Πώς αντέδρασαν οι ηγέτες της ΕΕ στην ομιλία της Μέι

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδέχθηκαν θετικά την ομιλία της Τερέζα Μέι, αλλά προειδοποίησαν για αυτό που εξέλαβαν ως απειλή της πρωθυπουργού να υπονομεύσει την ΕΕ, αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποκλειστεί από την ενιαία αγορά. Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνόψισε την ομιλία της Μέι σε ένα tweet: "Λυπηρή διαδικασία, σουρεαλιστικοί καιροί, αλλά τουλάχιστον πιο ρεαλιστική ανακοίνωση για Brexit. Η ΕΕ των 27 ενωμένη και έτοιμη να διαπραγματευτεί μετά το άρθρο 50".

Όμως, ενώ πολλοί χαιρέτισαν

την διαύγεια των στοιχείων της ομιλίας, κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την ικανότητά της Μέι να ακολουθήσει την υπόσχεσή της το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι "ένα μεγάλο, παγκόσμιο εμπορικό έθνος".

Ένας Ιταλός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι αμφέβαλλε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να είναι τόσο ισχυρό εκτός της ΕΕ, όσο ήταν μέσα σε αυτήν. "Καλή τύχη σχετικά με το 'Παγκόσμια Βρετανία'", είπε.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν με το Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, μια θέση που επανέλαβαν και μετά την ομιλία της Μέι. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ενημερώθηκε για την ομιλία, θα μιλούσε με την Μέι. Στον απόηχο της ομιλίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, τόνισε πως το Βερολίνο θα δώσει προτεραιότητα στη συνοχή της ΕΕ έναντι των εθνικών οικονομικών συμφερόντων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. "Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός σήμερα σκιαγράφησε τις ιδέες της κυβέρνησής της για την αποχώρηση και επιτέλους έκανε λίγο πιο σαφή τα βρετανικά σχέδια" είπε ο Στάινμαγιερ, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία της Γερμανίας τον επόμενο μήνα. "Υπογράμμισε ότι η Μεγάλη Βρετανία επιδιώκει μια θετική και εποικοδομητική εταιρική σχέση, μια φιλία, με μια ισχυρή ΕΕ. Αυτό είναι καλό", πρόσθεσε. Ο Στάινμαγιερ δήλωσε ότι μια επιτροπή για το Brexit που απαρτίζεται από βασικούς υπουργούς της Γερμανίας θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τετάρτη και θα ψηφίσει τον καθορισμό προτεραιοτήτων για τις προσεχείς διαπραγματεύσεις.

Ο Σάντρο Γκότζι, υφυπουργός της Ιταλίας για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, χαιρέτισε επίσης τη σαφήνεια της ομιλίας και είπε: "Είναι σαφές επιτέλους το τι θέλουν: θέλουν να φύγουν εντελώς και θέλουν ένα πλήρες Brexit". Ο υπουργός της Πολωνίας για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Κόνραντ Ζιμάνσκι, καλωσόρισε την πρόθεση της Μέι να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία - και των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ- λέγοντας ότι ήταν "το σωστό και δίκαιο". "Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζονται ισότιμα και θα διατηρήσουν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την απασχόληση, την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης", είπε. Ο Ζιμάνσκι κάλεσε την Μέι να βεβαιώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα ήταν "πολύ ακριβής και νομικά δεσμευτική, έτσι ώστε να παρέχει τη μέγιστη σαφήνεια στους πολίτες μας, σε όλες τις πιθανές καταστάσεις".

Ανέφερε επίσης ότι η Πολωνία θα επιμείνει ότι οποιαδήποτε σχέδια για τον έλεγχο της μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο "πρέπει να είναι αναλογικά και να διασφαλιστεί η δίκαιη μεταχείριση όλων των πολιτών της ΕΕ, ανεξάρτητα από το επαγγελματικό τους προφίλ".

Η ιρλανδική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, χαιρέτισε τη δέσμευση της Μέι για τη διατήρηση του φιλοευρωπαϊκού κοινού ταξιδιωτικού χώρου μεταξύ της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, καθώς και την υπόσχεσή της ότι δεν θα υπήρχαν "σκληρά" σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας. Η Μέι θα συναντήσει τον Εντα Κένι στο Δουβλίνο στο τέλος του μήνα, για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Αλλά μερικοί πολιτικοί και σχολιαστές στην ήπειρο ήταν πιο επικριτικοί όσον αφορά κάποιες πλευρές της ομιλίας της Μέι, ιδίως την απειλή να μετατρέψει τη Βρετανία σε ένα φορολογικό παράδεισο, αν αποκλειστεί από την ενιαία αγορά. Ο Φιλίπ Λαμπέρ, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων-Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε την ομιλία της "ένα χαστούκι στο πρόσωπο εκείνων που θέλουν να δημιουργήσουν τη νέα σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ κατά τρόπο που θα διαφυλάσσει όχι μόνο την οικονομική συνεργασία, αλλά και πολλά άλλα θετικά στοιχεία του ευρωπαϊκού κοινωνικού, περιβαλλοντικού και νομικού κεκτημένου". Και πρόσθεσε: "Κινδυνεύει επίσης να έχει οδυνηρές συνέπειες για τον βρετανικό λαό, μεγάλο μέρος του οποίου θα υποφέρει από την ατζέντα της χαμηλής φορολογίας και της χαμηλής ρύθμισης". Στην ομιλία της, η Μέι προειδοποίησε ότι μια τιμωρητική συμφωνία για τη Βρετανία θα αποτελούσε μια "καταστροφική πράξη αυτοτραυματισμού" που θα αναγκάσει τη χώρα να υπονομεύσει τα ευρωπαϊκά οικονομικά συμφέροντα. Ο Σαρλ ντε Μαρσίλι, επικεφαλής του Ιδρύματος Ρομπερτ Σούμαν, είπε πως αν η Μέι ορίσει την Βρετανία ως μια φορολογική επικράτεια θα δημιουργήσει μία "δυσάρεστη" κατάσταση για την ΕΕ στην οποία δεν κερδίζει κανείς. "Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι η Τερέζα Μέι έχει το πλεονέκτημα, αλλά θα υπάρχει η αντίδραση των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Αν πάμε προς αυτή την κατεύθυνση κινδυνεύουμε με ένα Brexit που θα είναι χαμένη υπόθεση". Είπε ότι ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε η ΕΕ είχαν κανένα συμφέρον να βλάψουν ο ένας τον άλλον. "Δεν θα ήταν προς το συμφέρον της ΕΕ να έχει ένα αποτυχημένο κράτος στα σύνορα της. Χάνει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της και αυτό είναι ένα είδος ακρωτηριασμού για την ΕΕ".

Άλλοι σχολιαστές όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ είδαν την ομιλία του ως "μια υποχώρηση από την Ευρώπη". "Η ομιλία της Τερέζα Μέι δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει κάτι ελαφρώς λιγότερο από τη συμφωνία της Ουκρανίας DCFTA με την ΕΕ", έγραψε στο Twitter. "Λυπάμαι για την προσέγγιση που έχει λάβει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ θα προτιμούσε μια πιο στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα