάτ, 49 ετών, και Μαχμούτ Καγιάτ, 32 ετών, στην Αυστραλία, ο οποίος πραγματοποίησε την απόπειρα βομβαρδισμού σε αυστραλέζικο επιβατικό αεροπλάνο στις αρχές Αυγούστου.

Οι δράστες της Ισπανίας, που σκότωσαν 14 άτομα και τραυμάτισαν περισσότερα από 120, ήταν στενοί συγγενείς ή φίλοι. Το ISIS προτρέπει την στρατολόγηση φίλων και οικογενειών επειδή είναι ευκολότερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη. Ένα παρόμοιο σενάριο συνδέεται και με τους δράστες του Παρισιού. Ο πυρήνας στην Ισπανία, μία αναγνωρισμένη ομάδα 13 ατόμων και 3 άγνωστων μελών, περιλάμβανε τέσσερα σύνολα αδελφών. Οι συγγενείς του Γιουνές Αμπουγιακούμπ, βασικού υπόπτου για την επίθεση της Βαρκελώνης, τον οποίο σκότωσε η αστυνομία, δήλωσαν στο Reuters ότι ήταν "συγκλονισμένοι από τη συμμετοχή του, όπως και από αυτή των ξαδέλφων και τους αδερφού του", κάτι που δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, διότι οι δράστες είχαν αυστηρά την εντολή να μην αποκαλύπτουν τις σχέσεις τους σε κανέναν, εκτός από την άκρως αξιόπιστη οικογένεια.

Η ομάδα κατάφερε να λειτουργήσει μυστικά για περισσότερο από ένα χρόνο για να προετοιμάσει τις εν μέρει αποτυχημένες επιθέσεις, πιθανότατα με τη βοήθεια διαφόρων βιβλίων του ISIS που διανέμονται ηλεκτρονικά. Το ISIS έχει δημιουργήσει και διανέμει μέσω των κοινωνικών μέσων του πολλά εγχειρίδια για την εκπαίδευση και καθοδήγηση των "μοναχικών λύκων" στη Δύση. Ένα ηλεκτρονικό βιβλίο που κυκλοφόρησε στις 3 Ιουλίου 2017 με τίτλο "Εγχειρίδιο μοναχικών λύκων" περιγράφει αρκετούς τρόπους για την πραγματοποίηση μιας εύκολης επίθεσης, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας ισχυρών εκρηκτικών με τη χρήση δεξαμενών αερίου LPG και εκρηκτικών TATP. Οι τρομοκράτες της Βαρκελώνης πιθανόν να χρησιμοποίησαν παρόμοια εγχειρίδια για να δημιουργήσουν ένα φορτηγό με εκρηκτικά, το οποίο πυροδότησαν πρόωρα μια μέρα πριν από την επίθεσή τους.

Ομοίως, το ISIS δημοσίευσε ένα εγχειρίδιο το 2015 με τίτλο "Πώς να επιβιώσετε στη Δύση, ένας οδηγός για Μουτζαχίντ", προτρέποντας εκτενώς τους συνεργάτες του να κρύβουν την ταυτότητά τους, να μαθαίνουν τεχνικές επιβίωσης, να μεταφέρουν εκρηκτικές ύλες και να ξεφεύγουν από τις επιθέσεις.

Τρία βασικά και άμεσα βήματα πρέπει να αναληφθούν από τη Δύση. Πρώτον, οι αντιτρομοκρατικές μονάδες πρέπει να αναβαθμίσουν τις δραστηριότητες πληροφοριών τους. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι γνωστές στενές διασυνδέσεις των ξένων μαχητών θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά βάσει ενός καταλόγου προτεραιότητας. Ένας καλά εκπαιδευμένος και έμπειρος αξιωματικός πληροφοριών μπορεί εύκολα να καταλάβει εάν ένας ύποπτος σχεδιάζει μια επίθεση.

Δεύτερον, χρειάζεται μια σταθερή και ειλικρινής ανταλλαγή πληροφοριών, όχι μόνο σε εγχώριο επίπεδο μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και διεθνώς, μεταξύ των χωρών και των σχετικών υπηρεσιών. Η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να υστερεί στην ανταλλαγή πληροφοριών. Απαιτείται μια διεθνής πλατφόρμα όπου η γρήγορη και αξιόπιστη συλλογή πληροφοριών θα μπορεί να μοιραστεί χωρίς χρονοβόρα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Τρίτον, το τζιχαντιστικό σαλαφιστικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να αποκλειστεί και να σβηστεί. Το ISIS συνεχίζει να λειτουργεί ένα εικονικό χαλιφάτο, στρατολογώντας εξ αποστάσεως χάρη στην ηλεκτρονική του προπαγάνδα και τα εκπαιδευτικά βίντεο με τα εγχειρίδια τρόμου που απαιτούν μόλις ένα κλικ, διατάζοντας τα μέλη του μέσω εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας να πραγματοποιούν επιθέσεις και να οργανώνουν επιτυχώς τις επιχειρήσεις του στο εξωτερικό. Οι εταιρείες του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά για να εμποδίσουν τη χρήση των πλατφορμών τους από τρομοκράτες. Μια αναζήτηση στο Google του eBook του ISIS με παραπομπές από το "Πώς να επιβιώσει στη Δύση" παράγει 1.470.000 αποτελέσματα, πολλά από τα οποία έχουν ζωντανές συνδέσεις προς λήψη του εγχειριδίου.

moderndiplomacy.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα