"Ποια χώρα θα είναι η επόμενη;"- Η ερώτηση της ομάδας Τραμπ προς την ΕΕ

Η ομάδα μετάβασης του Τραμπ επικοινώνησε με την ΕΕ και ρώτησε "Ποια χώρα θα είναι η επόμενη που θα φύγει;", υπονοώντας ότι η ένωση "καταρρέει", σύμφωνα με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στο μπλοκ. Σε μια εριστική συνέντευξη Τύπου πριν την αποχώρησή του, ο Αντονι Γκάρντνερ προειδοποίησε για τις "περιθωριακές" φωνές όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην αρχηγός του κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, που επηρεάζουν την Ουάσιγκτον και την ομάδα του Τραμπ.

Μιλώντας λίγες ημέρες πριν από την λήξη της θητείας του, ο Γκάρντνερ είπε ότι θα ήταν "τρέλα" για τις ΗΠΑ να ξεφορτωθούν μισό αιώνα εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να υποστηρίξουν τον περαιτέρω κατακερματισμό της ΕΕ ή να γίνουν "υποστηρικτές του Brexit" στις Βρυξέλλες. "Μου έκανε εντύπωση ότι σε πολλές συζητήσεις μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της ΕΕ το πρώτο ερώτημα ήταν: ποια χώρα ετοιμάζεται να φύγει μετά το Ηνωμένο Βασίλειο;", είπε. "Η αντιληπτή αίσθηση είναι ότι το 2017 είναι το έτος κατά το οποίο η ΕΕ πρόκειται να καταρρεύσει. Και ελπίζω ότι ο Νάιτζελ Φάρατζ δεν είναι η μόνη φωνή που ακουγόταν, διότι είναι μια περιθωριακή φωνή. "Η γενική αίσθηση είναι ότι το 2017 είναι το έτος κατά το οποίο η ΕΕ πρόκειται να καταρρεύσει.

Ο Γκάρντνερ, πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ και φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης την περίοδο που ήταν και ο Μπόρις Τζόνσον, διορίστηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην ΕΕ το 2013. Κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας του κέρδισε σεβασμό στις Βρυξέλλες για το προσιτό στυλ και την επιρροή του σχετικά με θέματα που κυμαίνονται από τις κυρώσεις στη Ρωσία ως την προσπάθεια για μια φιλόδοξη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ. Ο πρέσβης μίλησε και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διατλαντικές σχέσεις. "Εμείς δεν θα πρέπει να αποκλίνουμε από 50 χρόνια εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την ΕΕ και δεν θα πρέπει να γίνουμε οι 'μαζορέτες του Brexit', ιδιαίτερα εάν το Brexit φαίνεται πιο πιθανό πως να είναι ένα σκληρό, άτακτο, μη διαχειριζόμενο Brexit", είπε. "Αυτό θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, απολύτως τρέλα. Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ το κατανοούν αυτό πολύ καλά". Υποστήριξε ότι πρέπει να πουν στη νέα κυβέρνηση ξεκάθαρα ότι η ΕΕ "δεν καταρρέει" και ότι στην πραγματικότητα βρίσκει περισσότερους σκοπούς ύπαρξης στον απόηχο του Brexit.

Σχολιάζοντας την παραίτηση του σερ Ιβαν Ρότζερς, πρώην πρεσβευτή της Βρετανίας στην ΕΕ, να εγκαταλείψει τη θέση του, δίνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα στη νέα κυβέρνηση, είπε: "Σέβομαι πολύ αυτό που έκανε. Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι στην πολιτική ζωή που να το έκαναν αυτό. Δυστυχώς, βλέπουμε το αντίθετο, με τους ανθρώπους να λένε ένα πράγμα πριν από τις εκλογές και μετά πολύ γρήγορα να αλλάζουν και να λένε ακριβώς το αντίθετο, με σκοπό να κερδίσουν μια θέση στην κυβέρνηση".

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα