Πέντε συμπεράσματα από το ντιμπέιτ των Γάλλων υποψηφίων

Οι πέντε κορυφαίοι υποψήφιοι για τη γαλλική προεδρία έκαναν το πρώτο τους τηλεοπτικό ντιμπέιτ το βράδυ της Δευτέρας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν ο κεντρώος πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν, οι οποίοι και προηγούνται στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του επόμενου μήνα. Τη Δευτέρα το βράδυ συγκρούστηκαν αρκετές φορές, κατηγορώντας ο ένας τον άλλο. Ο Μακρόν, ο οποίος είχε ετοιμαστεί

σαφώς για μια μονομαχία, ήταν ο πιο μαχητικός από τους δύο. Ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν έμοιαζε με "πληγωμένο ζώο", καθώς προσπαθεί να καλύψει τα ποσοστά του μετά τα σκάνδαλα για τις αργομισθίες μελών της οικογένειάς του. Οι δύο αριστεροί υποψήφιοι, Ζαν-Λικ Μελανσόν και Μπενουά Αμόν, απέφυγαν τις αλληλοεπιθέσεις και επικεντρώθηκαν στους άλλους αντιπάλους τους.

Ιδού τα βασικά συμπεράσματα από το ντιμπέιτ:

1. Ο Μακρόν δεν εντυπωσίασε

Ο 39χρονος Μακρόν ήταν ο νεότερος υποψήφιος και αντιμετώπισε την πρόκληση προσπαθώντας να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Στο πλαίσιο αυτό, πέρασε το προεδρικό τεστ, επιμένοντας στο μήνυμά του για μια "πραγματιστική" πλατφόρμα, ενώ κατάφερε να μην πιεστεί από τον πιο έμπειρο Φιγιόν. Έχοντας προετοιμαστεί σαφώς για μια "μονομαχία" με τη Λεπέν, ο Μακρόν εξαπέλυσε πολλά χτυπήματα κατά της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου. Κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης ανταλλαγής απόψεων για τη θρησκευτική ενδυμασία, κατηγόρησε ευθέως τη Λεπέν ότι λέει "ψέματα" στους ψηφοφόρους και προσπαθεί να διαιρέσει τη χώρα κάνοντας επίθεση στους μουσουλμάνους πολίτες. Επίσης, απέκρουσε τις επιθέσεις από τους δύο αριστερούς αντιπάλους που τον κατηγορούν ότι είναι υπόχρεος σε εταιρικά συμφέροντα.

Αλλά ο Μακρόν απέτυχε να εντυπωσιάσει το κοινό του. Η επιμονή του για την ρεαλιστική πλατφόρμα επισκίασε το μοναδικό σημείο "πώλησης" της εκστρατείας του: ότι υποτίθεται πως εκπροσωπεί την νεανική αισιοδοξία. Και το στυλ συζήτησης του, μερικές φορές λίγο σκληρό, χρειάζεται ακόμη δουλειά.

2. Η αντεπίθεση της Λεπέν

Με αρκετές δημοσκοπήσεις να τη δείχνουν να φτάνει στον τελικό γύρο των εκλογών, η Λεπέν ήταν ένας προφανής στόχος για όλους τους αντιπάλους της στη σκηνή. Όλοι επιτέθηκαν στην πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου για το ευρωσκεπτικιστικό πρόγραμμά της, καθώς και τις προτάσεις της για να μειώσει τα ποσοστά μετανάστευσης, την επιβολή προστατευτισμού στις εμπορικές πολιτικές και τις φιλικές σχέσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μόνο όταν ο Μακρόν την κατηγόρησε ότι ψεύδεται, η Λεπέν φαίνεται να έχασε την ισορροπία της. Ανταπέδωσε κατηγορώντας τον ότι είναι υπόχρεος σε εταιρικά συμφέροντα - και μειδίασε κατάφωρα κατά τη διάρκεια της τελικής ομιλίας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λεπέν απέφυγε να αναφερθεί στην αμφιλεγόμενη πρόταση της να διεξάγει δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ. Αντ' αυτού, επέμενε σε αυτό που ονομάζει "οικονομικό πατριωτισμό", υποσχόμενη να επιβάλει βαρείς εισαγωγικούς δασμούς ύψους 35 τοις εκατό στις εταιρείες που δημιουργούν θέσεις εργασίας εκτός Γαλλίας και προσπαθούν να πουλήσουν τα αγαθά πίσω στους Γάλλους καταναλωτές.

Ο Φιγιόν της επιτέθηκε ούτως ή άλλως για την υπόσχεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ, λέγοντας ότι θα καταδικάσει τη Γαλλία σε πτώχευση και απομόνωση. Όταν η Λεπέν δήλωσε ότι η Βρετανία τα πηγαίνει "φανταστικά" μετά την απόφαση για Brexit, οι αντίπαλοί της την αποστόμωσαν λέγοντας ότι η Βρετανία δεν είχε ακόμα αισθανθεί τις συνέπειες της εξόδου από την ένωση.

Η μετρημένη παρουσία της Λεπέν φάνηκε ως μέρος μιας τακτικής, επιτρέποντας της να ξεπεράσει την μανία των αντιπάλων της.

3. Ο Φιγιόν ζει -ακόμα

Μετά το σκάνδαλο για πιθανή κατάχρηση του δημοσίου χρήματος, ο Φιγιόν δέχθηκε πλήγμα τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο και στα φαινομενικά ατέρμονα αρνητικά σχόλια του Τύπου. Το ντιμπέιτ ήταν η ευκαιρία του να αποδείξει ότι θα μπορούσε να κερδίσει ακόμα, μετά την άρνησή του να παραιτηθεί.

Τον Νοέμβριο, ο Φιγιόν κατάφερε να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές των συντηρητικών, χάρη - σε μεγάλο βαθμό- σε μια αριστοτεχνική απόδοση στο ντιμπέιτ του κόμματός του. Δεν επανέλαβε την εξαιρετική απόδοσή του τη Δευτέρα. Αντ 'αυτού, ο Φιγιόν έσφιξε τα χείλη του και άκουγε όταν οι άλλοι υποψήφιοι δήλωσαν ότι θα απαγορεύσουν στους βουλευτές να προσλαμβάνουν μέλη της οικογένειάς τους- ακριβώς ό,τι έκανε με τη γυναίκα και τα παιδιά του. Ακουγόταν υποτονικός κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους του ντιμπέιτ, δείχνοντας μια σπάνια αναλαμπή μαχητικότητας όταν επιτέθηκε στη Λεπέν σχετικά με την πρότασή της να διενεργήσει δημοψήφισμα για την γαλλική ένταξη στην ΕΕ.

Ακόμα κι έτσι, συνολικά ο Φιγιόν εμφάνισε αυτή την οξυδερκή συμπεριφορά που του έδωσε το χρίσμα των συντηρητικών τον Νοέμβριο - και πολλοί γάλλοι ψηφοφόροι μπορεί και να θυμήθηκαν γιατί τους άρεσε, πριν από τα σκάνδαλα. Κατέχοντας την τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, ο Φιγιόν παραμένει μια υπολογίσιμη δύναμη.

4. Ο συμπαθής Αμόν και ο θυμωμένος Μελανσόν

Για τον πρώην υπουργό Παιδείας Μπενουά Αμόν και τον αριστερό αντίπαλός του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, το μεγάλο ερώτημα στο ντιμπέιτ ήταν: θα μπορούσε ένας από τους δύο να επικρατήσει ώστε να εδραιωθεί ως ο αδιαφιλονίκητος υποψήφιος της αριστεράς;

Η απάντηση αποδείχθηκε ότι είναι "όχι", καθώς ο Αμόν και ο Μελανσόν απέφυγαν ο ένας τον άλλον, με επίκεντρο τις επιθέσεις στους αντιπάλους τους αντ' αυτού. Ο Φιγιόν δέχθηκε επίθεση για τις θατσερικές οικονομικές προτάσεις του, ο Μακρόν για τον πλούτο του και τις υποτιθέμενες διασυνδέσεις με εταιρικά συμφέροντα και η Λεπέν για σχεδόν τα πάντα.

Ο Αμόν προέβαλε την ίδιο μη δραματική στάση που τον βοήθησε να κερδίσει τις προκριματικές των Σοσιαλιστών εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, προσφέροντας ευχάριστα παραλειπόμενα για το περιβάλλον και διατηρώντας την αίσθηση της καλής αύρας της εκστρατείας του. Από την άλλη πλευρά, ο Αμόν, επίσης, μερικές φορές φάνηκε να είναι εκτός τόπου.

5. Ευρώπη, τι είναι αυτό;

Κατά τη διάρκεια του μαραθώνιου τρίωρου ντιμπέιτ, άφθονος χρόνος παραχωρήθηκε στη συζήτηση για το ρόλο της Γαλλίας και της Ευρώπης στον κόσμο. Ενώ οι υποψήφιοι συζήτησαν τα σχέδιά τους για τη μετανάστευση, ποτέ δεν επικεντρώθηκαν ρητά στην ΕΕ.

Μόνο ο Μακρόν δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρα υπέρ της εργασίας εντός των ορίων της Ένωσης. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η Λεπέν δεν εξέφρασε σαφώς την αντίθεσή της στις Βρυξέλλες, καθώς δεν επανέλαβε τη θέση της για ένα δημοψήφισμα "Frexit". Η παράλειψη αυτή είναι πιθανόν σκόπιμη: μετά την ήττα του Γκεερτ Βίλντερς στις ολλανδικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλίδα ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου μπορεί να αμφιβάλλει για το αν είναι καλό να γίνεται πολύς λόγος για το Frexit. Οι άλλοι υποψήφιοι θα είναι εκεί για να της το υπενθυμίζουν.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα