Παυλόπουλος: Το παλλαϊκό «Οχι» αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για το Εθνος των Ελλλήνων

Με την στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και του υπουργού εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου, κορυφώθηκαν στην Θεσσαλονίκη στην παραλιακή λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ηρωική επέτειο του «ΟΧΙ».

«Το παλλαϊκό «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για το Έθνος των Ελλήνων, ιδίως υπό τις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις για τον Τόπο και τον

Λαό μας. Πρωτίστως δε μας εμπνέει ως προς το ότι η Δημοκρατία, και η δίδυμη αδελφή της η Ελευθερία, συνθέτουν διαχρονικώς την συλλογική μας συνείδηση, της οποίας βασικά συστατικά είναι η Παιδεία και το Θάρρος. Μ’ αυτά τα ιστορικά μας εφόδια και με αρραγή ενότητα έχουμε χρέος να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους, κυρίως δε να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο, το Κράτος Δικαίου και την Κοινωνική Δικαιοσύνη» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος μετά το πέρας της παρέλασης.

Νωρίτερα, ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού.

Στη φετινή παρέλαση εκτός από τα πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, παρήλασαν Κύπριοι ανάπηροι πολέμου (από την εισβολή του '74) μαζί με στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ της ίδιας περιόδου.

Παρών στις εκδηλώσεις και την παρέλαση ήταν και ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Φίλης: Το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου ειναι ζωντανό, είναι μήνυμα κατά του ναζισμού, του ρατσισμού, του πολέμου

[photo_0]

"Το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου είναι ζωντανό, είναι μήνυμα κατα του ναζισμου, κατα του ρατσισμού, κατα του πολέμου", τόνισε σε δηλώσεις του μετα την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας ο υπουργος Παιδειας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης. Επίσης, ο υπουργός χαρακτήρισε το μήνυμα της σημερινής επετείου "επίκαιρο", καθως "χιλιάδες πρόσφυγες χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης".

"Η Ελλάδα", επισήμανε ο κ. Φίλης, "κάνει ο,τι μπορεί, πιστή στην δημοκρατική παράδοσή της. Γνωρίζει απο προσφυγιά και γνωρίζει να ανταποκρίνεται όταν η ιστορία το απαιτεί".

Ακόμη, ο κ. Φίλης συνεχάρη τα παιδιά που παρέλασαν και τους δασκάλους τους και ανέφερε ότι θεμέλιο της δημοκρατίας είναι το δημόσιο σχολείο. "Οφείλουμε να το ενισχύσουμε και να το εμπιστευτούμε", προσθεσε.

Εξάλλου, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετα το πέρας της παρέλασης, ανέφερε ότι "στα παιδιά που παρέλασαν σήμερα η Πολιτεία χρωστάει μια Παιδεία που προάγει τις ίσες ευκαιρίες και την αξιοκρατία. Διότι μόνο με ελευθερία και με αλληλεγγύη οι κοινωνίες και τα έθνη προοδεύουν και γράφουν έπη".

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβερδος στις δηλώσεις του άφησε αιχμές για τα επεισόδια που γίνονταν κατά το παρελθόν στις παρελάσεις: "Χαίρομαι πάρα πολύ που επιτέλους κάνουμε τις εθνικές μας επετείους χωρίς επεισόδια. Και αυτό γιατι όσοι τα προκαλούσαν τώρα πια ειναι πλειοψηφία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβερδος.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ανέφερε ότι "απέναντι στους μαθητές και τις μαθήτριες που παρέλασαν σήμερα η Πολιτεία εχει την υποχρέωση να δημιουργήσει μια νέα Ελλάδα. Τότε είπαμε όχι στο φασισμό, τώρα πρέπει να πούμε ναι στο ευρώ, ναι στην Ευρωπη, ναι στις μεταρρυθμίσεις", επισήμανε ο κ. Λεβέντης.

Τελος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης δήλωσε:" Η σημασία του αντιφασιστικού αγώνα ειναι και πάλι σημερα επίκαιρη. Η ενότητα και ο ενθουσιασμός που επέδειξε τότε ο ελληνικός λαός πρέπει να ειναι παράδειγμα και για τη σημερινή, κρίσιμη περίοδο".

Την παρέλαση παρακολούθησαν ο υπουργός Παιδειας, Έρευνας και Θρησκευματων, Νικος Φίλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιωργος Καμίνης, καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων και της εκκλησίας.

Στην παρέλαση συμμετείχουν φέτος όλα τα σχολεία της Α' Αθηνών, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες το καθένα, καθώς ,επίσης ,και το σώμα Ελλήνων προσκόπων και οδηγισμού και ομάδα των special Olympics.

Πριν την έναρξη της παρέλασης, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εκ μέρους της πολιτειακής ,πολιτικής και στρατιωτική ηγεσίας της χώρας, έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νικος Φίλης επιθεώρησε το στρατιωτικό άγημα.

Πηγή:imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα