Πορτογαλία: Ερωτήματα για τη φονική πυρκαγιά

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν τη μάχη με την τεράστια πυρκαγιά στην Πορτογαλία που σκότωσε τουλάχιστον 64 άτομα και τραυμάτισε περισσότερα από 150, ελπίζοντας να τη θέσουν υπό έλεγχο μέσα στις επόμενες 24 ώρες, ανέφεραν οι αρχές πολιτικής προστασίας της χώρας. Περισσότεροι από 1.100 πυροσβέστες και εννέα αεροσκάφη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη χειρότερη δασική πυρκαγιά της χώρας, η οποία πιστεύεται ότι ξεκίνησε μετά από την αστραπή που χτύπησε ένα δέντρο στον κεντρικό δήμο Πεδρογάου Γκράντε το Σάββατο.

"Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη", δήλωσε ο διοικητής της επιχείρησης

Βίτορ Βας Πίντο στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa. "Απόψε ή Τετάρτη το πρωί, η φωτιά θα είναι υπό έλεγχο".

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η πρόοδος θα εξαρτηθεί από τον άνεμο και τη θερμοκρασία, η οποία αναμενόταν να φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου. Καθώς η Πορτογαλία βγαίνει από τις τρεις ημέρες εθνικού πένθους, τίθενται ερωτήματα σχετικά με το γιατί ο αριθμός των νεκρών ήταν τόσο υψηλός σε μια χώρα που υποφέρει από πυρκαγιές σε ετήσια βάση.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα έχει ήδη αναγνωρίσει ότι οι πρώιμες προσπάθειες για την προειδοποίηση του κοινού απέτυχαν αφού οι φλόγες κατέστρεψαν τηλεφωνικές γραμμές και πύργους επικοινωνίας. Ωστόσο, επέμεινε ότι "τίποτα δεν διακινδυνεύει τις προσπάθειες πυρόσβεσης".

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν επικριθεί επειδή δεν έκλεισαν το δρόμο όπου περισσότερα από τα μισά θύματα της φωτιάς πέθαναν, αφού παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους ή εγκατέλειψαν τα οχήματά τους καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Ένας πυροσβέστης που πέθανε στο νοσοκομείο τη Δευτέρα είχε προσπαθήσει να βοηθήσει τους ανθρώπους στο δρόμο. Μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν καθώς έφευγαν ήταν ένα τετράχρονο αγόρι του οποίου οι γονείς τον είχαν αφήσει με τον θείο και τη θεία του καθώς πήγαν μήνα του μέλιτος. Σύμφωνα με την εφημερίδα Correio da Manhã, η μητέρα του έκανε έκκληση για βοήθεια στα social media, ενώ η γιαγιά του έφυγε από τη Λισαβόνα για να τον βρει. Το σώμα του και αυτό του θείου του βρέθηκαν αργότερα δίπλα σε ένα αυτοκίνητο.

Αν και τα πολιτικά κόμματα περιμένουν την κατάσβεση της πυρκαγιάς προτού εξερευνήσουν τους λόγους της τραγωδίας, πολλοί στην Πορτογαλία πιστεύουν ότι η κακή διαχείριση των δασών - σε συνδυασμό με την ερήμωση των αγροτικών χωριών, η οποία έχει αφήσει πολλές δασικές εκτάσεις αδρανείς - έχουν παίξει ρόλο. "Τι πήγε στραβά αυτό το Σάββατο;" ρωτούσε ένας τίτλος στην εφημερίδα Público. "Τα πάντα, όπως πάνε στραβά εδώ και δεκαετίες". Η εφημερίδα ανέφερε ότι, ενώ είναι αδύνατον να προβλέψεις τις αστραπές, πολυάριθμες αναφορές και μελέτες τα τελευταία χρόνια προειδοποίησαν για τον κίνδυνο ενός τέτοιου γεγονότος.

Μια γνωστή ομάδα άσκησης πίεσης της Πορτογαλίας, η Quercus, δήλωσε ότι οι πυρκαγιές ήταν το αποτέλεσμα "σφαλμάτων διαχείρισης των δασών και κακών πολιτικών αποφάσεων" από τις κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Η Quercus ανέφερε ότι μεγάλο μέρος του κινδύνου προήλθε από τα πολύ εύφλεκτα δέντρα ευκαλύπτου που ξεπέρασαν τα πεύκα και τις βελανιδιές και κυριαρχούν στα δάση της χώρας και τώρα καταλαμβάνουν μια "σκανδαλώδη" περιοχή περίπου 900.000 εκταρίων. "Η ύπαρξη τεράστιων τεμαχίων ευκαλύπτου -μερικές φορές χιλιάδες εκτάρια- καθιστά τις μεγάλες πυρκαγιές αναπόφευκτες επειδή ο ευκάλυπτος είναι πολύ εύφλεκτος και προκαλεί μεγάλες πυρκαγιές", ανέφερε. Η ομάδα πρόσθεσε ότι τα κομμάτια φλοιού του ευκαλύπτου που καίγονται τείνουν να διογκώνονται στον άνεμο, βοηθώντας τις πυρκαγιές να εξαπλωθούν ακόμα περισσότερο.

Πριν από τρεις μήνες η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις φυτείες των ευκαλύπτων και ένα απλουστευμένο και φθηνότερο πρόγραμμα καταγραφής της ιδιοκτησίας για να καθορίσει ποια γη παραμελείται. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ όλες οι μεταρρυθμίσεις.

Ο Χαβιέρ Βιέγκας, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, είπε ότι ενώ η πυρκαγιά είχε ξεπεράσει τους πυροσβέστες σε κάποια χωριά, οι θάνατοι επισημαίνουν κυρίως προβλήματα επικοινωνίας όσον αφορά την απομάκρυνση των ανθρώπων. "Είναι ακόμα δύσκολο να εντοπιστεί τι απέτυχε, αλλά είναι λίγο από όλα", δήλωσε ο Βιέγκας στο Reuters. "Προφανώς, ορισμένα πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει δεν είχαν γίνει - ειδικά όταν επικοινωνούσαμε με τον πληθυσμό, λέγοντάς τους για τα επίπεδα κινδύνου και τις περιοχές που έπρεπε να αποφευχθούν".

Άλλες χώρες που είναι επιρρεπείς σε δασικές πυρκαγιές έχουν συστήματα συναγερμού για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν. Μετά τις πυρκαγιές που σκότωσαν 173 άτομα το 2009, η Αυστραλία άρχισε να χρησιμοποιεί μηνύματα κειμένου και εκπομπές έκτακτης ανάγκης για να απομακρύνει τους ανθρώπους. "Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να οργανωθεί αυτό το είδος ειδοποίησης", δήλωσε ο Βιέγκας. "Εδώ, στην καλύτερη περίπτωση, κάποιος από το ενοριακό συμβούλιο χτυπά τις πόρτες λέγοντας στους ανθρώπους να φύγουν".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα