«Πεθαίνει» η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα - Αποκαλυπτική έρευνα

Επιχειρηματίες από ανάγκη, αν και σε λιγότερο βαθμό απ' ό,τι στο παρελθόν εξακολουθούν να γίνονται οι Έλληνες, παρότι η έναρξη επιχείρησης στη χώρα μας απαιτεί διπλάσιο αρχικό κεφάλαιο, περί τα 30.000 ευρώ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, των 16.400 ευρώ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την «Επιχειρηματικότητα 2015-16», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας GEM και παρουσιάστηκε χθες από την ηγεσία του ΙΟΒΕ.

Αν και ο αριθμός των νέων επιχειρηματιών μειώθηκε, παρατηρήθηκε πάντως μεγάλη αύξηση των επιχειρηματικών εγχειρημάτων στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, μεγαλύτερη εξωστρέφεια και αύξηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, εξελίξεις στις οποίες στάθηκε ιδιάιτερα ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος, όπως και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της έκθεσης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες. Ωστόσο, η ρηχότητα, η εσωστρέφεια και η μικρή συμβολή στην απασχόληση παραμένουν βασικά χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ενώ το 2015, όταν έγινε ή έρευνα, το ποσοστό του πληθυσμού που δεν διέβλεπε επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα για το επόμενο εξάμηνο είχε εκτοξευτεί σε επίπεδο ρεκόρ.

Καινοτομία

Σύμφωνα με την έκθεση το ποσοστό του πληθυσμού ηληκίας 18-64 ετών που βρισκόταν το 2015 σε αρχικά στάδια επιχειρηματικής ενεργοποίησης υποχωρεί στο 6,7%, περίπου 450.000 άτομα, έναντι 7,8%, περίπου 520.000 άτομα το 2014. Πρόκειται για επίδοση που κινείται στον μακροχρόνιο μέσο όρο του δείκτη στην Ελλάδα αλλά είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο των «χωρών καινοτομίας» (8,5%), δηλαδή των αναπτυγμένων χωρών που συμμετέχουν στην GEM.

Συνολικά μαζί με το ποσοστό του πληθυσμού που δραστηριοποιείται ήδη ως επιχειρηματίας -περίπου το 13%- υπολογίζεται ότι περίπου το 20% του πληθυσμού ή περίπου 1,33 εκατ. άτομα έχουν κάποια σχέση με την επιχειρηματικότητα. Στα νούμερα αυτά, που αντιστοιχούν στην υψηλότερη επίδοση στην Ε.Ε., συμπεριλαμβάνονται και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς το υψηλό επίπεδο αυτοαπασχόλησης κυριαρχεί στη δομή της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Περίπου 200.000 άτομα, το 3% του πληθυσμού, έναντι 2,8% το 2014, δήλωσαν στην έρευνα ότι το 2015 διέκοψε ή ανέστειλε την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ποσοστό πολύ υψηλότερο του μέσου όρου των χωρών καινοτομίας (1,8%). Επτά στους δέκα δήλωσαν ως βασικότερο λόγο διακοπής της επιχείρησης την έλλειψη κερδοφορίας. Ας σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δείκτης εμφανίζει διαχρονικά στην Ελλάδα υψηλό ποσοστό, κάτι που παρατηρείται σε χώρες όπου ποσοτικά ξεκινούν πολλά εγχειρήματα, διότι εκεί καταγράφονται και οι περισσότερες αποτυχίες.

Από τα βασικά χαρακτηριστικά του 2015 είναι η εκτίναξη του ποσοστού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, 12% και ταυτόχρονα το υψηλότερο στην Ευρώπη. Σημαντικά αυξημένο, στο 21,7% -που είναι υψηλότερο από το μέοο επίπεδο των χωρών καινοτομίας- είναι το ποσοστό των εγχειρημάτων στη μεταποίηση.

Χαμηλός παραμένει ο βαθμός καινοτομίας, καθώς το 61% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων δηλώνει ότι κανένας δυνητικός πελάτης δεν θα θεωρήσει τα προϊόντα-υπηρεσίες νέα και πρωτοποριακά, έναντι 51,5% κατά μέσο όρο στις χώρες καινοτομίας. Μόλις το 12,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες, ενώ το 54,3%, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2014, δηλώνει πως πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν προϊόν παρόμοιο με αυτόν ή παρόμοια υπηρεσία. Μόλις το 2,3% των νέων εγχειρημάτων διαθέτει δυναμική ανάπτυξης νέων αγορών, ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα προτελευταία στη σχετική κατάταξη.

Ο ένας στους τρεις νέους επιχειρηματίες δηλώνει ότι πέρα από τους ιδρυτές κανείς άλλος δεν θα εργάζεται στην νέα επιχείρηση, τουλάχιστον κατά τη στιγμή της έναρξης. Ταυτόχρονα το 62% δηλώνει ότι θα απασχολεί ένα έως πέντε άτομα, επίδοση από τις υψηλότερες διαχρονικά.

Εξωστρέφεια
Σημαντικό στοιχείο είναι η εξωστρέφεια των νέων εγχειρημάτων, καθώς μόνον ο ένας στους τρεις δηλώνει ότι απευθύνεται αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά, έναντι 39,4% στις χώρες καινοτομίας. Περίπου το 23% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι πάνω από το 1/4 του τζίρου τους προέρχεται από πελάτες εξωτερικού, έναντι 20,2% του μέσου όρου των αναπτυγμένων χωρών. Μέρος της τάσης αυτής οφείλεται στον τουρισμό, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ το 2012 πάνω από τα μισά νέα εγχειρήματα απευθύνεται αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά, το 2015 το σχετικό ποσοστό έπεσε στο 33,9%.

Τέλος, το 22,3% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων, περίπου 124.000 άτομα, δήλωσαν ότι έγιναν επιχειρηματίες από ανάγκη και το 34,4%, περίπου 155.000 άτομα δήλωσαν επιχειρηματίες ευκαιρίας. Η επιχειρηματικότητα ευκαιρίας κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο των χωρών καινοτομίας (52,2%) και αντίστοιχα η επιχειρηματικότητα ανάγκης σε ένα από τα υψηλότερα (18,9% το μέσο επίπεδο των χωρών καινοτομίας).

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα