Πατάτα ΑΠΕ – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης για δηλώσεις Ερντογάν

Οι δηλώσεις Ερντογάν που περιγράφει το νεο-οθωμανικό «όραμά» του ήταν, ούτως ή άλλως, ακραία χοντροκομμένες. Ο ίδιος, βέβαια, μπορεί να φωτογράφισε τα μεγαλοϊδεατικά «όνειρά» του προς τη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη, και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, ανασύροντας από το χρονοντούλαπο της ιστορίας μέχρι και το «Εθνικό Συμβόλαιο» της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, το 1920, στο οποίο οι Τούρκοι έκαναν αναφορά σε δημοψηφίσματα αυτοδιάθεσης σε αραβικές περιοχές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς και στη Δυτική

Θράκη, αλλά ο ίδιος δεν μίλησε για δημοψήφισμα στη Θράκη.

Ωστόσο, στο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από την Τουρκία, αναφερόταν ότι ο Τούρκος πρόεδρος το είπε. Αποτέλεσμα ήταν όλα τα ελληνικά ΜΜΕ να βγουν με τίτλους ότι ο Ερντογάν ζητάει δημοψήφισμα για τη Θράκη. Ακόμα πιο σοβαρό είναι, όμως, ότι και τα περισσότερα πολιτικά γραφεία άντλησαν την πληροφόρησή τους από το ΑΠΕ, με αποτέλεσμα, μάλιστα, να υποβληθεί με βάση το συγκεκριμένο τηλεγράφημα, και μια ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτή που κατέθεσε ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – Τουρκίας. Στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητούσε διευκρινίσεις «με αφορμή τις νέες άκρως προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί «δημοψηφίσματος στη Δυτική Θράκη» που αμφισβητούν ευθέως τη νομική υπόσταση της ελληνικής Θράκης». Εξαιτίας του αλαλούμ που προκάλεσε η αναφορά στο τηλεγράφημα, απολύθηκε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στην Τουρκία.

Τα πράγματα, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι πιο σοβαρά, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, το τηλεγράφημα του ΑΠΕ με τις σχετικές αναφορές, φέρεται να έστειλε στην Αθήνα και το γραφείο Τύπου της πρεσβείας μας στην Άγκυρα. Τα γραφεία Τύπου στις διπλωματικές αποστολές μας στο εξωτερικό, ως γνωστόν, ανήκουν στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ.Λευτέρης Κρέτσος. Εάν πράγματι συνέβη αυτό, τότε πρόκειται για πολύ πιο σοβαρό ατόπημα από το λάθος του ΑΠΕ. Και ναι μεν το ΑΠΕ είναι κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, που όμως ένας δημοσιογράφος ενδεχομένως μπορεί να υποπέσει σε κάποιο λάθος, αλλά τα γραφεία Τύπου είναι το ίδιο το κράτος. Και τα τελευταία επουδενί δικαιολογούνται να στείλουν στην Αθήνα ενημέρωση, εάν προηγουμένως δεν έχουν διασταυρώσει απολύτως και επισήμως τα γεγονότα. Διότι έτσι ενημερώνεται λάθος η κυβέρνηση, με όποιες συνέπειες είναι πιθανόν να υπάρξουν σε σοβαρά διπλωματικά – πολιτικά ζητήματα.

Η μαζική αναπαραγωγή του λάθους του ΑΠΕ, πάντως, αναδεικνύει, όχι μόνον σημαντικά προβλήματα στο ΑΠΕ και στο μηχανισμό της ΓΓ Ενημέρωσης, αλλά συνολικότερα τη γύμνια των ελληνικών ΜΜΕ. Ελάχιστα από αυτά, και κυρίως εκείνα που έχουν ανταποκριτή στην Τουρκία ή δημοσιογράφους που γνωρίζουν την τουρκική γλώσσα, πήραν είδηση το λάθος. Βέβαια, είναι απειροελάχιστα τα ΜΜΕ που έχουν τέτοιους. Πόσο μάλλον, εδώ δεν πληρώνουν τους συντάκτες τους, σιγά μην πάρουν τουρκομαθείς, αραβομαθείς, ρωσομαθείς, κ.ο.κ. Όπως και να’ χει, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στα γραφεία Τύπου των πρεσβειών, για τα οποία συχνές είναι οι καταγγελίες περί «πελατειακών» τοποθετήσεων, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να παρατηρούνται σοβαρά σημάδια προβληματικής λειτουργίας. Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, ωστόσο, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, ιδιαιτέρως καλών επαγγελματιών.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα